17.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, març 19, 2024

Les incògnites del 26-J a Tarragona

Debat sobre el TTIP amb candidats per Tarragona a les eleccions del 26-J i moderat pel director del FET a TARRAGONA, Ricard Lahoz. Foto: URV Solidària
Debat sobre el TTIP amb candidats per Tarragona a les eleccions del 26-J i moderat pel director del FET a TARRAGONA, Ricard Lahoz. Foto: URV Solidària

La gran incògnita del 26-J a la circumscripció de Tarragona és comprovar si En Comú Podem referma la seva victòria de fa sis mesos amb un segon diputat que aniria en detriment de Convergència Democràtica de Catalunya. Si es confirmés aquest resultat que apunta com a possible l’enquesta del CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques) d’abans de la campanya electoral i altres enquestes dels darrers dies, ens trobaríem davant d’una patacada històrica i sense precedents dels nacionalistes. Seria la primera vegada que la formació catalanista central dels darrers 40 anys es queda sense representació a Madrid per una de les quatre demarcacions, la segona més poblada de Catalunya.

 

Fa només cinc anys, la llavors CiU va guanyar les eleccions espanyoles a la demarcació amb 105.000 vots i més del 30 per cent dels sufragis, que li van proporcionar dos escons al Congrés. El passat 20 de desembre de 2015, la candidatura de Democràcia i Llibertat baixava a la quarta posició amb la meitat de vots i es quedava amb un únic diputat dels sis que té Tarragona. El descens pot continuar aquest diumenge, tot i ser un partit amb múscul a la demarcació: lidera la Diputació, els consells comarcals i ciutats de pes com Reus, Valls i Tortosa.

 

Un resultat molt dolent de la llista que lidera, precisament, l’alcalde de la capital del Baix Ebre, Ferran Bel, el deixaria sense diputat a Madrid. Un fet impensable fa quatre dies i que revelaria fins a quin punt està canviant el mapa polític català de manera accelerada. I tot i que mantingui l’escó, CDC anirà a la baixa i, per tant, viurà un procés intern post-electoral ple de tensions en el debat per definir el nou partit i els propers passos del procés sobiranista.

 

Altres incògnites del 26-J:

Quin avantatge traurà En Comú Podem a Esquerra Republicana? El 20-D, la llista encapçalada per Fèlix Alonso va obtenir prop de 12.000 vots més que la liderada per Jordi Salvador. Ara, totes les enquestes diuen que els comuns eixamplaran la victòria.

 

Quin efecte pot tenir un reforçament electoral clar d’ERC en l’àmbit independentista davant de CDC? Fa 5 anys, els republicans obtenien només un 7% dels vots i es quedaven sense escó a Madrid, però fa sis mesos van aconseguir 8.000 vots més que els convergents. El tomb és espectacular.

 

El PSC mantindrà la tercera posició del rànquing a Tarragona? Atenció a les xifres de la caiguda en picat dels socialistes: el 2008, la llista de Francesc Vallès aconseguia 169.000 vots (el 45% del total) i 4 diputats. En el camí fins ara s’ha deixat dues terceres parts de l’electorat. Seguirà baixant?

 

Ciutadans i Partit Popular avançaran a CDC? Sembla molt probable. I dels dos partits espanyolistes, qui en serà el primer? El 20-D, el partit taronja amb Sergio del Campo al capdavant es va imposar al popular Jordi Roca per 7.000 vots de diferència. Sortirà efecte aquí la crida al vot útil del PP? O pel contrari, l’escàndol de les converses del ministre Fernández Díaz amb el director de l’Oficina Antifrau per trobar casos de corrupció de CDC i ERC serà demilidor per a les expectatives populars?

 

A Tarragona ciutat, la llista convergent ja va quedar la sisena el 20-D. La patacada pot agreujar la impressió de partit “destrossat” internament i “desaparegut”. Què en queda, d’aquella Convergència triomfadora i potent de l’època de Joan Miquel Nadal?

 

Amb la victòria assegurada dels ‘comuns’, que ja van fer aquí el sorpasso al PSC com a referent de l’esquerra, serà interessant veure quina formació s’emporta el segon lloc a nivell local. Fa sis mesos, van quedar Ciutadans, PSC i PP per aquest ordre. Un avançament dels populars als socialistes, com s’interpretaria en el si del govern municipal de coalició? I, mentrestant, l’alcalde continua sospirant amb el Senat…

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here