Advertisement Advertisement Advertisement
17.6 C
Província de Tarragona
Divendres, març 31, 2023

El Comte de Rius i la formació professional a demanda

La FP a demanda és una de les ofertes del Comte de Rius (foto: Comte de Rius)
La FP a demanda és una de les ofertes del Comte de Rius (foto: Comte de Rius)

 

Tarragona és capdavantera en l’oferta de formació professional. Els instituts del territori ofereixen un ampli ventall de cicles formatius, molts d’ells pioners i innovadors, que donen resposta a les necessitats del territori i del mercat laboral.

Un exemple d’això és l’Institut Comte de Rius, que des de fa anys aposta per la formació professional a demanda. Es tracta d’una formació professional dual, que intenta respondre a les necessitats del territori i on el centre educatiu i l’empresa treballen colze a colze per formar professionals competitius. Aquest curs, prop d’un 40% de l’alumat està matriculat en la FP a demanda.

El potencial de la indústria química

A Tarragona, la indústria química és un dels sectors més potents i amb més projecció. El director del Comte de Rius, Francesc Roca, explica que el sector està “vivint un canvi generacional i que necessita de nous professionals per ocupar els llocs de treballs”. Per aquest motiu, l’Institut i empreses com Repsol, DOW, Masa Servicios o la mateixa AEQT tenen en marxa cicles formatius per cobrir aquestes necessitats del territori.

Es tracta d’una coresponsabilitat entre l’empresa i l’institut per formar a l’alumne, no només de manera teòrica sinó, sobretot, en la pràctica, amb estades formatives a les empreses. Després de dos anys de formació, pràcticament el 100% de l’alumnat acaba aconseguint un contracte de llarga durada al sector i amb unes bones condicions laborals.

Aquest tipus de formació ha augmentat amb els anys, fins al punt que molts estudiants, després de finalitzar un grau universitari, accedeix al cicle formatiu per acabar treballant a l’empresa, contrari al que passava habitualment. Això fa augmentar la mitjana d’edat dels alumnes, que ha passat de 18 a 25 anys.

Inversió versus despesa

Instituts com el Comte de Rius han apostat de manera clara per aquesta oferta formativa, que alhora comporta un sobreesforç del seu professorat. Aquesta manera de treballar requereix més flexibilitat horària i una major presència de l’empresa. Els alumnes realitzen més hores de pràctiques, i això augmenta la seva competitivitat. L’alumnat aprèn a treballar en equip, adquireix noves competències transversals i s’implica més directament amb l’empresa.

“L’empresa parla d’inversió i no de despesa. És inversió en el territori”, explica Francesc Roca, que afegeix “que si els alumnes aprofiten aquesta oportunitat, les empreses també hi apostaran de manera més decidida en un futur”. De fet, empreses com DOW Chemical han acceptat aquesta aposta com una línia estratègica de la companya a nivell mundial.

El territori té unes necessitats formatives, i els instituts hi donen resposta. És un exemple de com treballant de la mà es poden aconseguir els objectius marcats. És un exemple d’una bona feina educativa al servei del territori i dels professionals.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here