15.5 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Retalls de l’independentisme a Tarragona

Gabril Xammar (dalt, segon per l'esquerra) amb altres militants independentistes en un mas de La Selva del Camp (foto cedida per Lluïsa Xammar)
Gabriel Xammar (dalt, el segon per l’esquerra), acompanyat d’altres militants independentistes i antifranquistes al Mas dels Casaments, de La Selva del Camp, a finals dels anys 50  (fotografia cedida per Lluïsa Xammar)

El 14 de gener de 1934, el Partit Nacionalista Català (PNC) es presentava a les eleccions municipals de Tarragona. Era la primera vegada que una formació política nítidament independentista—separatista, que en deien aleshores—concorria a uns comicis a la ciutat.  Amb unes sigles inspirades en altres moviments nacionalistes com el basc, el PNC era un partit de base interclassista, que prioritzava la qüestió nacional per damunt de la resta, i que apostava per l’intervencionisme polític per assolir la independència.

 

El PNC havia nascut la primavera de 1932, després del viratge de Francesc Macià, que, liderant l’Esquerra Republicana de Catalunya, havia acceptat l’autonomisme i havia abandonat els postulats separatistes de l’època primo-riverista, quan liderava Estat Català. Va ser llavors quan les converses per crear un gran partit separatista es van intensificar entre militants d’Elements d’Estat Català, una escissió de l’ERC de Macià, i Nosaltres Sols!—traducció de l’irlandès Sinn Féin—, organització apolítica dirigida per Daniel Cardona, que als pocs mesos abandonaria el vaixell del PNC per prosseguir la via insurreccional que aquesta formació, Estat Català i Bandera Negra havien practicat als anys 20.

 

La candidatura del PNC de Tarragona a les municipals de 1934 estava integrada per Carles Pallach, Francesc Borrut, Perfecte Esteve, Francesc Bové, Ramon Pijuan i Isidor Guerrero. El resultat electoral aconseguit va ser funest. Van obtenir tan sols 111 vots dels 10.854 emesos. A la ciutat, amb un 66,7% de participació, va guanyar els comicis la Coalició d’Esquerres Republicano-Socialista, amb 5.787 vots, i el seu candidat, Pere Lloret, va revalidar l’alcaldia.

(…)

Aquest és un fragment de l’article que publiquem sencer al número 8 de la revista FET a TARRAGONA dedicat a repassar la història de l’independentisme entre 1934 i els inicis dels anys 90 a la ciutat. La revista la podeu comprar a: Llibreria La Rambla, Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo), Espai Turisme (carrer Major), El Lloro (Governador González) i en una vintena de quioscos repartits per la ciutat. 

 

Si us voleu sumar al club de subscriptors del FET, només cal clicar aquí per complimentar les dades. Són 30 € a l’any i podreu gaudir, a més de la revista, de diverses promocions i activitats culturals gratuïtes.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here