16.9 C
Província de Tarragona
Dijous, març 28, 2024

Hi ha un vot diferencial tarragoní?

Primer ajuntament democràtic constituït a Tarragona després de les eleccions municipals de 1979
Primer ajuntament democràtic constituït a Tarragona després de les eleccions municipals de 1979 (foto: Arxiu Municipal de Tarragona)

¿Existeix un fet diferencial tarragoní en el vot a les municipals? ¿O se segueixen les tendències de la resta de Catalunya i Espanya? ¿Ha variat el comportament electoral de la ciutat en els darrers 36 anys d’Ajuntament democràtic? ¿Ho farà en el futur immediat?

 

El FET a TARRAGONA planteja un estudi demoscòpic dels tarragonins davant les urnes. Hem recollit els resultats de les eleccions municipals des del 1979, els hem comparat amb la situació política catalana i espanyola de cada moment històric i hem demanat a dos especialistes les seves conclusions. Ells són Oriol Bartomeus, politòleg de l’Institut de Ciències i Polítiques Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Àngel Belzunegui, professor de Sociologia a la Universitat Rovira i Virgili.

 

Per Bartomeus, la naturalesa dels comicis municipals fa que els resultats siguin “molt diversos”, segons la població, i Tarragona no n’és una excepció. “Com la resta de municipis grans, combina elements d’escenari general (les grans tendències electorals de cada moment) amb elements locals, que fan que els resultats siguin en part similars als que es donen al conjunt del país, i en part diferents”, afirma.

 

Belzunegui coincideix amb aquesta opinió i considera que a les municipals se segueixen “les tendències més generals”, encara que la “lògica local també irromp clarament en alguns moments”. “Sociològicament parlant”, diu, “els vots als diferents partits no presenten evolucions gaire diferents de les del conjunt de Catalunya i de l’Estat espanyol”.

 

Pel que fa a les especificitats tarragonines, els dos analistes arriben també a conclusions similars. Bartomeus destaca els resultats del PP, millors que al conjunt de Catalunya, i els d’ERC, pitjors, tot i que el que considera “més cridaner” és l’evolució del vot de les dues forces principals, PSC i CiU, en els últims quinze anys, inversa de la que mostren al conjunt de Catalunya. “Mentre que el vot a CiU s’ha mantingut estable des del 1999 a les eleccions municipals en el conjunt del país, a Tarragona ha patit una baixada important. En canvi, el PSC dibuixa una evolució contrària: baixa fort al conjunt de Catalunya i creix i s’estabilitza a la ciutat de Tarragona”, recorda.

 

Belzunegui parla de “tres lògiques clarament definides (l’estatal, la catalana i la local), en tres moments temporals diferents, protagonitzades pels vots al PSC, CiU i el PP”. I per argumentar-ho fa un recorregut històric: “Les eleccions del 1979 i el 1983 es desenvolupen sota una lògica estatal (PSOE-UCD). El 1987 hi ha un canvi de tendència afavorit per un cert desgast dels socialistes, que havien acumulat molt poder, i la necessitat de desplegar l’Estatut. Es viu un punt d’inflexió en clau autonòmica i s’obre un escenari propici perquè en les quatre eleccions municipals següents, del 1991 al 2003, CiU sigui el partit més votat. El pujolisme afegeix aquí la personalitat de l’alcalde Nadal, i apareix, per primer cop, la lògica local”. “El període següent”, continua el professor de la URV, “el situem entre el 2003 i el 2011 i comprèn dues lògiques molt diferenciades, l’estatal i la nacional catalana. El vot al PSC es recupera en clau espanyola i el PP obté els seus millors resultats. El mateix s’esdevé amb ERC, posteriorment castigada pel seu paper al tripartit, i CiU perd pistonada amb la marxa de Nadal. Ara, el 2011, el PSC manté l’alcaldia imprimint una forta lògica local, personificada en Ballesteros”.

(…)

Aquest és un fragment de l’article que publiquem íntegrament al número 11 del FET a TARRAGONA, molt interessant d’analitzar abans de la cita electoral d’aquest diumenge. La revista la podeu comprar a llibreries i quioscos. També us en podeu fer subscriptors per 30 € l’any i rebreu totes les publicacions a casa. Per complimentar la subscripció només cal clicar aquí.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here