13 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 25, 2024

SESTAO A RITME DE JITO

“Fa uns 20 anys que un grup de treballadors dels Alts Forns de Biscaia van fer una marxa caminant fins a Madrid per salvar la seva feina. Aquella gesta es va anomenar “La Marxa del Ferro”. L’acció no va servir per res i Sestao va deixar el seu gran passat industrial i poc després també del seu equip de futbol”.  Així comença el reportatge del número tretze que la revista Panenka dedica al passat i a la refundació del Sestao .

Jito celebrant un dels 25 gols que ha marcat aquista temporada. Foto: Sestao River Oficial
Jito celebrant un dels 25 gols que ha marcat aquista temporada. Foto: Sestao River Oficial

El mític Sestao Sport Club va desaparèixer per a refundar-se amb el Sestao River l’any 1996.  Els més de cent quaranta milions de deute van condemanar al club basc.

Equip i ciutat viuen encara recordant aquells temps millors on eren motor econòmic i un dels clàssics del futbol estatal, des de que aquell 1984 i de la mà de Jabo Irureta aconseguissin tocar el cel amb l’ascens a segona A.  La temporada següent el Reial Madrid de la quinta del “Buitre” no aconseguia guanyar a Las Llanas en un partit de copa que es recordarà més per l’ampolla que va impactar a Hugo Sánchez que pel marcador final.

El River actual, hereu d’aquell Sestao dels barbuts de mitjans dels vuitanta, beu de tot el substrat deixat durant anys per un futbol d’estereotips clars i d’idees preconcebudes. Agressivitat, passió, verticalitat, planter, compromís i una dosi gran d’identitat pròpia.

Actualment l’equip l’entrena un càntabre amb conceptes futbolístics propis del futbol del nord. Ángel Viadero ha estat l’encarregat d’aconseguir situar al Sestao entre els candidats a tornar a segona A.

EL PITXIXI AMIC DE LA CERVEsA

L’equip es construeix al voltant d’un veterà català format durant nou anys al planter del Barça. Juan José Silvestre, més conegut com a “Jito” (abreviatura de Juanjito), és el principal perill de l’equip biscaí. De la seva estada al Barça encara guarda una molt bona amistat amb Xavi Hernández.

 

Jito és el referent actual del Sestao. Amb un look semblant al de Gaizka Toquero
Jito és el referent actual del Sestao. Amb un look semblant al de Gaizka Toquero. Foto: Sestao River oficial.

Jito”, un autèntic rodamón, és un nou clàssic d’aquells de tota la vida que als trenta tres anys ha estat capaç de marcar vint-i-cinc gols aquesta temporada i ser el màxim golejador del grup II de la segona B. Actualment viu a Vitòria on ha innaugurat una cerveseria al centre de la ciutat.

 

De moviment ràpid i un autèntic caçagols dins l’àrea, amb un control excel·lent del joc aeri i amb un olfacte especial per a seguir sempre la jugada. “Jito” és idolatrat a Las Llanas i s’ha convertit en el nou Gaizka Toquero per a l’afició Berde-Beltza. Un dels malnoms que té el davanter català és “IbraJITOvic”.

 

 

 

Juntament amb “Jito”, Alex Garcia és l’altre golejador dels bascos. Garcia ha marcat deu gols aquesta campanya. Jugador bilbaí format al planter del Racing de Santander és un d’aquells mitjos que són més d’arribar que no pas de ser-hi.  Alex Garcia per darrere de “Jito” és el segon màxim golejador del Sestao River.

Amants també de la pilota aturada els bascos tenen en Josu Hernáez l’especialista per a treure les faltes que acostumen anar dins l’àrea des de qualsevol posició sobretot quan els partits són a Las Llanas.  Luis César, ex-tècnic grana, parlava de parany per a referir-se al partit d’anada  que va jugar amb l’Albacete a camp basc abans d’aconseguir l’ascens aquest cap de setmana.

Un dels punts forts és el bloc consistent que han creat els bascos. Foto: Sestao River oficial
Un dels punts forts és el bloc consistent que han creat els bascos. Foto: Sestao River oficial

La força al mig del camp la fica el senegalès Pape Maly Diamanka. Un migcentre defensiu no mancat però de recursos tècnics i que té un aire a l’ex-grana Pape Diop.

A la porteria Raül Dominguez apunta a titular tot i ser ja el tercer porter que juga aquesta temporada després de David Moral i Igor Etxebarrieta.

Un dels punts febles durant tota la campanya ha estat la línia defensiva. Els biscaïns han estat l’equip més golejador del grup però ha encaixat també quaranta un gols, xifra més propera als llocs de mitja taula que dels equips de play-off.

El tècnic, Àngel Viadero, no ha aconseguit trobar la tecla en tota la temporada i els verds-i-negres mantenen massa problemes a l’eix defensiu. L’equip es parteix en molts partits i és lent en les transicions atac/defensa.

Plantilla i alguns aficionats abans de marxar cap a Albacete. Foto: Sestao River oficial
Plantilla abans de marxar cap a Albacete. Foto: Sestao River oficial

El Sestao River arriba a aquesta segona elimatòria amb l’etiqueta de líder del grup II. Els biscaïns han fet una temporada per emmarcar amb vint-i-una victòries a la lliga i amb seixanta-un gols marcats.

S’han quedat fora de l’ascens només pel valor dels gols fora de casa ja que van empatar a tres amb l’Albacete a Las Llanas i a dos gols en el partit de tornada al Belmonte.

Mikel Orbegozo, el davanter Sergio Francisco i el porter Álvaro Iglesias han estat els darrers en defensar les samarretes de Nàstic i Sestao.

 

Els dos últims van aconseguir, amb el conjunt de biscaia, l’ascens de tercera a segona B la temporada 2010/2011. Álvaro Iglesias repeteix com a ex-grana ja que el porter basc també havia jugat al Racing de Ferrol.

La riva esquerre de Nervión estarà pendent aquest cap de setmana de Tarragona i del seu Sestao que com diu el “leit motive” principal del club biscaí. “El Sestao River és alguna cosa més que l’orgull d’un poble”

10329245_10203127181594306_422424144819399519_n
La penya dels Piratas del River és una de les més actives a Sestao. S’espera que aficionats bascos viatgin a Tarragona com van fer ja a Albacete on prop de dos cents van acompanyar a l’equip. Foto: Sestao River oficial
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here