12.3 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 25, 2024

L’últim debat electoral, sobre rodes

Els candidats al debat d ela URV. Al mig, els presentadors Jan Magarolas i Laura Tarsà. Foto: Ricard Lahoz.

Dos candidats a les eleccions de diumenge que ve es plantegen, entre rialles, sortir de farra després del debat electoral a la universitat. Arriben esgotats a la recta final de la campanya per la proliferació de debats, mai vista fins ara a Tarragona. N’hi ha hagut tants i tan concentrats en pocs dies que és difícil que els polítics diguin alguna cosa novedosa en les seves intervencions.

 
El diàleg simpàtic i divertit entre candidats es produeix a l’Aula Magna de la URV, preparada per acollir un debat diferent, especial, organitzat per un grup d’alumnes de tercer de Periodisme i Comunicació Audiovisual. Hi participen quatre caps de llista: Rubén Viñuales, Dídac Nadal, Laia Estrada i Carla Aguilar; una número 2, Sandra Ramos; i dos números 3, Xavi Puig i Jou Acero.

Els temes de mobilitat i cultura s’imposen en l’acte organitzat per alumnes de Periodisme de la URV

És l’últim debat de la campanya a Tarragona: el presenten Laura Tarsà i Jan Magarolas, eficients, demanant des del principi respostes clares i concretes. Ells donen la cara, però els acompanyen altres 10 estudiants, que s’encarreguen de filmar en vídeo, fer fotografies, recollir les declaracions dels polítics i publicar-les a Twitter, controlar el temps d’intervencions, muntar i desmuntar l’escenari, protocol… Un esforç d’organització gegantí per part d’un grup de joves en plena època d’examens i treballs de final de curs.

Un alumne controla el temps d’intervenció de cada candidat. Foto: Ricard Lahoz.

Es trenca el gel del debat amb una pregunta a cada candidat a propòsit dels seus lemes respectius de campanya. I després, un primer bloc permet parlar de la relació de la universitat amb la ciutat. La majoria coincideixen que Tarragona hauria de treure més profit d’aquells que generen coneixement i fan recerca.

 

A partir d’aquí, els polítics busquen la complicitat del públic jove amb qüestions vinculades a les dues (i quatre) rodes: construir més carrils bici per unir els campus universitaris i en general a tota la ciutat; renovar la flota d’autobusos municipals i aconseguir-ne més freqüències i parades; millorar el transport interurbà (busos i trens) i aconseguir-ne uns preus més competitius; construir més voreres i carrils bici per connectar el centre amb la perifèria de Tarragona…

Tres alumnes redacten continguts en directe del debat i els difonen a través de Twitter. Foto: Ricard Lahoz.

Bon fair play entre els candidats, tot i que no falten les crítiques de l’oposició als partits del govern (PSC i PP) perquè moltes de les propostes ja apareixen al Pla Urbana de Mobilitat Sostenible, aprovat fa temps però no executat. La segona part del debat aborda un àmbit molt ampli de cultura, festes, museus i patrimoni. S’hi escolten propostes de tota mena i s’hi discuteixen sobretot a l’hora d’abordar la presència de músics al carrer i l’impediment d’organitzar actes a la Rambla.

Els estudiants superen amb nota molt alta el repte d’organitzar i conduir un acte d’aquestes dimensions

El temps corre ràpid i els presentadors, hàbils, anul·len un tercer bloc de debat i encaren la recta final amb aquesta pregunta: “Quina Tarragona voldrien si fossin estudiants?” Un peculiar minut d’or que cadascú aprofita com vol. Acabades les intervencions, la Laura i el Jan agraeixen la presència del públic i tanquen un dia que no oblidaran mai. Els dotze estudiants deixen enrere un repte d’organització i conducció de l’acte que han superat amb nota molt alta i que els servirà d’experiència. El públic -més d’un centenar de persones- i els candidats ho agraeixen amb un llarg aplaudiment.

El debat ha tingut lloc a l’Aula Magna de la URV. Foto: Ricard Lahoz.

Només tres hores abans de l’acte dels estudiants, tots els caps de llista (bé, tots no, sense el número 1 del PP) participen del debat organitzat per Catalunya Ràdio. El claustre de Sant Pau, al Seminari, és l’escenari d’un nou intercanvi de cops entre alcaldables. Viñuales, Ricomà i Estrada busquen el cos a cos amb Ballesteros, i Nadal el perfil propi amb Ricomà. 

El debat organitzat per Catalunya Ràdio no aclareix els possibles pactes de govern a partir de dilluns

Barreja d’arguments i idees a l’entorn de la cohesió interna de la ciutat (centre-perifèria), el llegat dels Jocs i la projecció externa, el turisme, el patrimoni i l’urbanisme (habitatge) com a principals temes. I, paradoxalment, no s’aborda el tema de la neteja i el manteniment de l’espai públic.

 

A l’hora de parlar de pactes, cap nou aclariment. PP i Cs descarten els independentistes. La CUP exclou els del 155. En Comú Podem rebutja tot allò que faci olor a dreta. Junts per Catalunya busca complicitat en temes nacionals. Esquerra no s’hi mulla. I els socialistes confien en una nova victòria “suficient” de Ballesteros.

Així, fins diumenge al vespre…

Els candidats al debat de Catalunya Ràdio. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here