25.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

‘Per un país de tots, l’escola en català’, també a Tarragona

DSC_0758
Somescola.cat ha reunit un miler de persones aquest dilluns a la Plaça de la Font contra la reforma del ministre Wert

L’avantprojecte de llei del ministre Wert, que vol convertir el català en llengua residual a les escoles, ha tornat a mobilitzar la societat civil catalana. Davant aquest nou atac a la llengua, la plataforma Somescola.cat ha convocat aquest dilluns concentracions arreu del país per denunciar la reforma educativa del govern espanyol. I el dia escollit no és casual. Aquest 10 de desembre es commemora el Dia Mundial dels Drets Humans. No és un dret poder estudiar i parlar la teva llengua? La llengua que forma part de la teva cultura i del teu patrimoni?

Puntuals, a les 6 de la tarda, professors, alumnes i representants del món de la cultura han llegit el manifest, sota el lema ‘Per un país de tots, l’escola en català’. Un miler de persones s’han aplegat a les portes de l’Ajuntament a Tarragona, molts amb senyeres i estelades, i han mostrat el seu rebuig a la reforma de José Ignacio Wert, amb la qual el català passaria a ser una assignatura optativa i perdria la categoria de matèria troncal.

No ha estat, però, la primera concentració que s’ha fet a Tarragona per aquest motiu. La setmana passada, centenars de persones es van manifestar davant de la seu del Partit Popular a la ciutat. D’aquella concentració en va parlar Alejandro Fernández, titllant de ‘xusma’ als participants. Ell, evidenment, no era avui a la plaça de la Font.

Molts representants d’entitats culturals de la ciutat no s’han volgut perdre la concentració. Tampoc alguns polítics, entre elles membres del PSC, d’ICV, d’ERC i de CiU. No hi han faltat l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, la portaveu de CiU a l’Ajuntament, Victòria Forns, la diputada d’Iniciativa Hortènsia Grau o el diputat socialista Xavier Sabaté. Tots hi han anat per defensar el model d’immersió lingüística català. La concentració s’ha acabat amb crits d’independència que han ressonat per tota la plaça.

Els rectors, contra les retallades

121210_declaració rectors CRUE 1També aquest dilluns, una cinquantena d’universitats públiques de tot l’Estat han fet un comunicat conjunt per protestar contra les retallades  i per denunciar l’asfixia econòmica que està vivint el món universitari. A Tarragona, també s’hi ha sumat la Universitat Rovira i Virgili, en veu del seu rector Francesc Xavier Grau. Les universitats reclamen que el Govern espanyol les consideri una inversió i no una despesa. El rector de la Rovira i Virgili, a més, també ha mostrat la seva preocupació per la reforma educativa, que elimina la selectivitat.

En un dia on també s’han escoltat les paraules del rector de la Universitat Complutense de Madrid. José Carrillo ha defensat el model català, ha dit que la llei suposa una agressió a la immersió lingüística i ha manifestat que la reforma és un pas enrere. Potser aquest és un primer pas, o en tot cas demostra que a les espanyes no tothom pensa igual.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here