Carregant ...

Sou uns pallassos!

Els tres components de la companyia Passabarret. Foto: David Oliete.

La Companyia Passabarret porta vint-i-tres anys fent riure des del Camp de Tarragona amb espectacles de circ en què el pallasso és la figura central. Apassionats i emprenedors, els tres integrants del grup produeixen i distribueixen  projectes propis i externs des del seu centre de creació a Valls, on també tenen una escola. Malgrat les dificultats de treballar en un sector minoritari, volen crear un circuit estable d’actuacions a la demarcació.

Dèlia Batet, Oriol Llop i David Sancho són uns pallassos… i amb molt d’orgull! Es van trobar fa quinze anys i, a hores d’ara, gestionen el principal projecte professional de circ al Camp de Tarragona, la Companyia Passabarret. Accedir a la seva seu a Valls, que és carpa, museu i espai d’assaig alhora, transporta el visitant, de manera immediata, als primers somriures de la infància. Als pallassos de la tele (Gabi, Fofó, Miliki, Fofito i Milikito), als circs ambulants que arribaven inesperadament a la ciutat i als mestres d’un ofici que és art i que a Catalunya va tenir amb Charlie Rivel un pioner a escala internacional.

LA COMPANYIA PASSABARRET DIRIGEIX LA PLAÇA FRIKI I PRODUEIX PROJECTES VINCULATS AL CIRC

A les parets del centre de creació, pintades amb les clàssiques franges verticals de color groc i vermell de les lones de les carpes, hi ha emmarcats els retrats ovalats, com els d’aquells lleons que donaven inici a les pel·lícules de la Metro Goldwyn Mayer, d’il·lustres seguidors del geni de Cubelles. Hi destaquen l’estatunidenc Jango Edwards, l’argentí Chacovachi, l’italià Leo Bassi i els també catalans Pepa Plana i Tortell Poltrona.

Retrat de Tortell Poltrona a les instal·lacions del centre de creació de Passabarret a Valls. Foto: David Oliete. 

Amb tots ells hi han treballat, els integrants de la companyia, que ara volen en solitari fent una doble tasca artística i empresarial, produint i distribuint espectacles propis i d’altres artistes. Un exemple prou conegut a la ciutat és la Plaça Friki de les festes de Santa Tecla, que dirigeixen des del 2006, i en què les restriccions pressupostàries de l’Ajuntament els han portat a recuperar l’ancestral pràctica de finançament altruista que dona nom a la companyia, en record dels seus orígens: passar el barret entre el públic després de les actuacions.

La Dèlia és l’única supervivent del projecte amateur iniciat l’any 1995, que es va professionalitzar amb l’arribada de l’Oriol i el David. “Hem viscut un procés progressiu de creixement que ara ens permet viure de la nostra vocació. Ens repartim les feines i fem una mica de tot”, comenta des del despatx que hi ha en una de les dependències del local. Una petita oficina on ordinadors i telèfons conviuen, a pocs metres de distància, amb un ampli espai d’assaig amb elements gimnàstics i trapezis.

(…)

Així comença un ampli reportatge que publiquem íntegrament al número 32 del FET a TARRAGONA, dedicat a la Companyia Passabarret que, tot just aquesta setmana, ha estat nominada en tres de les categories dels Premis de Circ de Catalunya, Zirkolika, pel seu darrer espectacle propi, Josafat (millor número de circ, millor espectacle de circ de sala i al Gran Premi de la gala del 2018, que es farà el proper 19 de desembre).

La revista ofereix en aquest número un dossier de més de 20 pàgines dedicat a artistes que fan riure. La publicació la pots trobar a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Si vols rebre la publicació a casa i participar de les activitats culturals que organitza el FET, subscriu-t’hi aquí per només 30 € l’any i dona suport al periodisme de qualitat i rigorós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *