15 C
Província de Tarragona
Divendres, març 29, 2024

Les oportunitats de Tarragona

Joan Tous, president del Col·legi d'Arquitectes a Tarragona, en un moment de la seva xerrada al Cafè Metropol (foto: DAVID OLIETE)
Joan Tous, president del Col·legi d’Arquitectes a Tarragona, en un moment de la seva xerrada al Cafè Metropol (foto: DAVID OLIETE)

Com volem que sigui la Tarragona d’aquí 10 o 20 anys? “La ciutat ha de reconèixer primer les seves pròpies singularitats per després convertir-les en oportunitats“. Ho diu Joan Tous, arquitecte i president de la demarcació d’aquest col·legi professional, en l’acte de presentació al Cafè Metropol del número 11 de la revista FET a TARRAGONA. Una publicació que dedica el seu Dossier central a intuïr com serà la ciutat de demà.

Tous enuncia cinc singularitats:

– Tarragona no es pot desvincular del territori i, per tant, ha de fomentar “dinàmiques de col·laboració” amb els municipis del voltant.

– Estar tant a prop de Barcelona -assegura el president dels arquitectes- és un avantatge que cal aprofitar.

– L’activitat econòmica està molt diversificada i de cara al futur “s’han de potenciar els serveis i l’activitat logística”.

– El patrimoni històric i la ciutat han de “jugar a favor” dels interessos del conjunt i no enfrontar-s’hi.

– La societat civil tarragonina està poc articulada i necessita tenir un paper més rellevant en les grans decisions.

El públic va seguir amb gran interès les explicacions de Joan Tous
El públic va seguir amb gran interès les explicacions de Joan Tous

A partir d’aquí, Joan Tous identifica cinc oportunitats de futur per a Tarragona:

– Transformar la N-340 des de la plaça Imperial Tarraco fins a Vila-seca en una gran avinguda urbana que serveixi per apropar i cohesionar els barris al centre de la ciutat. La darrera transformació de la T-11 (autovia de Reus) ha estat “una gran oportunitat perduda”.

– Transformar tot l’entorn del riu Francolí, des de l’autovia de circumval·lació fins al Port. “Encara hi som a temps -afirma Tous- per aconseguir vertebrar el centre i Ponent a través del riu i crear-hi una nova centralitat”.

– Detectar la problemàtica dels edificis buits (privats i públics)  i promoure actuacions de rehabilitació i de creixement intern de la ciutat per ‘cosir’ els diferents nuclis urbans dispersos.

– Els baluards i fortificacions són uns elements del patrimoni històric que cal promoure i que servirien per transformar l’entorn del passeig de Torroja.

– La figura de Jujol, un arquitecte que hauria d’identificar-se plenament amb Tarragona. “La comparació amb Reus i Gaudí és molt dolorosa per als tarragonins”, afirma Tous. I afegeix: “Jujol està a punt d’escapar-se de les nostres fans si no em fem alguna cosa immediatament”.

El president dels arquitectes tarragonins acaba la xerrada apel·lant a la implicació col·lectiva, l’interès públic de totes les actuacions i la disposició de les eines pertinents. I sentencia: “Tenim dret -igual que a la sanitat i a l’educació- a una arquitectura, un paisatge i un espai urbà de qualitat”.

L'autora del dibuix de la portada del FET, Abril Fradera Sáez, també va intervenir a l'acte (foto: DAVID OLIETE)
L’autora del dibuix de la portada del FET, Abril Fradera Sáez, també va intervenir a l’acte (foto: DAVID OLIETE)

Tous tanca un acte que prèviament havia obert l’Abril Fradera Sáez, alumna de 5è del col·legi l’Arrabassada, que ha fet el dibuix que protagonitza la portada del número 11 de la revista. Acompanyada de la mare, l’àvia i el germà, l’Abril explica que li agrada molt dibuixar i que, de gran, voldria ser ballarina. També demana que aviat els facin una escola nova (ara estan en mòduls provisionals) per “tenir un pati més gran”. Ella representa les futures generacions que lideraran la Tarragona del segle XXI i s’emporta un càlid aplaudiment dels assistents a l’acte.

sumari de continguts

Més enllà de dedicar el Dossier a ‘La ciutat que ve’, el número 11 del FET a TARRAGONA us convida a gaudir d’altres articles, entrevistes i reportatges. Aquesta n’és una selecció:

DE TINES I FUMERES: un passeig pel patrimoni industrial que encara és visible a l’antic barri de la Marina, la part de la ciutat. Anna Plaza el descriu acompanyada de l’historiador i arquitecte Ramon Aloguin.

MARIA ANTÒNIA FERRER: aquesta mestra i historiadora de 89 anys protagonitza l’entrevista on parla de la seva passió per la feina i la ciutat. Una de les seves afirmacions: “Tarragona és una ciutat apàtica”.

APRENDRE SENSE LÍMITS: celebrem els vint anys de l’Escola Municipal de Formació d’Adults compartint les inquietuds d’alguns dels seus alumnes, amb perfils ben diversos.

ASSSUMPTES FAMILIARS: dues empreses tarragonines creades fa més de 70 anys revelen com han anat evolucionant fins arrribar a la tercera i quarta generació.

CASTELLS A LES PRESONS: des de mitjans del segle XIX, diverses colles han actuat a la Torre de Pilats i a l’actual centre penitenciari de Tarragona. Recuperem el testimoni de cinc actuacions.

UN PENAL I UN CÒRNER: amb el Nàstic a punt de jugar el play-off, recordem alguns detalls que van marcar els últims dos ascensos a Segona Divisió A de l’equip grana.

Abans d'explicar les singularitats i oportunitats de la ciutat, Tous es va remuntar al 1811 per explicar l'evolució de Tarragona (foto: DAVID OLIETE)
Abans d’explicar les singularitats i oportunitats de la ciutat, Tous es va remuntar al 1811 per explicar l’evolució de Tarragona (foto: DAVID OLIETE)
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here