15.5 C
Província de Tarragona
Divendres, març 29, 2024

Debat sobre Europa amb joves de la URV

Els participants del debat, d'esquerra a dreta: Jordi Roca, Alejandro Colldefors, el moderador Ricard Lahoz, Ramon Tremosa, Ernest Maragall i Ernest Urtasun (foto: URV)
Els participants del debat, d’esquerra a dreta: Jordi Roca, Alejandro Colldefors, el moderador Ricard Lahoz, Ramon Tremosa, Ernest Maragall i Ernest Urtasun (foto: URV)

Debat sobre les eleccions europees a Tarragona. És l’únic que se celebrarà a la demarcació al llarg d’aquest període previ a la cita amb les urnes del 25 de maig. L’organizen la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, demarcació de Tarragona, i té com a escenari l’Aula Magna del Campus Catalunya. El debat coincideix amb l’anunci que el ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, serà el cap de llista del PP a aquestes eleccions. L’absència de candidatura popular fa que, precisament, a la taula del debat s’assegui el diputat al Parlament i regidor d’aquesta formació a Tarragona, Jordi Roca.

 

A la taula hi ha un eurodiputat, amb experìència de cinc anys: Ramon Tremosa, que torna a encapçalar la llista de CiU. També un veterà de la política, Ernest Maragall, exconseller d’Educació, ara líder del nou partit Nova Esquerra Catalana que fa coalició amb Esquerra Republicana a les eleccions europees. Un jove valor de la política, Ernest Urtasun, amb una primera etapa de trajectòria europea i ara assumint el protagonisme d’Iniciativa per Catalunya-Verds. I un polític desconegut, Alejandro Colldefors, número 3 del PSC i número 24 a la llista global dels socialistes espanyols.

 

Debat, l’endemà de la sessió al Congrés de Diputats que ha rebutjat la possibilitat d’organitzar una consulta sobre el futur polític de Catalunya. El bloc del dret a decidir te assignats els seients a l’esquerra del moderador. Tremosa, Maragall i Urtasun demostren experiència, bona oratòria, coneixement de temes i una certa sintonia, tot i la disparitat ideològica que presenten, per exemple, els candidats de CiU i IC. Els dos representants al debat dels grans partits espanyols i europeus, els populars i els socialistes (Roca i Colldefors), tenen pel seu perfil menys taules i menys dades que els seus contricants.

 

El debat es va celebrar a l'aula magna del Campus Catalunya (foto: URV)
El debat es va celebrar a l’aula magna del Campus Catalunya (foto: URV)

Temes econòmics i polítics en els dos primers blocs de debat. A l’auditori, presència majoritària d’estudiants universitaris, que seran els protagonistes de l’última part de l’acte amb les seves preguntes. De fet, un allau de qüestions plantejades per escrit mentre els candidats llencen els seus missatges. Preguntes i reflexions de tota mena: la sensació que els eurodiputats treballen poc o, almenys, se’n sap ben poca cosa de la seva feina; el paper d’una hipotètica Catalunya amb estat propi dins d’una Europa hipotèticament federal; el rol de les dones en les candidatures europees (a la taula del debat, tots són homes, també el moderador); la política d’Europa en temes com la immigració o la lluita contra l’atur i la precarietat laboral dels joves…

 

Moltes preguntes es queden sense resposta, malauradament, per falta de temps després de gairebé dues hores de debat. Algunes qüestions (política energètica, desafecció ciutadana, desnonaments, sous dels eurodiputats…) es plantegen a tots els participants a la taula, i d’altres els alumnes les adrecen particularment a un dels candidats. Ambient serè i gens crispat damunt de l’escenari i entre el públic. Només un parell de vegades els aplaudiments trenquen alguna de les intervencions. I una altra curiositat: només una referència a ‘temes locals’ quan el candidat Urtasun nomena BCN World com a model econòmic que ell entén que no s’hauria de promoure.

 

Acabat el debat, Tremosa, Maragall i Urtasun es desitgen molta sort en la campanya i s’acomiaden amb un ‘fins a la propera’, perquè saben que es tornaran a trobar al llarg de les pròximes setmanes en altres actes electorals camí del 25 de maig. Colldefors sap que serà més difícil que hi torni a coincidir, perquè té per damunt els números 1 i 2 del PSC que portaran el pes de la campanya. I Roca sap que ha vingut a tapar un forat que el seu partit tenia per falta de candidats i que no havia pogut cobrir l’eurodiputat català del PP, Santiago Fisas.

 

Últim apunt: crides a la participació electoral dels que escolten, joves al voltant dels 20 anys. Amb ells i elles seran capaços els candidats d’aixecar la participació de les últimes eleccions europees que va ser només del 37,5% a Catalunya? A 50 dies de les urnes, sembla el gran repte dels polítics i, a priori, hauria de ser un repte assumible.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here