12 C
Província de Tarragona
Dimarts, març 26, 2024

Hortalisses ecològiques sobre restes romanes

Hort del Circ 1

L’agricultura urbana està de moda. Cada vegada és més habitual la plantació de torretes o petits horts en terrasses, terrats o, fins i tot, solars. El que no és tan habitual és l’obertura d’un espai per al cultiu que ocupi tres solars del barri vell de la ciutat ubicats, a més, just damunt de les restes d’un circ romà. Aquestes són les característiques principals de l’Hort del Circ tarragoní, que aquest agost ha obert les portes.

 

Tomàquets, bledes, cogombres, enciams, plantes aromàtiques… La veritat és que després de setmanes de treball l’hort ja fa patxoca. Tot plegat és una iniciativa de l’associació Refarmthecity, implantada arreu del món, que treballa per a la divulgació de coneixement per als agricultors urbans. L’Hernani i la Loida, dos dels seus responsables, van participar el 2011 a Tarragona en una de les sessions de les jornades Ciutats Creactives. Aleshores van conèixer uns solars abandonats del carrer dels Ferrers i van pensar que podia ser un magnífic espai per engegar un nou projecte. Després de moltes reunions han aconseguit una cessió temporal dels terrenys per part del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona i l’Hort del Circ ja és una realitat.

 

L’hort del Circ és una mostra d’agricultura urbana en plena Part Alta

Totes les persones que vulguin gaudir d’aquest hort en un espai privilegiat tenen les portes obertes. Simplement s’han de fer socis de l’entitat i aportar el seu granet de sorra, sempre des dels criteris de l’agricultura ecològica que preconitza l’entitat. “Treballem amb paràmetres sostenibles. Totes les torretes estan fetes amb materials reutilitzables i l’aigua l’aconseguim, en part, recollint-la dels aparells extractors d’aire condicionat de les cases del voltant“, explica Loida Gil, una de les responsables de l’associació. “Aquest hort és l’únic exemple actiu de caire social en què col·laborem actualment i és molt interessant. No es tracta només de plantar plantes, sinó de col·laborar i integrar-se amb els veïns i comerços d’un entorn determinat“, afegeix.

 

Cultivar la terra damunt de restes romanes té el seu encant, però també comporta els seus reptes. Com que Patrimoni prohibeix cavar en aquests espais, totes les llavors s’han plantat en torretes gegants, fetes de fusta o aprofitant banyeres velles. Ja pensen a millorar-les amb la instal·lació de sistemes del control del reg, que es poden fer a partir, per exemple, de la reutilització de peces d’una rentadora i de les bombes d’aigua dels eixugaparabrises dels cotxes.

 

Hort del Circ 2

De moment ja hi ha una desena de tarragonins implicats, la majoria veïns de la Part Alta. Tots ells han col·laborat en l’obertura de l’Hort, que està en continu procés de millora i adaptació al territori. Així, després de comprovar que petits pals de fusta eren insuficients per repel·lir les passejades dels gats del carrer, ara proven de protegir els enciams amb unes petites estores. Tothom pot seguir aquests processos a través del blog de l’Hort, actualitzat constantment. Amb el temps, no descarten que l’espai del carrer dels Ferrers es converteixi en la seu de tallers i xerrades sobre agricultura urbana.

Jordi Suriñach

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here