16.2 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Feines que sobreviuen al Museu del Port

La reproducció del taller es pot veure al Museu del Port, al Moll de Costa

Hi ha feines que estan a punt d’extingir-se. I hi ha iniciatives que miren de mantenir-les en la memòria dels ciutadans. L’última d’aquestes propostes ha sorgit del Museu del Port de Tarragona que ha obert un taller de boter.

Gràcies al conveni signat amb el mestre boter Joan Ibáñez Roca el novembre de 2011, poques setmanes abans de la seva mort, avui el museu marítim ofereix un nou espai que reprodueix com treballaven els boters, els que feia les botes per transportar productes alimentaris per mar.

La feina del mestre Ibáñez no es perdrà: el seu taller del carrer Lleó s’ha traslladat simbòlicament a les instal·lacions del Moll de Costa perquè els seus visitants, especialment els més joves, puguin descobrir com treballaven aquests artesans de la fusta. Un video amb imatges del propi Ibáñez al seu taller ens ho explica de manera molt didàctica.

Joan Ibáñez va rebre el 2004 el diploma de mestre artesà, després de dedicar-se a l’ofici de boter des dels 14 anys. La seva participació va ser clau perquè es publiqués el 2006 el llibre “L’ofici de boter a Tarragona” d’ Imma Teixell. A Tarragona van arribar a treballar uns 300 boters.

L’acte d’inauguració de l’espai va ser molt emotiu. Hi van participar el president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu; la coordinadora del Museu del Port, Mercè Toldrà; i una de les nétes de Joan Ibáñez. La Marina Orts va recordar com de petita anava al taller de l’avi, desordenat i caòtic, ple de fustes, i com l’avi movia amb determinació aquelles mans robustes i plenes de cicatrius.

 Bona part de la familia del mestre artesà no es va perdre l’acte. Tampoc no hi van faltar Coia Escoda, coordinadora de l’Arxiu del Port, i les “forces vives” del Serrallo: Pitu Mosquits, president de l’associació del Pas de la Presa de Jesús; i Ferran Diago, president de l’Associació de veïns, entre molts d’altres.

El nou espai és una magnífica oportunitat per descobrir o tornar al Museu del Port. Una altra iniciativa en el camí de mantenir lligada Tarragona al seu mar.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here