13.3 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 25, 2024

“L’Aula de Teatre és un lloc per experimentar i fer recerca”

Joan Pascual, director de l’Aula de Teatre de la URV, al local d’assaig. Foto: Estel Romeu.

1500 persones, més de 40 espectacles i 25 anys són les xifres objectives del recorregut que ha traçat l’Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgili des de la seva creació. No obstant, les xifres subjectives són incalculables: experimentar, estimular la cultura i potenciar la capacitat artística de les persones. Aquest 2019, l’Aula de Teatre celebra els 25 anys i ho fa mantenint l’essència que la caracteritza des dels inicis.

 

Joan Pascual diu que es manté l’essència de l’Aula de Teatre de la URV al cap de 25 anys

El director Joan Pascual destaca que “l’Aula és el lloc per poder experimentar, equivocar-se i fer recerca teatral”. Seguint la línia de la innovació i l’experimentació, des de l’Aula de Teatre es presenten tres iniciatives trencadores que amplificaran la veu del teatre en l’educació i en el panorama cultural.

Assaig dels alumnes de l’Aula de Teatre. En primer pla, Paula Moles. Foto: Estel Romeu.

Pel que fa a la promoció de la cultura, s’han ideat els Ajuts a la creació escènica per fomentar la producció de nous projectes i consolidar les arts escèniques. Pascual assegura que s’han creat “amb la idea d’establir una possible base de producció i distribució d’espectacles a Tarragona”. Consisteix en una ajuda econòmica, tècnica i artística dirigida a noves companyies i joves creadors que començarà de forma modesta, però que té la intenció de ser cada vegada més potent.

L’aula impulsa uns ajuts per produir i distribuir nous espectacles des de Tarragona

En relació a la pedagogia, es celebraran les Jornades de teatre i educació els dies 1 i 8 de juny amb especialistes de la interpretació de diferents àmbits. Segons el director de l’Aula, “pretenem mostrar el teatre com una eina pedagògica, és a dir, una eina amb què les persones puguin ampliar la seva vessant expressiva, creativa i cooperativa”.

 

L’altre nou projecte són els Encontres de teatre i revolució, que serà una reflexió teòrica sobre la funció del teatre en el segle XXI. Seran unes jornades de dos dies al novembre i en les quals participaran actors i directors encara per concretar.

Alumnes del taller de teatre contemporani. Foto: Estel Romeu.

A banda dels esmentats projectes, també es portaran als escenaris diversos espectacles creats i treballats durant tot l’any. En destaca ‘L’estació de Cal·linòpia i altres peces’ inspirada en l’obra de Joan Brossa i que coincideix amb l’Any Brossa, en commemoració del centenari del naixement del poeta. És una de les primeres obres que l’Aula de teatre va interpretar fa 22 anys, que torna amb una versió renovada, i representada pels alumnes del taller de teatre contemporani.

 

L’altra representació destacada és ‘Els actors en l’època romana’, que s’emmarca dins el festival Tarraco Viva i que és un espectacle consolidat dins el programa. És un projecte de reconstrucció històrica que Pascual descriu com “arqueologia teatral”, ja que té la voluntat de recuperar com era el teatre en els temps dels romans.

Els actors han preparat diversos espectacles al llarg del curs i els representaran en les pròximes setmanes

Tal i com es pot comprovar, en tots els espectacles i projectes de l’Aula de Teatre existeix un objectiu comú: fer arribar el teatre a més àmbits i més persones amb tota la llibertat possible. Pascual defensa l’agrupació com un espai d’investigació: “Dins de la Universitat hi havia d’haver un lloc on fer recerca teatral de la mateixa manera que s’hi fa recerca en química, física o medicina”.

 

Aquesta voluntat de recerca i experimentació és el que anima i atrau als participants de l’Aula, que no passen cap càsting ni han de complir cap mena de requisit per formar-ne part. La Laura Pascual fa sis anys que hi participa, va començar el primer any de carrera i encara hi continua malgrat que fa dos anys que treballa. “El fet que la Universitat ofereixi un espai on es pugui provar diferents tipus de creació és molt positiu”, afirma l’actriu del taller de teatre contemporani.

Als assajos es preparen diversos espectacles per representar abans de l’estiu. Foto: Estel Romeu.

Una altra veu participant és la de la Paula Moles, que és el primer any que forma part de l’Aula de Teatre i que, quan va saber que existia, s’hi va apuntar de cap. Assegura que només amb la primera classe, gràcies a l’experimentació i a la naturalitat, es va sorprendre i se li van trencar tots els esquemes.La Paula creu que l’Aula de Teatre té un paper important i que “en temes de cultura, sempre s’ha d’aspirar a més i s’ha de fer visible per a que la gent la visqui”.

 

Pascual declara que “com a característica hem mantingut la idea de buscar sempre nous registres, de manera molt oberta”, en referència a l’experimentació que fan en la majoria de projectes i espectacles. Tant els participants com el director valoren positivament la defensa de la llibertat interpretativa i l’evolució de l’Aula de Teatre que, tot i els 25 anys, segueix més innovadora que mai.

Estel Romeu
Estel Romeu
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here