Carregant ...

L’Estat s’apropia dels Jocs Mediterranis

Imatge de la pista d’atletisme de l’Anella Mediterrània, el juny de 2017. Foto: Ricard Lahoz.

Aquells que van provocar la decisió -humiliant- d’ajornar un any els Jocs Mediterranis del 2017, ara s’apropien sense escrúpols de la cita esportiva de Tarragona. Aquells que havien d’aportar 12 milions d’euros i que no ho van fer quan tocava  -al·legant la no formació d’un nou govern a Espanya-, ara assumeixen tot el protagonisme del Jocs. Quina barra! I quina postura tan provinciana de Tarragona!

L’Estat espanyol es va negar a aportar la seva part del pressupost per construir el centre aquàtic i per tirar endavant l’operatiu necessari i va provocar la gran crisi de novembre de 2016: l’ajornament al 2018, una decisió catastròfica per a la imatge i la gestió organitzativa de Tarragona. L’administració central, en mans del Partit Popular, va incomplir descaradament els seus compromisos, mentre el Govern de Catalunya i la Diputació de Tarragona aixecaven equipaments i adequaven infraestructures.

“AMB LA GENERALITAT LIQUIDADA PEL 155 I UN AJUNTAMENT SUBMÍS, EL GOVERN ESPANYOL HI TINDRÀ TOT EL PROTAGONISME”

Els mateixos que van deixar la ciutat amb el cul a l’aire són els que es portaran totes les medalles de Tarragona 2018. Amb la Generalitat liquidada, via article 155, i amb un ajuntament submís a la voluntat de l’Estat i presoner del pacte local PSC-PP, el govern espanyol hi tindrà tot el protagonisme.

L’encara secretari general de la Presidència de la Generalitat, Quim Nin, es deu estar mossegant les ungles. Ell, que tant va fer per defensar les aportacions econòmiques i el compromís del govern català en moments crítics, quan Rayoy i els seus es resistien a donar suport explícit als Jocs.

“EL PROGRAMA CULTURAL DE TARRAGONA 2018 ES BASARÀ EN PROPOSTES ENVIADES PEL MINISTERIO”

L’actitud dòcil del consistori, sumat a la falta de pressupost, planificació i visió global de l’equip de govern, tindrà una altra conseqüència als Jocs tenyida d’espanyolisme: un programa cultural de Tarragona 2018 subjecte als interessos del Ministerio de Cultura: espectacles i exposicions pagats pel departament d’Iñigo Méndez de Vigo que arribaran aquí igual que ho fan a altres “capitales provinciales”. Una d’elles ja s’ha anunciat: Cervantes i el deseo de vivir, del fotògraf Jose Manuel Navia, que s’ubicarà al Tinglado 2, seu del nou Centre d’Art de Tarragona.

A aquestes alçades, a només cinc mesos dels Jocs em faig unes quantes preguntes:

Participaran els agents culturals locals en aquest suposat programa cultural de Tarragona 2018?

Quina visibilització hi tindran la llengua i la cultura catalanes?

Quina singularitat tarragonina podem oferir al món mediterrani si és amb  propostes forànies enviades pel Ministerio?

Qui coordinarà i gestionarà aquest programa cultural?

Hi ha destinada alguna partida al pressupost municipal?

I la més important i última: què se n’ha fet, del projecte cultural -aquest sí, realment ambiciós– que va preparar fa anys Magí Seritjol -director de Tarraco Viva- per encàrrec de l’alcaldia?

5 respostes a “L’Estat s’apropia dels Jocs Mediterranis”

 1. Josep Salvat ha dit:

  El senyor Lahoz barreja aquí naps i cols. El ministro Méndez de Vigo inaugura les intal·lacions del Nàstic i visita la piscina. La Generalitat inaugurarà el Palau d’Esports quan estigui enllestit, que per això l’ha pagat la Generalitat. Sobre el programa cultural, sent vostè periodista, faci les preguntes a qui correspon. No llenci aquí preguntes al vol i informin’s. Suposo que el fet que el Govern d’Espanya aposti pels Jocs Mediterranis li provoca una mica d’urticària, però senyor Lahoz, intenti no ser tan radical, el seu periodisme i els que el llegim ho agrairem.

 2. adreu ha dit:

  hay miedo a que los juegos sean un éxito? a que sean algo grande… quieren a la cucañera dando vueltas por el estadio .. es eso?…. o como es un proyecto que tb es español le sale urticaria?

 3. Agustin Pujol Niubó ha dit:

  Ricard, no estic gens d’acord amb el teu article d’avui.
  En primer lloc, considero que l’ajornament de l’any passat va ser convenient i favorable. El fracàs per Tarragona hauria estat organitzar els Jocs al 2017, amb la precarietat de tot tipus, tant d’instal.lacions, com econòmiques i organitzatives. I la culpa no va ser només de l’Estat espanyol. Va ser una suma de circunstàncies negatives provinents de tots els estaments involucrats.
  I l’altre desacord amb l’article es que ja es hora de parlar en positiu dels Jocs Mediterranis. Estem a 5 mesos de la seva organització i el que cal ara es transmetre a la ciutadania missatges en positiu, que facin veure a la gent que estem afrontant un repte per Tarragona i que cal l’aportació màxima de tots els sectors, començant per els medis de comunicació.
  En tot cas, el que hauriem de fer, si parlem del programa cultural, es proposar que aquest programa tingui presencia i participació local, comptant amb la gent de Tarragona més capacitada per fer-ho.

 4. Nati Ciurana Fucho ha dit:

  Va venir hasta el que ara es rei, però sempre van arribar amb els carteres buides, i ara són erois.
  Els tarragonins no ens mereixem tanta desídia.

 5. Josefina Margalef ha dit:

  Aquets jocs ja estan empastifats pel 155. Seran dirigits desde Madrid, i vernissats d’espanyolisme. Quina vergonya! Quin alcalde tan messell!! I esperen que ens il·lusionem???? Que se’ls confitin, i, segons com els manipulin, boicot als Jocs Espanyols!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *