13.4 C
Província de Tarragona
Diumenge, març 24, 2024

Preparant la tripleta matalassera

Imatge de la prova de tres de nou amb folre que van realitzar el passat dimarts els Xiquets de Tarragona.
Imatge de la prova de tres de nou amb folre que van realitzar el passat dimarts els Xiquets de Tarragona.

Els Xiquets de Tarragona tenen ganes d’assolir la tripleta màgica més matinera de la seva història, el proper diumenge 1 de setembre, a Torredembarra. Després que la polèmica diada de Sant Magí els deixés amb regust agredolç per no haver pogut completar una actuació que havien començat amb bon peu —els matalassers havien descarregat un tres de nou amb folre molt segur en primera ronda—, sembla que intentaran exportar l’esperit i les estructures que estaven previstes per a la festa major tarragonina a la capital del Baix Gaià.

 

D’il·lusió no els en falta pas. El cap de colla dels Xiquets, Roger Peiró, reconeix que “la colla està forta”, però vol que tothom, al carrer de Santa Anna, toqui dempeus a terra: “Per a nosaltres la tripleta no deixa de ser la nostra millor actuació. Afrontar aquest escenari diumenge dependrà de com hi arribi la colla, dels efectius que puguem moure a plaça i de l’assaig de divendres”. Prudència i crida a la mobilització massiva. Peiró vol arrossegar a Torredembarra el mateix nombre aproximat de castellers que per Sant Magí, que oscil·lava entre les 350 i les 400 camises ratllades. Demana que puguin fer els castells que es proposin de “forma autosuficient”, sense haver de comptar necessàriament amb l’ajut d’altres colles a l’hora de tancar les pinyes.

El cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Roger Peiró, en tensió mentre s'executa un dels castells a l'assaig.
El cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Roger Peiró, en tensió mentre s’executa un dels castells a l’assaig.

Familiaritzar-se” amb les estructures

L’assaig d’aquest dimarts ha estat, en paraules del cap de colla dels matalassers, “dur”, però “boníssim”. Han realitzat un total de nou proves. Divendres intentaran col·locar sisens del tres i del quatre de nou amb folre. Aquesta vegada, tanmateix, han treballat aquests dos castells de forma diferent, plantant un tres i un quatre de vuit amb folre sencers. “Es tracta d’una variant d’assaig que fem, traient els quarts o els quints, i que ens funciona molt bé”, comenta Peiró. “El castell dura una mica més, certament pesa menys, però també ens permet que la canalla vegi el folre, pugi, es familiaritzi amb el castell…”, afegeix. El cap de colla dels Xiquets assegura que abans de tirar un castell de nou pisos, intenten sempre haver treballat aquestes dues maneres diferents d’assajar-lo.

Castells amb “un format més exportable”

Els de la camisa ratllada han viscut un 2013 de canvis. Peiró reconeix que es tractava d’una temporada “molt difícil” per a la colla, ja que havien de realitzar “una renovació important a nivell de tronc, sobretot als pisos de la canalla”. Cal destacar que han rebaixat pes a les estructures del tres i el quatre de nou i als seus respectius folres. Aquest esforç podria ser un element clau per garantir-los la consolidació dels castells de nou pisos. “Abans disposàvem d’uns castells molt més robustos, que exigien una agonia més gran i un folre que tingués molta més potència, i ara, poc a poc, estem avançant cap a un format més exportable, que ens hauria de permetre portar aquests castells a més places”, explica.

 

Possibles nous horitzons: la Gamma Extra?

Al pati d’assaig es poden observar, penjades, diverses fotografies impreses en paper de proves del cinc de nou amb folre, del dos de nou amb folre i manilles i del nou de vuit, entre d’altres. És evident que cal anar pas a pas, però l’horitzó dels castells de gamma extra es comença a distingir al carrer Santa Anna. Sobretot després d’aquell intent desmuntat de cinc de nou en folre que van portar a plaça per Tots Sants, l’any passat, a Vilafranca, que va il·lusionar i sorprendre positivament als matalassers. Fins i tot el cap de colla ho admet: “Pensar que els Xiquets de Tarragona podien posar sisens de cinc de nou en ple mes d’octubre per mi és un somni, al qual no sé si preteníem arribar-hi, però ara que hi som l’hem d’intentar aprofitar”.

 

Cartell anunciatiu de la diada de Santa Rosalia que han preparat els matalassers (FONT: Xiquets de Tarragona).
Cartell anunciatiu de la diada de Santa Rosalia que han preparat els matalassers (FONT: Xiquets de Tarragona).

Rememorant aquella diada, i si la temporada és dolça, sembla que el pas natural seria, doncs, atacar primer el cinc. Tot i així, també cal remarcar que enguany són la colla que més vegades ha descarregat el dos de vuit amb folre— en un total de nou ocasions—, i que el dos de nou amb folre i manilles és un castell que han estat treballant a assaig.

“No és una cosa que ens obsessioni molt”, puntualitza Peiró. “No necessàriament ha de ser enguany”, el pas a la gamma extra, segons el cap de colla. “Ara hem de treballar molt per aconseguir molta regularitat en els castells de nou”, assevera. I potser té raó. Millor que no ens anticipem. Primera parada dels matalassers, plaça de la Vila de Torredembarra, diumenge, a les 12h del migdia, acompanyats pels Nois de la Torre i la Colla Joves Xiquets de Valls.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here