17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 21, 2024

Tarragona vota per les opcions més conciliadores

ERC celebra a Tarragona la victòria electoral a la demarcació i a Catalunya. Al mig, Jordi Salvadó, que repetirà com a diputat a Madrid, i Laura Castel i Pau Ricomà. Foto: ERC.

La ciutat de Tarragona torna a donar la victòria als socialistes en unes eleccions generals i impulsa ERC com a segona força política gràcies a un creixement espectacular. A la capital de la demarcació, el PSC  ha aconseguit arrossegar amb eficàcia el vot útil contra la por a l’extrema dreta i els republicans han demostrat la fortalesa de l’independentisme i que representen el millor antídot contra la repressió i la intolerància.

 

Els resultats locals dels socialistes tenen més valor si els situem en el marc del triomf històric d’Esquerra al conjunt de la demarcació i al país, ja que els de Junqueras guanyen per primera vegada unes eleccions espanyoles. Però, a més, el PSC de Tarragona es pot sentir especialment satisfet perquè són els únics de les 4 capitals catalanes (tampoc Barcelona) que aguanten l’embestida republicana.

EL PSC TORNA A GUANYAR A LA CIUTAT I ESQUERRA SE SITUA SEGONA AMB UN CREIXEMENT ESPECTACULAR

Els tarragonins en conjunt han optat majoritàriament per les forces polítiques que, des del constitucionalisme i l’independentisme, més han insistit en la negociació i el diàleg per trobar una sortida al conflicte polític Catalunya – Espanya. Simplificant, es pot dir que han apostat preferentment per les postures més conciliadores, pels partits que representen l’actual centralitat. Pel líders que guanyen a Espanya (Pedro Sánchez) i Catalunya (Oriol Junqueras).

 

Per contra, els electors han penalitzat clarament el discurs bel·ligerant del PP, que passa de segona a sisena força i perd l’escò que tenia fins ara Jordi Roca. La patacada per Alejandro Fernández a la seva ciutat és molt rellevant, ja que Vox iguala gairebé els populars en nombre de vots. L’espanyolisme amb el discurs més dur i de menyspreu al catalanisme es refugia majoritàriament a Ciutadans.

ELS TARRAGONINS ENFONSEN ELS RESULTATS DEL PP D’ALEJANDRO FERNÁNDEZ

Els comuns passen de primera a quarta força política a la capital en benefici del ‘PSC útil’ i Junts Per Catalunya no millora gaire els resultats de l’antiga Convergència del passat 2016, però evita una trompada. Totes dues formacions aconsegueixen retenir l’escò. Els altres quatre diputats a repartir se’ls emporten PSC i C’s (repeteixen resultat) i els grans triomfadors d’Esquerra, que obtenen dues actes a Madrid.

 

La participació ha tornat a ser massiva, amb registres històrics, cosa que demostra que els tarragonins i el conjunt dels catalans volen trobar solucions votant.

Les municipals, una segona volta?

 

Els resultats a Tarragona ciutat d’aquest diumenge es poden extrapolar a les eleccions municipals del 26 de maig? NO i SÍ.

 

NO perquè cada cita electoral té la seva pròpia dinàmica. I en el cas de les locals intervenen altres factors clau, com la personalitat dels candidats, la proximitat dels problemes i les necessitats que detecten els veïns i la valoració que fan de la gestió del govern sortint en aspectes de la vida quotidiana com la neteja, la seguretat o les inversions en l’espai públic.

 

perquè és inevitable que la campanya de les municipals, que arrencarà només d’aquí 10 dies, es veurà condicionada pels resultats del 28 d’abril. Es pot produir un cert ‘efecte onada’ que afavoreixi els partits guanyadors (socialistes i republicans), però també pot provocar un ‘efecte cansament’ que faci augmentar-ne l’abstenció.

 

Sigui com sigui, sembla molt probable que els tres partits més votats aquest diumenge ho tornaran a ser el 26 de maig. La clau està en veure qui arriba primer, segon i tercer a la meta. Per davant, només quatre setmanes.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here