Carregant ...

L’encert estratègic de Puigdemont

El president Carles Puigdemont s’adreça al Parlament en el ple d’aquest dimarts 10 d’octubre. Foto: La Vanguardia.

Reflexions urgents després de l’anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer la declaració d’independència però deixant-la en suspens per oferir una última possibilitat de diàleg amb l’Estat espanyol. “Amb els resultats de l’1 d’Octubre, Catalunya s’ha guanyat el dret a ser un estat independent”, ha afirmat el president. Es dona per efectiu el mandat del referèndum, però s’espera a aplicar-lo de manera pràctica després d’una negociació o mediació.

Aquí van mitja dotzena d’apunts breus:

1.- La decisió és un encert estratègic.

2.- Ni un bri de desencís. Ni un bri de dubtes. És el moment d’aturar-se per agafar forces.

3.- Els leninistes dèiem: un pas enrere per fer-ne dos endavant (sona carrincló, però crec que és prou descriptiu per definir el moment actual).

4.- Som en una marató. L’Estat ens vols sotmesos i no es bellugarà de l’actitud de repressió i de no diàleg. Ho sabem, però si entre tots garantim que, quan calgui, aguantarem a les places i carrers els dies que faci falta, assolirem l’objectiu.

5.- La prudència a vegades ens fa traïdors, però la imprudència massa sovint ens ha fet màrtirs. Siguem intel·ligents, mirem endavant sense desmobilitzar-nos.

6.- No és un xec en blanc, és una penyora amb caducitat.

4 respostes a “L’encert estratègic de Puigdemont”

 1. Agustin Pujol ha dit:

  No es va ajornar el referèndum, com vaig proposar el 19.09, però s’ha ajornat la declaració d’independència. Pel cas es el mateix, l’important es obrir un termini de temps per possibilitar el diàleg i la negociació política, sense intervencions d’altres sectors com el judicial o, el tan lamentable, de les forces de seguretat.
  Quant a l’article del bon amic Matias Vives, cap comentari als seus apunts, encara que no els comparteixo tots.
  Crec que dels resultats de l’1 d’octubre, ni els catalans ens hem guanyat cap dret ni es dedueix cap mandat, tal i com va dir Puigdemont ahir.
  El que s’ha d’aconseguir es un referèndum pactat on puguem expressar lliurement el que vulgui cadascú de nosaltres i que, aleshores si, els resultats serveixin per fer una Catalunya millor, d’una forma prudent, consensuada i tranquila.
  Agustí Pujol

 2. Teresa ha dit:

  Un referéndum amb el permiso del govern de l,Estat no será mai possible. “No hay mas ciego que el que no quiere ver”.
  El del día 1 d,octubre ja es el bo. S,ha fet lleialment i ha estat un éxit tenint en compre els pas a les rodes i la violencia que ens han servit per ordres d,aquest estat, a qui ARA donem una nova oportunitat per dialogar.
  Dubto que serveixi pq. l,unic que saben fer es imposar i faltar al respecte. Apa !!!!

  • Matias Vives ha dit:

   Hola, les notes ho diuen: L’Estat ens vol sotmesos i no es bellugarà; ho sabem, però si la gent garantim que quan calgui aguantarem a les places els dies que faci falta, ho assolirem!!!
   I … a més, hi afegeixo, necessitem un cert coixí internacional i finançament fora circuit. Això és el que buscava el President ahir.

 3. Mireia Gasull ha dit:

  Bon dia, no em va sorprendre gens l’estratègia del nostre President, es certament com ho descrius, no podía saltar amb un paracaigudes amb algún forat, s’ha aturat, un pas al costat i ara està cosint i repassant les costures i possibles forats, per tal de garantir un bon salt i sobretot un bon aterratge. Esperem fermament que aquest temps prudencial anel.lat per molts sigui el bon començament del naixement d’un nou estat reconegut internacionalment. Una abraçada Matíes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *