Carregant ...

Els rituals de la setmana dels Focs

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Imatge d'un castell de focs en una edició anterior del Concurs de Tarragona (foto: Mª Pilar Veciana)

Imatge d’un castell de focs en una edició anterior del Concurs de Tarragona (foto: Mª Pilar Veciana)

Hi ha rituals que no es perden, que formen part de la manera de ser de les persones i dels col·lectius. I a Tarragona, les nits de juliol del Concurs de Focs Artificials pertanyen a la categoria de ritual. La reducció del nombre de nits -van arribar a participar-hi sis pirotècnies- no ha fet oblidar algunes tradicions ciutadanes.

El públic va de menys a més al llarg de la setmana i arriba al màxim l’últim dia, dissabte, quan els cotxes col·lapsen la Rambla i el Passeig Marítim, sobretot amb visitants que venen d’altres poblacions.

Cadascú te predilecció per un lloc per veure l’espectacle pirotècnic i no acostuma a canviar gaire d’ubicació: n’hi ha molts que són partidaris d’estendre les tovalloles a la platja, amb begudes i menjar inclòs. D’altres opten pel passeig del Miracle, arribant des del Moll de Costa, o per l’Escullera. També són milers els que fan el ritual de pujar per la Rambla fins al Balcó i situar-se en aquella zona que comprén Baixada de Toro i Vial Bryant. I els que surten de la Part Alta pel portal i se situen al Passeig de Sant Antoni.

Per a tots els públics

Són nits primerenques per als adolescents, que acaben d’estrenar les vacances i tenen el permís dels pares per sortir, amb l’excusa dels Focs. Són nits que aprofiten els matrimonis més veterans per fer una passejada per la Rambla a hores poc habituals. Són nits de principis d’estiu que conviden a fer alguna cosa extra per combatre la calor.

El gelat forma part del ritual, abans, durant o després de l’actuació. El buidatge de les terrasses de la plaça de la Font i de la plaça del Forum poc abans de dos quarts d’onze i la reinvasió d’aquests espais cap a les onze és una altra imatge habitual. El soroll de les motocicletes que circulen a massa velocitat per Via Augusta i Rambla Vella, el gran dispositiu de trànsit de la Guardia Urbana per controlar vehicles i vianants… formen part de l’espectacle.

Hi ha rituals més recents, però que comencen a formar part del paisatge d’aquestes nits d’estiu. Els sopars del Passeig de les Palmeres, impulsats per un grup de restaurants de la Part Alta, han ofert una nova possibilitat de veure els focs des d’un lloc privilegiat.

Un estiu per davant

La setmana del Concurs s’acaba. Forma part del ritual la neteja del fons marí de la platja del Miracle en un diumenge de ple estiu estiu en què el jurat fa públic el seu veredicte. Enguany el guanyador del certamen és Pirotècnia Valenciana -els que van disparar divendres-  i que, com mana la tradició, tornaran a Tarragona per Santa Tecla.

I després dels focs, la seqüència ritual continua: arriben les nits d’estiu de música i teatre al Camp de Mart, els espectacles d’Història Viva als recintes monumentals, les activitats per als més joves a La Palmera, les festes dels barris, l’aigua i els castells de Sant Magí… i així, sense parar, fins al 14 de setembre –enguany, dissabte 14- quan la Crida -un altre ritual- ens anunciï que la Tecla ja és aquí. Falten 69 dies! 


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *