18.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Les frustracions de Josep Gomis: Savinosa i Chartreuse

La finca de la Savinosa, vista des de la platja de l'Arrabassada, havia de ser la seu permanent de la universitat d'estiu de Tarragona. Un projecte de 1988
La finca de la Savinosa, vista des de la platja de l’Arrabassada, havia de ser la seu permanent de la universitat d’estiu de Tarragona. Un projecte de 1988

“Vam encarregar l’avantprojecte, i en els pressupostos de la Diputació de 1988, que vam aprovar el mes de maig, just abans que em nomenessin conseller, vam incloure els diners necessaris (…). Havíem previst mantenir un dels pavellons antics, restaurat, per deixar testimoni del que havia estat aquella finca, però el projecte es basava en edificis nous, ben integrats en aquella zona tan privilegiada, una finca de 10 hectàrees damunt del mar”.

L’autor d’aquestes paraules és Josep Gomis i es refereix a la Savinosa. L’exconseller, expresident de la Diputació i exalcalde de Montblanc (entre altres càrrecs polítics) parla amb amargor del projecte frustat de la Savinosa en el seu llibre de memòries. L’ha escrit amb la col·laboració del periodista Francesc Domènech, es titula “La solitud del despatx” i l’acaba de publicar Cossetània Edicions.

Portada del llibre de Josep Gomis, escrit amb la col·laboració del periodista Francesc Domènech
Portada del llibre de Josep Gomis, escrit amb la col·laboració del periodista Francesc Domènech

Josep Gomis parla amb franquesa de dues frustracions en la seva dilatadíssima trajectòria com a gestor de la cosa pública: la de la Savinosa, quan era president de la Diputació, i la de la Chartreuse, quan es va fer càrrec de la Conselleria de Governació.

Una universitat d’estiu

De la Savinosa, Gomis assegura, 25 anys després, no entendre perquè el seu sucessor, Joan Maria Pujals, va abandonar el projecte en un moment en què la Diputació comptava amb molts diners per fer-hi inversions. El projecte era convertir la Savinosa en la seu permanent de la universitat d’estiu, a l’estil de la Menéndez Pelayo de Santander. Al llibre, Gomis explica els detalls de com ja s’havia arribat a un acord.

De la Chartreuse, Gomis argumenta l’operació del 1992 per la qual la Generalitat compra l’edifici per ubicar-hi tots els serveis del govern a Tarragona. Un altre projecte que es deixa estar quan uns mesos després Gomis deixa la Conselleria de Governació i se’n va a fer de Delegat de la Generalitat a Madrid.

Dues frutracions tarragonines que apareixen en aquest recorregut vital i polític de Josep Gomis, que arrenca com alcalde de Montblanc en ple franquisme i el manté encara avui actiu en l’àmbit de les entitats que treballen amb persones amb discapacitat.

El llibre, amb una estructura de més de 60 capítols breus, surt a la venda aquest pròxim dilluns i es presentarà públicament a Montblanc, Tarragona i Reus. Reflexions dels últims 50 anys lligades al territori i molt interessants en un moment de tanta convulsió política i social.

La Chartreuse, ara en obres per l'EOI, havia de ser la seu de tots els serveis de la Generalitat a Tarragona. Un projecte de 1992
La Chartreuse, ara en obres per l’EOI, havia de ser la seu de tots els serveis de la Generalitat a Tarragona. Un projecte de 1992
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here