16.3 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

La Vuelta, Tarragona i Valls: homenatge a Xavi Tondo

Ciclistes a punt de pendre la sortida al Vial Bryant en una etapa de la Vuelta, el setembre de 2010 (foto: Josep Ardila)
Ciclistes a punt de pendre la sortida al Vial Bryant en una etapa de la Vuelta, el setembre de 2010 (foto: Josep Ardila)

ARTICLE DE LA PERIODISTA TERESA ORTEGA, AFICIONADA I ESPECIALISTA EN CICLISME

L’última vegada que la Vuelta va fer parada a Tarragona va ser el 2010. La ciutat es va convertir en l’escenari d’una sortida d’etapa que va acabar a Vilanova i la Geltrú amb “Purito” Rodríguez estrenant mallot vermell. Davant de la Capçalera del Circ, els aficionats es van poder barrejar amb els seus ídols en el control de firmes previ.

L’impacte econòmic va ser d’un milió euros, segons càlculs de l’ajuntament. Alguns hotels van penjar el cartell de complet i els mitjans de comunicació van parlar de Tarragona. Però com acostuma a passar en ciclisme, no només per motius estrictament esportius.

Un dels grans atractius de la cursa, Andy Schleck, era expulsat pel seu equip. El brillant escalador luxemburguès havia estat enxampat, de copes, en un bar de la Rambla Vella.

Els voltants de la Capçalera del Circ i la Rambla Vella van viure un gran ambient ciclista, abans de la sortida de l'etapa (foto: Josep Ardila)
Els voltants de la Capçalera del Circ i la Rambla Vella van viure un gran ambient ciclista, abans de la sortida de l’etapa (foto: Josep Ardila)

Aquella mateixa nit, en un altre hotel de la ciutat, compartien equip, espai i nom els dos únics ciclistes professionals de la demarcació d’aquella Vuelta: El mont-rogenc,  Xavi Florencio i el vallenc, Xavi Tondo. Comentaven que eren molt especials les etapes que passaven per la seva terra.

El vallenc Xavi Tondo, mort el maig de 2011
El vallenc Xavi Tondo, mort el maig de 2011

Arribada a Tarragona i sortida a Valls

És per això, que ara dol encara més, saber que el noi del somriure permanent, no serà a la seva població, a Valls, d’on la Vuelta 2013 sortirà el divendres 6 de setembre. Servirà per a retre homenatge al corredor mort el 2011.

El dia abans, el dijous 5 de setembre, la meta s’haurà situat a Tarragona on la música de Carlos Nuñez (el gaiter escollit per a la sintonia de l’edició d’enguany) sonarà una i una altra vegada. Per creuar-la, els ciclistes hauran de recórrer 157 quilòmetres, amb sortida a Maella i un únic port de tercera categoria, l’Alt de Collet.

És un trajecte idoni per a l’arribada a l’esprint i una de les poquíssimes etapes planes, només n’hi ha 6, en aquesta Vuelta que torna a pensar en escaladors i finals explosius.

Després de fer nit a Tarragona, el pilot sortirà de la ciutat de Xavi Tondo, per posar 165 kilòmetres més a les seves cames. La de Valls-Castelldefels està considerada de mitja muntanya i el desenllaç podria arribar en forma de fuga. Inclou l’emblemàtic Rat Penat, un port de Primera al Garraf, d’obligat pelegrinatge dels cicloturistes catalans.

Entre la contrarellotge i els Pirineus

Les dues etapes tarragonines estan estratègicament situades entre dos dels grans al·licients de la Vuelta. Els ciclistes vindran de l’única contrarellotge individual, es fa a Tarazona, i agafaran aire abans d’afrontar l’Alta Muntanya amb el Coll de la Gallina, a Andorra, i una etapa “Tour” amb final  al Peyragudes, als Pirineus francesos.

Enguany, les carreteres tarragonines rebran una Vuelta que torna més prestigiada que mai. Servirà per oblidar tota la foscor que acompanya massa sovint l’espectacle de les bicis. Mentre no arriba, mirarem de reüll si Lance Armstrong confessa en l’entrevista televisiva amb Oprah Winfrey d’aquesta setmana. Així és el ciclisme!

Els ciclistes de la Vuelta tornaran a passar per Tarragona el mes de setembre (foto: Josep Ardila)
Els ciclistes de la Vuelta tornaran a passar per Tarragona el mes de setembre (foto: Josep Ardila)

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here