15.5 C
Província de Tarragona
Divendres, març 29, 2024

Els colors del teatre romà

Ferran Gris, a les graderies del teatre romà, a la part baixa de la ciutat (foto: David Oliete)
Ferran Gris, a les graderies del teatre romà, a la part baixa de la ciutat (foto: David Oliete)

Accedir al teatre romà de Tarragona no és gens habitual. Per això, quan Josep Anton Remolà -conservador del Museu Nacional Arqueològic- obre el pany de la porta en forma de reixa algú pot tenir la sensació d’entrar en un lloc prohibit, desconegut. Ens hi acompanya Ferran Gris, un dels tres components del grup d’investigadors que vol posar en valor aquest monument de la part baixa de la ciutat i explicar-ne la textura i els detalls dels colors originals. La seva primera hipòtesi és que traces de vermell, groc i blau s’entreveuen en l’espai escènic del teatre: “Volem demostrar que l’arquitectura romana no era blanca i contenia molts colors”, afirma convençut.

 

Gris, arquitecte i doctorand al Departament d’Història de l’Art de la URV, comparteix la recerca amb José Alejandro Beltrán-Caballero, doctor en arquitectura per la UPC; i David Vivó, professor titular a la Universitat de Girona. Per a la seva investigació han utilitzat la tècnica de la fotogrametria, que consisteix en fer moltes fotografies d’un objecte o indret per generar-ne un model tridimensional. Al teatre romà han pres unes 400 fotos de l’àrea de les graderies, l’escenari i la zona coneguda com a ‘orchestra’, un espai semicircular on, en època romana, hi seien les personalitats.

 

Aquesta iniciativa de Gris, Beltrán i Vivó és una de la cinquantena llarga de comunicacions que es presenten al II Congrés Internacional d’Arqueologia de Tarragona -que organitza la Fundació Privada Mútua Catalana- dedicat enguany a analitzar l’època d’August i les províncies occidentals, coincidint amb el bimil·lenari de la mort de l’emperador romà.

 

El comitè científic del congrés -que el formen totes les entitats i institucions de la ciutat que treballen en l’àmbit del patrimoni– ha preparat un programa extens de xerrades i debats dividit en tres jornades. Entre els ponents destaquen Ricardo Mar, arquitecte i arqueòleg que en l’actualitat participa en unes excavacions a Cuzco (Perú); Francisco Beltrán, un dels millors especialistes en epigrafia; Carme Miró, responsable del pla Barcino; i Manuel Olcina, director del Museu Arqueològic d’Alacant. El congrés , que arrenca aquest dimecres, inclou conferències obertes al públic cada dia a les set de la tarda fins divendres.

(…)

Aquest és un fragment de l’article que publiquem íntegrament a l’edició de paper de la revista FET a TARRAGONA. La revista es pot comprar a les llibreries i els quioscos de la ciutat. També us en podeu fer subscriptors per 30 € l’any i la rebreu còmodament a cada. Si voleu complimentar la inscripció només cal clicar aquí.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. No entenc que vol dir l’historiador entrevistat amb la frase “Volem demostrar que l’arquitectura no era blanca i contenia molts colors”. Això és un fet ampliament demostrat. No han de demostrar això, que ja està demostrat. En tot cas estaria bé que demostressin quins eren els colors originals del Teatre Romà de Tarragona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here