25.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

L’August més didàctic i acolorit

August estàtua

L’estàtua d’August a les muralles ha estat aquests dies encerclada per una aparatosa bastida que n’impedia la visió a turistes i curiosos. No es tractava, però, de cap procés de restauració ni de res que s’hi assemblés. La bastida era imprescindible per a la confecció d’una rèplica de l’estàtua que està treballant l’estudi MV Arte i que serà una de les protagonistes de la propera edició deTarraco Viva, dedicada al cèlebre emperador amb motiu del bimil·lenari de la seva mort. Serà un August acolorit (com eren originalment les estàtues clàssiques) que servirà per explicar la relació entre imatge i poder fa més de 2.000 anys.

 

Prop de 40 quilos de silicona i un mes intensíssim de feina han estat necessaris per confeccionar les 34 peces de motllo que, juntes, permetran a partir d’ara elaborar la rèplica de resina que es presentarà al Festival. La rèplica mantindrà aquesta barreja de naturalisme i idealització tan característica i permetrà explicar allà on convingui (per facilitar-ne la mobilitat disposarà de rodes) la importància que ja aleshores tenia la imatge pública dels governants. “August era amic de Mecenes, qui va influir en poetes com Virgili i Horaci perquè lloessin les fites de l’emperador. La proliferació d’imatges d’August per tot l’Imperi formen part de la mateixa estratègia“, remarca Jesús Mendiola, un dels tècnics que treballa aquests dies en la restauració.

 

Tarraco Viva estrenarà una rèplica de l’estàtua de l’emperador recreant els pigments originals

Una de les grans aportacions d’aquesta rèplica serà l’elaboració d’una nova proposta dels colors que decoraven l’estàtua. “Sabem que la majoria d’estàtues clàssiques eren originalment policromades”, explica Emma Zahonero, l’altra responsable d’aquest projecte. “Però les interpretacions que s’han fet fins arad’aquesta estàtua en concret apostaven per un estil més oriental, de colors més plans. A partir dels estudis que s’han fet crec que estem en disposició de fer la nostra aportació, més acurada“, afegeix.

L’estàtua tarragonina de les muralles no és, ni de bon tros, l’original. Es coneix com l’August de Prima Porta perquè es va trobar l’any 1863 a una de les vil·les que l’esposa d’August tenia a aquesta localitat prop de Roma i se sospita que era una còpia d’una estàtua colossal que podia coronar el mausoleu de l’emperador. L’original reposa actualment als Museus Vaticans, però a mitjans dels anys trenta del segle passat el dictador italià Benito Mussolini va regalar còpies en bronze de l’estàtua a diferents ciutats que havien tingut relació amb August. Saragossa, Mèrida, Astorga i Tarragona van ser algunes de les poblacions afortunades.

L’estàtua va arribar a la ciutat l’any 1934 però no es va inaugurar oficialment fins després de la Guerra Civil, l’any 1939, en un acte amb presència del comte Ciano (gendre de Mussolini i aleshores ministre d’afers exteriors italià) que es va acabar convertint en un enaltiment del feixisme.

Jordi Suriñach
Fotografia de l’estàtua amb el guix és de MV Arte

Jordi Suriñach
Jordi Suriñach
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here