19.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Alcalde, els Jocs no són un tema del 2017?

L’alcalde pronunciant la conferència sobre l’estat de la ciutat 2017. Foto: Mauri Fernández – Ajuntament de Tarragona

Deu apunts breus que sintetitzen  la visió de l’estat de la ciutat que ha ofert l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros en la conferència anual que organitza el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

1.- Inexplicable, inconcebible. En mitja hora de parlament, Ballesteros no fa cap referència a l’ajornament dels Jocs Mediterranis que s’havien de celebrar d’aquí quatre mesos. I quan li pregunten els periodistes en la segona part de l’acte, afirma que “els Jocs no són un tema del 2017”. Una presa de pèl. Dit això, l’alcalde es manté convençut que els diners del govern espanyol arribaran i que l’esdeveniment tindrà lloc el 2018. Ni una sola autocrítica.

 

2.- En relació als Jocs: absència destacada del polític que els dirigia fins fa quatre dies. Javier Villamayor, el mirlo blanco dels socialistes tarragonins, qui havia de ser l’hereu de Ballesteros com a líder de la ciutat , ha estat l’únic regidor del PSC que no ha anat a la conferència. Un símptoma clar del seu declivi, mentre Ballesteros aplana el camí per tornar-se a presentar.

 

3.- L’alcalde anuncia una proposta de pacte a tots els partits amb representació municipal per fer front als “temes estratègics de Tarragona”. Quan després li pregunten per quins temes, no sap ben bé què dir. No s’ho ha preparat i es limita a citar dues obvietats: la sanitat pública i el traspàs de les carreteres de l’Estat.

 

4.- La proposta d’acord global a l’oposició arriba un any després del pacte de govern amb el PP i Unió. No s’hi sent còmode, potser? L’anunci sona a frases buides de contingut. Si realment vol el pacte, alcalde, demostri que vostè lidera Tarragona i que te clar cap on anem i quin és el model de ciutat que proposa.

 

5.- Parlant de decisions estratègiques, Ballesteros recorda la implantació de Repsol, l’arribada de Port Aventura o l’ampliació de la Rambla, “decisions que ens han fet avançar molt”, afirma. I un es pregunta: quina decisió estratègica ha pres Ballesteros en els 10 anys que porta a l’alcaldia i que serà recordada d’aquí mig segle?

“La conferència de l’alcalde hauria de servir per plantejar idees estratègiques i visió global de ciutat. I no es veuen enlloc”

6.- El pla urbanístic de la Budellera no és d’un d’aquests temes clau de visió de futur, segons Ballesteros. Per això no l’esmenta en la conferència i es limita a dir en el torn de respostes que “està previst al POUM” i es desenvoluparà “amb diàleg”. Cap referència a la ‘smart city’, el gran projecte estrella dels socialistes de fa només dos anys.

 

7.- Tampoc parla del cas Inipro en la primera part de l’acte. I a preguntes dels periodistes, insisteix en els missatges ja coneguts: “No hi ha corrupció”, “les meves actuacions són legals” i “no contemplo que s’obri un judici oral”.

 

8.- Qualifica el 2017 de l’any de l’“embranzida” en temes la gran majoria dels quals no van a càrrec de l’ajuntament: Savinosa (Diputació), Tabacalera (Generalitat i Estat), passarel·la (Port), passeig Marítim (Port), Centre Recreatiu i Turístic i Ferrari Land (privats) i Banc d’Espanya, aquest sí amb dotació municipal però amb un projecte encara molt embrionari.

 

9.- El contingut de la conferència és molt fluix. No hi ha un fil conductor i els temes van sorgint de manera deslligada. El to de veu i el llenguatge no verbal de l’alcalde ofereixen la imatge d’un polític poc il·lusionat i atrevit, sense empenta. No hi ha relat.

 

10.- I l’últim apunt. Una conferència sobre l’estat de la ciutat hauria de servir, no per parlar de les caques dels gossos i les dunes de la platja Llarga, sinó per oferir a la societat una visió global, un projecte de Tarragona a mig i llarg termini, a 5, 10 o 20 anys vista. Ballesteros, o qualsevol polític que aspiri a l’alcaldia, ha de tenir al cap una idea central, i després desenvolupar-la en un munt de projectes i propostes més concretes. I no es veu enlloc. Per això, igual que vaig dir l’any passat en una altra crònica, em pregunto cap on anem. I no trobo respostes. Ni en l’alcalde ni en cap altre polític de la ciutat.

‘El futur de Tarragona: feina de totes i tots’ és el títol escollit per l’alcalde per a la conferència d’aquest any. Foto: Mauri Fernández – Ajuntament de Tarragona.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here