15 C
Província de Tarragona
Divendres, març 29, 2024

El rentat de cara de la Casa de l’Ermità

Imatge de la planta baixa de l'edifici, minuts després que l'acte d'inauguració finalitzés.
Imatge de la planta baixa de l’edifici, minuts després que l’acte d’inauguració finalitzés.

Canvi substancial per a la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona. Han passat de tindre dues cases, les del número 12 i 14 del Portal del Carro, que segons Adolf Quetcuti, president de l’entitat, i per dir-ho de forma elegant, eren “poc operatives”, a disposar d’un espai unificat, “amb una planta d’uns 70 metres quadrats”, unes bones instal·lacions, tres pisos i ascensor. El cert és que l’edifici remodelat fa goig.

A més, segons el conveni signat el juliol de l’any passat amb l’Arquebisbat de Tarragona, l’entitat, que ja compleix els 91 anys d’existència, podrà gaudir durant 25 anys més d’aquest espai, situat estratègicament al costat de l’ermita de Sant Magí.

El president de la confraria, Adolf Quetcuti, acompanyat de l'alcalde Ballesteros i mossèn Gallart.
El president de la confraria, Adolf Quetcuti, acompanyat de l’alcalde Ballesteros i mossèn Gallart.

Quetcuti ens explica que avui tanquen un cicle que van iniciar farà “sis o set anys”. Fou aleshores quan “es va plantejar la possiblitat d’arranjar les dues cases”. Les obres de rehabilitació, però, es van iniciar el desembre de 2011 i han durat aproximadament “un any”.

La inversió ha estat la que havien plantejat d’entrada, d’uns 270.000 euros. El president de la confraria ens confessa que han hagut de demanar un crèdit per costejar aquesta xifra econòmica, malgrat que també han disposat d’uns fons reservats de l’entitat i han rebut ajuts de l’Ajuntament de Tarragona (a través de la fórmula indirecta de les “condonacions d’impostos”), la Diputació, i d’aportacions privades.

Molts polítics i molta calor

La planta baixa de l’edifici es queda petita per acollir l’acte d’inauguració. Fa molta calor, i les persones més previsores trauen el vano. Entre els assistents, gran part de la plana política de la ciutat. Representants socialistes, convergents i populars no s’ho han volgut perdre. Tinc la sensació que alguns -no tots- han vingut a “fer-se la foto” i poca cosa més. També veiem entre el públic cares conegudes de la setmana santa tarragonina.

El reconeixement a mossèn Gallart

Mossèn Gallart llegint un text per beneir l'edifici remodelat.
Mossèn Gallart llegint un text per beneir la seu de la Confraria, remodelada.

Quetcuti, en el seu discurs, exposa un llarg llistat d’agraïments. Dóna les gràcies a les “administracions locals, provincials i eclesiàstiques” que han intervingut al llarg del procés i que considera que “han mostrat una gran disponibilitat de col·laboració”.

Entre molts d’altres, també cita a Francesc Magarolas i Jordi Samper, expresidents de l’entitat que s’implicaren en el projecte; als arquitectes Josep Maria Bartolomé i Julio Baixauli; i al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, que van acollir-los a la seva església durant l’any que van durar les obres, perquè poguessin dur a terme les seves activitats habituals.

Però d’entre tots els noms, el president de l’entitat esmenta amb un afecte especial el de mossèn Gallart, pels seus “dinou anys de servei a la capella del Portal del Carro”. Precisament, el sacerdot tot just acaba de rebre el Diploma als Serveis Cívics Distingits de Tarragona. Quan s’acaben els parlaments, ell mateix és qui s’encarrega de beneir l’edifici. “Ara em toca treballar”, assegura, mentre gran part del públic el respon amb una rialla de complicitat.

Vista del Portal del Carro presa des de la teulada de l'ermita de Sant Magí.
Vista del Portal del Carro presa des de la teulada de l’ermita de Sant Magí.

La terrassa: unes vistes privilegiades

Pel que fa a l’edifici, de tres plantes, en destaquem un pati molt bonic a la part baixa i una sala d’actes a la primera planta. Això sí, el que impressiona més és el paisatge que es pot observar des de la terrassa. Des d’un costat es poden contemplar, entre d’altres, el Camp de Mart i part del barri de Sant Pere i Sant Pau, i des de l’altre el Portal del Carro.

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, en el seu torn de paraula, en referència a la terrassa, afirma: “Si la pogués comprar la compraria, però ja sé que això no es compra ni amb diners”. El públic riu. Tanmateix, el cert és que les vistes són excepcionals.

“Dinamitzar el coneixement de Sant Magí”

Quetcuti assegura que aquest canvi els ha de permetre “dinamitzar el coneixement de Sant Magí”. Parla d’una nova manera de fer les coses. Considera que la Casa de l’Ermità ha de tindre una agenda continuada d’activitats al llarg de l’any a través de xerrades, audiovisuals, presentacions i fins i tot concerts de petit format. I, en aquest sentit, fa un crit d’alerta per als més escèptics: “Un espai que no s’obri a la ciutat esdevindrà un espai sense protecció i sense vida”.

Tot plegat està pensat amb l’objectiu, segons Quetcuti, de “protegir, augmentar i gaudir d’aquesta festa i tradició”, i també “d’anar creant un cert arrelament amb la gent jove”. Caldrà veure quina resposta social tenen en aquest darrer aspecte. Tot i així, en línies generals, és evident que el rentat de cara de la Casa de l’Ermità és significatiu, i pot arribar a esdevenir un pas molt important per a l’entitat.

enric

 

TEXT I FOTOGRAFIES: ENRIC GARCIA JARDÍ

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here