8.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Pintant els nous vestits dels diables

Tamara Huete treballa amb la capa dels diables tarragonins en una nau de La Riera de Gaià (foto Ainoa López)
Tamara Huete treballa amb la capa dels diables tarragonins en una nau de La Riera de Gaià (foto Ainoa López)

Novembre de 2012. El disseny de Tamara Huete destaca d’entre les 24 propostes que es presenten al certamen convocat entre els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona per renovar la indumentària del Ball de Diables. Segons la presidenta de l’entitat, Ana Tellaetxe, quan el jurat va veure el disseny de la jove il·lustradora “tothom va tenir molt clar que aquells érem nosaltres”. “Jo estava convençuda que era la proposta guanyadora”, confessa. Remarca que a l’entitat se senten “molt cómodes i identificats” amb els nous vestits, el disseny dels quals ja es va presentar, de forma privada, als integrants de l’entitat durant el sopar de final de temporada.

No obstant això, són molt poques les persones que han pogut veure físicament la nova indumentària. La presidenta, entre d’altres, ha seguit el procés d’execució, que ha estat supervisat també per dues persones de la Comissió Assessora del Seguici. A nosaltres, concretament, tan sols ens ensenyen la capa de Llucifer. Diuen que no poden mostrar-nos res més. Volen mantenir una aurèola de misteri fins el 15 de setembre, quan es presentaran els vestits oficialment, a les 20h, a l’Antic Ajuntament.

La jove il·lustradora dóna forma als vestits i, al fons, una de les seves col·laboradores pinta les noves peces del Ball de Diables (foto: Ainoa López)
La jove il·lustradora dóna forma als vestits i, al fons, una de les seves col·laboradores pinta les noves peces del Ball de Diables (foto: Ainoa López)

La proposta de Huete servirà també per engalanar els més petits de l’entitat. El Ball de Diables Petit també veurà com es renoven les seves 22 peces de roba, amb el mateix disseny, això sí, que les dels adults. La jove il·lustradora, nascuda a Madrid però “calera d’adopció”, ha hagut d’afrontar, doncs, aquest estiu, juntament amb el seu equip de treball, la creació d’un total de 44 peces uniformes, amb l’excepció de les de Llucifer i Diablessa, que sempre han estat diferenciades.

Per documentar-se millor i agafar idees, Huete va assistir, el juny de 2012, a la quinzena Trobada de Balls de Diables Centenaris del Vendrell. Des de l’organització del concurs els havien aconsellat especialment visitar la capital del Baix Penedès amb motiu d’aquesta efemèride. “Em va agradar molt el salt i la manera de moure’s pròpia dels diables tarragonins”, explica Huete. De fet, la seva intenció era plasmar el “dinamisme” del ball en la seva obra artística.

EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT

Aprofitant que enguany commemoren el 30è aniversari de la recuperació històrica del Ball de Diables de Tarragona, l’entitat es va proposar una renovació del seu vestuari. En els darrers vint anys havien lluït el mateix disseny, de l’artista alcoverenc Antoni Torrell.

Aquesta vegada, però, van decidir canviar de mètode. “Tradicionalment havíem apostat per artistes del territori, però enguany, a més, volíem potenciar el talent emergent”, comenta la presidenta dels diables. A més, la col·laboració amb l’Escola d’Art i Disseny els permetia també “implicar-se més en totes les fases del procés”, assegura Tellaetxe. “Vam pensar que podíem oferir un projecte interessant als alumnes, sobretot tenint en compte que la proposta guanyardora, com a mínim, tindrà deu anys de vida”, afegeix. Els alumnes de l’Escola van tenir tot l’estiu de 2012 per dedicar-s’hi.

ELS TRETS IRRENUNCIABLES DELS DIABLES

Els participants en el concurs es van haver de cenyir, tal com assevera Tellaetxe, a uns “trets irrenunciables”, genuïns dels diables tarragonins, i que “es van acabar convertint en les bases del certamen”. D’aquesta llarga llista, són destacables el fet que el color corporatiu de l’entitat sigui el verd, que els vestits dels diables, per tradició, estiguin pintats existeixen d’altres tècniques bastant freqüents, com el brodat o el cosit , i que les maces dels diables siguin negres amb decoracions vermelles. També remarcaven la forma distintiva de les banyes, una mica caigudes, i el fet que no portin cua.

Els companys i col·laboradors de Tamara Huete, en un dels últims dies de feina a la nau de La Riera de Gaià (foto: Enric Garcia)
Els companys i col·laboradors de Tamara Huete, en un dels últims dies de feina a la nau de La Riera de Gaià (foto: Enric Garcia)

UN EQUIP DE TREBALL AMB GENT BEN DIVERSA

Per poder dur a terme les diferents tasques, Huete ha comptat amb un equip de treball conformat per companys seus i estudiants que s’han format o s’estan format encara a l’Escola d’Art. Primer s’hi van incorporar Mar Mateu, que està acabant Il·lustració, i Gerard Martín, que va finalitzar el curs de Disseny Gràfic. I després van anar sumant-s’hi la resta. Han treballat, fonamentalment, des d’una nau situada a la Riera de Gaià, tot i que determinades peces, com els pantalons, les han pogut pintar també des de casa, tal com explica Huete.

Porten més de tres mesos concretament, des del 20 de maig fent plantilles, valorant volums, pintant, repassant… tots han fet una mica de tot. La feina és “laboriosa”, reconeix Huete. Cada vestit adult implica entre 18 i 20 hores de treball, i en el cas dels infantils entre 12 i 13 hores.

Reconeixen que és una feina força mecànica. Mateu ho compara amb el “treball de producció” d’una fàbrica. Alba Domingo és una de les darreres incorporacions. Aire fresc, necessari per aquests darrers dies, en què el treball es converteix pràcticament en un suplici. Fins i tot han comptat amb Jordi Ribes, que és matemàtic, i que diu que s’ha dedicat a fer “les coses més barroeres”, tot i que alhora comenta que s’ho ha pres “molt relaxadament”; i amb la futura estudiant d’ Informació i Asisstència Turística, Roser Mateu, que reconeix que una de les seves aficions és pintar, però que aquest esforç, concretament, se li ha fet una mica “pesat”.

LA RESTA DE PROPOSTES

Ens han posat el caramel a la boca. Marxem amb ganes de saber com deu ser la nova indumentària. El proper 15 de setembre en podrem desgranar tots els detalls. Un dia abans, però, a les 20.15h, a l’Antic Ajuntament, els més curiosos també podran descobrir com eren la resta propostes que es van presentar al concurs per renovar la indumentària dels diables tarragonins. El que podrem gaudir durant una dècada, a partir d’aquesta Santa Tecla, però, serà el de la Tamara.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here