14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Quinze anys d’idil·li amb la ceràmica

Imatge de l’exposició sobre Teresa Gironès, que es pot veure aquests dies a l’antic hospital de Santa Magdalena a Montblanc. Foto: Ajuntament de Montblanc

Montblanc ja fa olor a terrissa. Tot i que Terrània, el festival internacional de ceràmica, no tindrà lloc fins al darrer cap de setmana de setembre (el 29 i 30 de setembre i l’1 d’octubre), aquests dies s’ha començat a commemorar la quinzena edició del festival amb la inauguració de diverses exposicions. De fet, una d’elles s’ha estrenat aquest dimarts al Palau de la Diputació de Tarragona i es podrà visitar fins al 24 de setembre. 

Es tracta d’un recull de peces dels ceramistes participants a Terrània i que l’Ajuntament de Montblanc ha anat incorporant al seu fons artístic al llarg d’aquests quinze anys. Són, a més, peces dels ceramistes que en cada edició han estat considerats la millor unitat artística per part dels mateixos participants. La mostra també recull peces d’alguns dels artistes que han protagonitzat les exposicions centrals del festival al llarg d’aquests anys.

EL PALAU DE LA DIPUTACIÓ ACULL UNA EXPOSICIÓ AMB PECES DEL FONS ARTÍSTIC DE LA FIRA ‘TERRÀNIA’

A aquesta de Tarragona s’hi sumen tres exposicions més estrenades a Montblanc. Una d’elles és una retrospectiva de l’obra de la ceramista Teresa Gironès, que va morir l’any passat. Enguany Terrània ha volgut reconèixer la seva trajectòria dedicant-li l’exposició central. De fet, aquesta ceramista barcelonina va protagonitzar l’exposició central de Terrània fa deu anys, i la de Montblanc serà la primera mostra retrospectiva de la seva obra.

Terrània va ser la pionera de les fires de tardor de Montblanc organitzades per l’Àrea de Turisme del municipi, que l’any 2003 va veure la necessitat de diversificar l’activitat turística de la vila, fins llavors molt centrada en Sant Jordi i la Setmana Medieval. Després de Terrània va arribar Clickània i Safrània, i més darrerament Brickània. Les “ànies”, com es coneixen a Montblanc, s’han convertit en un gran atractiu pel turisme de la vila, cada una amb el seu públic, i una gran eina de dinamització turística i comercial.

EL FESTIVAL DE CERÀMICA DE MONTBLANC, DEL 29 DE SETEMBRE A L’1 D’OCTUBRE, CONVIDA ARTISTES BRITÀNICS

La quinzena edició arriba carregada de novetats. Enguany el país convidat serà el Regne Unit, amb sis ceramistes que mostraran la seva obra. «Ells també participaran de l’aniversari fent una ‘Birthday party’, que consistirà en crear tots els elements d’una taula d’aniversari amb ceràmica», explica la tècnica de turisme de Montblanc, Toñi González, que afegeix que «també hi podran participar els nens i nenes creant el menjar que hi haurà a la taula».

Terrània també tindrà un espectacle de nit que mostrarà, amb tres forns, un pastís d’aniversari. I al claustre es podrà veure el ‘Joc de Barrets’, una activitat amb tres torns on un ceramista començarà una peça que haurà d’acabar un altre artista. «També destaquem la col·laboració amb l’escola d’art de la Diputació de Tarragona, amb les seus de Valls i Tarragona. Els seus alumnes faran tallers i exposaran algunes obres a les botigues del municipi», explica. En total, 27 ceramistes vinguts d’arreu ompliran la nau central de Sant Francesc, més els sis ceramistes del Regne Unit que ocuparan la Sala Sant Jordi.

EL PÚBLIC I ELS CERAMISTES VALOREN MOLT BÉ L’ESPAI DE L’ANTIGA ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC

El públic de Terrània és dels més fidels. Després de quinze anys, els montblanquins, els conquencs i també la gent del Camp de Tarragona s’han convertit en especialistes en la matèria. A Terrània s’hi pot trobar ceràmica artística, i poc a poc el públic ha sabut apreciar aquest art. Tot plegat en un entorn que té als ceramistes enamorats: l’antiga església de Sant Francesc i, des de fa uns anys, també el claustre adjunt. La nau gòtica amb els seus arcs diafragmats són l’entorn perfecte per mostrar les peces de ceràmica.

I això no ho dic jo, ho diu la Núria Albà, una de les ceramistes participants a l’organització de Terrrània. Ella i el Lluís Solé elaboren les seves peces a Senan, un petit municipi de la Conca de Barberà, i després van per tot Europa, són els ambaixadors del festival allà on van. Participen a Terrània des del primer dia i juntament amb altres companys de la comarca, han estat l’engranatge perfecte amb els professionals de turisme per tirar endavant el festival.

«El lloc on se celebra Terrània és únic, impregna als ceramistes, i això és molt difícil de trobar-ho», explica. A més, diu que «és un lloc ideal per parlar amb els compradors, i això per un ceramista és molt especial. La gent, a més, no té por de preguntar, sempre és un plus». La Núria també destaca l’acompanyament dels professionals de l’Oficina de Turisme. «Els ceramistes estan molt ben cuidats, i això és vital». Després de quinze anys, Núria Albà diu que «el festival està molt consolidat i respectat a tot Europa. Allà on coincidim amb ceramistes que han estat a Montblanc, tots en tenen un bon record».

Encara queden uns quants dies per Terrània, però si passeu pel pati del Palau de la Diputació en podreu fer un tastet. Així comprendreu els quinze anys d’idil·li de Montblanc amb la ceràmica. I per molts anys més.

Inauguració de la mostra de ceràmica al palau de la Diputació amb el diputat de cultura, Joan Olivella, el primer tinent d’alcalde de Montblanc, Francesc Benet, i el director territorial de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs. Foto: Diputació de Tarragona.
Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here