13.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 23, 2024

Cinc quilòmetres a meta! (Rutes en bicicleta)

Aquest cap de setmana, al FET A TARRAGONA us proposem agafar la bicicleta i descobrir les rutes de Tarragona ciutat i les de l’entorn: la costa del Baix Camp i el nord del Tarragonès. La periodista i aficionada al ciclisme, Teresa Ortega, comenta les característiques de diversos itirenaris:

Carril per a bicicletes a la N-340 que travessa els barris de Ponent (foto: Ministeri d'Administracions Públiques)
Carril per a bicicletes a la N-340 que travessa els barris de Ponent (foto: Ministeri d’Administracions Públiques)

De bicis, a casa, sempre n’hem tingut i sempre n’hem parlat.

Tinc presents els juliols caniculars amb el meu pare mirant el Tour de França a la tele. Quan l’etapa estava  a punt d’acabar, cridava: 5 quilòmetres a meta! 5 quilòmetres a meta! Tots els germans corríem al menjador a veure el desenllaç.

Ara, me n’adono que aquell últim esforç de 5 quilòmetres dels ciclistes professionals equival a una passejada fins el Far de Tarragona (4’5 km des del rellotge).

Aquest és el primer itinerari que proposo, el més conegut i concorregut de la ciutat. Els altres, també us sonaran, però no us emocioneu. Ja avanço que no tinc cames per grans experiments i que em fa por la carretera.

Per la ciutat, mar i muntanya

La de l’Escullera és una ruta plàcida que pot començar pel Moll de Costa i que es pot completar, ja sense carril especial i més patiment, amb la pujada al “Llorito”.

Allí dalt, a la meta, el Santuari com a testimoni del pelegrinatge constant d’aficionats al ciclisme que se saben de memòria tots els pendents i revolts que hi ha.

Al cim s’hi pot arribar per diversos camins de muntanya, ben senyalitzats, i per asfalt. Aneu amb compte amb els cotxes que hi circulen. (6’7km i 120 metres de desnivell).

La ciutat té 10 quilòmetres de carril bici i bona part es troben a Ponent. Vorejant la Nacional 340 s’arriba, des de pràcticament el centre, fins a Bonavista (3 quilòmetres des d’Icomar). El trajecte es pot interrompre accedint a Campclar i circulant per dins el barri a través de la flamant Rambla Riu Segre o de Ponent, amb espai per a ciclistes a les dues voreres.

El parc del Francolí per als més petits i l’entorn del Pont del Diable o el punt més alt de Tarragona, el Gurugú, pels aficionats a la BTT, són altres indrets del tot recomanables.

Des de Tarragona es pot fer una ruta plàcida en bicicleta  seguint la costa fins a Cambrils (foto: Tere Ortega)
Des de Tarragona es pot fer una ruta plàcida en bicicleta seguint la costa fins a Cambrils (foto: Tere Ortega)

Pedalant per la Costa Daurada Central

A Vila-seca, aviat s’estrenarà el Raval de Mar. Això permetrà fer un circuit entre la Pineda-Vila-seca-Salou i Cambrils. Pràcticament tot, en carril bici.

Si sortim de la Pineda podem anar a Vila-seca pel nou Raval (3’3km) i des de Vila-seca, arribar a Salou a través de l’Avinguda Alcalde Pere Molas. Passarem pel costat de Port Aventura i anirem a parar  a la Plaça Europa ( 3’5km de vorera especial).

No estaria de més una revisió del trajecte que presenta bastants clots i esquerdes que el ciclista ha d’esquivar.

A Salou, agafem el passeig Jaume I i sense deixar de veure el mar, circulem fins a Cambrils. (De Port a Port són 7 km de carril bici)

Seguint la Riera pujarem fins la part més interior del municipi i, encara en via per a cicloturistes, passarem per davant de l’Ajuntament cambrilenc. Sense adonar-nos, arribarem a la zona de Vilafortuny per la via Cavet. Només ens cal continuar per l’espai reservat als vehicles de pedals i de nou entrarem a Salou. Tornarem a la Pineda pel Pla de Maset des del carrer Carles Buigas. (1’5 kilòmetres per a bicis).

Un passeig pel nord de la demarcació

Des de Coma-ruga fins a Cubelles es pot fer tot un trajecte enllaçant els passeigs marítims de Sant Salvador, Calafell, Segur de Calafell i Cunit.  Al final, un premi.  La desembocadura del Foix.

El camí es pot ampliar des d’Altafulla si anem per dins de les Urbanitzacions i creuem el Roc de Sant Gaietà amb els esplèndids penya-segats.

Aquí teniu més informació: http://www.bikemap.net/

Al sud del territori, les vies verdes són tota una delícia. Els detalls, però, millor els deixem per una altra ocasió.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here