18.9 C
Província de Tarragona
Dijous, març 28, 2024

Perquè facin camí

DSCN2080
Interior del nou espai del Casal Sageta de Foc.

 

Al Casal Popular Sageta de Foc de Tarragona, nascut el juliol de 2005, un bon grapat de persones continuen fent camí juntes, com clamava Joan Salvat-Papasseit en el poema que anys més tard musicaria Ovidi Montllor, i que el 2004 adaptarien els Inadaptats en un disc homenatge al cantautor d’Alcoi. El passat 15 de febrer els dotze col·lectius* i els prop de cent socis que el conformen van estrenar el seu nou equipament autogestionat, situat al carrer de la Nau. Es tracta d’un espai més ben condicionat que el que havien ocupat des dels seus inicis al Trinquet Vell: compten amb el doble de metres quadrats—que s’aproximen als dos-cents—, llicència de bar i diferents sales. Després d’haver viscut en pròpia pell el procés de recerca d’un nou emplaçament, el coordinador del Sageta de Foc, Josep Maria Llauradó denuncia els “preus desorbitats” que encara regnen en el sector immobiliari, malgrat l’esclat de la bombolla: “Tot i que hi hagi crisi i la gent no compri ni llogui locals, els preus no baixen”.

 

“A l’assemblea general de l’any passat vam decidir que era urgent canviar de local, perquè se’ns queia a trossos”, explica. “El projecte no avançava”, reconeix Llauradó, que considera que l’espai físic els determinava la visibilitat pública i la celebració amb normalitat, per exemple, d’assemblees i xerrades al mateix temps. Amb el nou casal aquesta dificultat per concatenar esdeveniments se soluciona, i de fet els seus integrants han iniciat aquesta nova etapa amb un calendari farcit d’activitats, com un curs de japonès, una cata de vins, projeccions de pel·lícules, cant coral o un taller de creació literària.

 

El Sageta de Foc està situat al número 11 del carrer de la Nau, a la Part Alta.
El Sageta de Foc està situat al número 11 del carrer de la Nau, a la Part Alta.

“El casal és un espai de trobada que pot servir perquè la gent pugui plantejar projectes sense sentir-se sola”, afirma Llauradó. Cita la musculació dels actes commemoratius de l’onze de setembre a la ciutat, les barraques i diferents campanyes polítiques com a exemples. També parla de la funcionalitat del casal com a bressol d’idees i alternatives, i menciona l’Ateneu Llibertari Alomà, o les extingides La Colomera i L’Espina com a “espais de participació que permeten la generació de projectes polítics i socials”.

 

Tot i que als socis i col·lectius del Sageta de Foc els uneix un denominador comú, que és la “cultura crítica” amb l’actual sistema d’organització social, així com també una consciència nacional respecte a qüestions com “el dret a l’autodeterminació” o “els drets lingüístics”, entre d’altres, Llauradó s’esmerça a remarcar que “es tracta d’un casal popular, i dins d’aquesta definició hi caben moltes coses”. Vol deixar clar que les portes del casal resten obertes, de dimarts a dissabte. “El que a nosaltres ens interessa és que Tarragona es mobilitzi, que s’hi plantegin alternatives quant a l’oci, el lleure, la política, etcètera”. Per assolir aquests objectius cal seguir el missatge que va poetitzar Salvat-Papasseit: “Junteu-vos!”. I el nou casal és un salt qualitatiu perquè tots plegats facin camí.

 

 

 

*Els col·lectius que actualment integren el Casal Popular Sageta de Foc són: Candidatura d’Unitat Popular, Cau de Llunes, Brot Bord, Endavant (OSAN), Arran, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Amigos del Che, Plataforma Iniciativa Animalista, Tornavís Teatre, Tarragona Swing, Agrupament Escolta i Guia Fent Camí i  Coordinadora Obrera Sindical).

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here