15.5 C
Província de Tarragona
Divendres, març 29, 2024

La Jove de Jordi Sentís

Jordi Sentís, al pilar de vuit amb folre i manilles de la Colla Jove de Tarragona, el passat 13 d'octubre de 2013 (Autoria: Jordi Forcadell).
Jordi Sentís, al pilar de vuit amb folre i manilles de la Colla Jove de Tarragona, el passat 13 d’octubre de 2013 (Autoria: Jordi Forcadell).

Tot sembla indicar que enguany sí que hi haurà transició al capdavant de la Colla Jove. Aquest dissabte 8 de febrer els membres de l’entitat tarragonina podrien ratificar la candidatura postulada per Carles Ribas i Sergi de los Rios, dos excaps de pinyes disposats a assumir les regnes del projecte, en qualitat de cap de colla i president, respectivament. D’aquesta forma se solucionaria una incògnita de futur que l’any passat va quedar deserta, després que ningú s’atrevís a agafar el relleu de Jordi Sentís i Albert Grau, tot i els esforços de castellers com Enric Masip i Jordi Olivan per edificar una alternativa factible. Aleshores, Sentís i Grau, que no tenien previst continuar encapçalant la colla, van optar per seguir una temporada més en els seus càrrecs, en un gest de responsabilitat.

 

Tot i que el canvi és llei de vida—també en el funcionament de les entitats—la trajectòria de la Jove dels darrers anys exigeix repassar, un dia abans de la celebració de l’Assemblea extraordinària que ha de validar la proposta de Ribas i De los Rios, les tres temporades en què els de Jordi Sentís han obtingut els millors registres de la seva història.

 

LES VALORACIONS DE BROTONS I BARGALLÓ

 

Xavier Brotons i Josep Bargalló treballaven en el món del periodisme casteller quan la Jove, amb Ferran Ventura com a cap de colla, assolia les seves primeres estructures de nou pisos, iniciava la pugna per assolir el cinc de nou amb folre, i al cap i a la fi, s’obria pas entre les millors colles del moment. Brotons, que va viure aquella època d’embranzida lila al diari Avui, considera que la superació del cinc de nou ha estat un dels factors clau per entendre els èxits de l’etapa Sentís. “Curiosament, ha passat una cosa que va succeir també, salvant les distàncies, amb els Castellers de Vilafranca i el dos de nou, ja que el cinc de nou s’ha acabat convertint en el buc insignía de la Colla Jove”, assegura.

 

Brotons descriu Sentís com un “casteller nat”. “És una persona intel·ligent, molt racional, però a la vegada amb una gran passió per la colla”, afegeix. Tant ell com Bargalló en destaquen la seva discreció. “Vist des de fora, no m’ha semblat que actués com un cap de colla que volia una presència individualitzada, sinó que ha estat el líder d’un equip”, afirma Bargalló. Tots dos coincideixen també a remarcar el “ben fer acumulat” al número 23 del carrer Cós del Bou. “Jordi Sentís el que ha fet és continuar una línia d’equips tècnics anteriors que ja havien portat la colla a un nivell més alt, consolidar-la i millorar-la a nivell de registres”, declara Brotons. Bargalló sentencia que “el camí és bo”, perquè està “protagonitzat per persones, però que responen a un esperit col·lectiu”.

 

L’ETAPA SENTÍS, EN XIFRES

 

Les xifres confirmen que Sentís ha deixat la colla tarragonina en el moment més dolç dels seus set lustres d’existència. Durant les tres temporades que ha liderat la Jove, els liles han descarregat un total de 52 castells de nou pisos. També destaquen les 12 estructures de gamma extra completades.

 

L’evolució d’aquests anys dibuixa una línia clarament ascendent. El 2011 va estar marcat per la consecució del primer cinc de nou amb folre carregat de la història de la colla, certa continuïtat amb les estructures de nou bàsiques, una potestat absoluta del cinc de vuit, i la recuperació del pilar de 6 en el ventall casteller dels liles. Quant al 2012, despunten una gran solidesa amb l’execució del tres de nou amb folre i el quatre de vuit amb l’agulla, una sobrada definició del nou de vuit, i el primer cinc de nou amb folre descarregat, així com també el salt a l’espadat de set pisos. I, finalment, les dades de 2013 mostren un fiançament extraordinari de la supercatedral, el domini magistral del nou de vuit i dels castells de la gamma bàsica de nou pisos, i l’estrena del pilar de vuit amb folre i manilles, que és la guinda de l’exquisit pastís que ha representat el trienni de Sentís com a cap de colla.

 

2011

5de8: 12 descarregats i 2 carregats.

4de8a: 2 descarregats i 2 carregats.

3de9f: 6 descarregats i 3 carregats.

4de9f: 5 descarregats.

5de9f: 1 carregat.

pde6: 1 carregat.

 

2012

5de8: 15 descarregats.

4de8a: 7 descarregats.

3de9f: 8 descarregats i 2 carregats.

4de9f: 3 descarregats i 2 carregats.

9de8: 3 descarregats.

5de9f: 1 descarregat i 1 carregat.

pde6: 6 descarregats.

pde7f: 1 descarregat i 1 carregat.

 

2013

5de8: 13 descarregats.

4de8a: 5 descarregats i 1 carregat.

3de9f: 18 descarregats i 1 carregat.

4de9f: 7 descarregats i 1 carregat.

9de8: 4 descarregats.

5de9f: 4 descarregats.

pde6: 9 descarregats i 1 carregat.

pde7f: 2 descarregats i 3 carregats.

pde8fm: 1 carregat.

Total de les tres temporades:

702 castells realitzats.

661 descarregats (94,2%).

26 carregats (3,7%).

3 intents (0,4%).

12 intents desmuntats (1,7%).

 

(Font: Base de Dades de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i Colla Jove Xiquets de Tarragona BDCJ).

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here