23 C
Província de Tarragona
Dissabte, agost 20, 2022

Dues dècades de Víbria

Imatge de la Víbria en una encesa a la plaça de les Cols (FOTO: David Oliete).
Imatge de la Víbria en una encesa a la plaça de les Cols (FOTO: David Oliete).

Aquests dies no paren quiets. Han preparat un aniversari ambiciós, replet d’activitats, i això comporta molta feina. A nivell organitzatiu, els toca afrontar una de les cites més complicades de l’any: la Mostra de Folklore Viu. Els del barri del Serrallo han convidat a la trobada les víbries de Reus, El Vendrell, Igualada i Castelló, així com també a la Pàjara de Terrassa i la Virgília de Torredembarra una mena de drac marí. En total, tenen previst que més de dues-centes persones vinguin de fora per gaudir, pels carrers de la ciutat, carregant o acompanyant les seves respectives peces. Vint-i-cinc membres de l’entitat vetllaran perquè tot surti tal com està previst.

“És una mostra, no un correfoc”, remarca el cap de colla de la Víbria, Sergi Baches. Les bèsties realitzaran, aquesta vegada, gran part de la cercavila sense emprar material pirotècnic. És una bona oportunitat, doncs, perquè aquells que no són amants del foc puguin contemplar amb certa tranquil·litat la bellesa artística de les diferents víbries convocades. Tot i així, hi haurà quatre punts concrets on sí que es faran enceses i que, segons Baches, són els següents: davant del Monument als Herois de 1811 conegut popularment com Els Despullats, a la Rambla Nova amb carrer Unió, a la Rambla Nova amb carrer Sant Agustí i a la plaça de la Font. Després, es portaran a terme tot un seguit de balls individuals amb pirotècnia a la plaça de les Cols i, posteriorment, hi ha prevista una sorpresa final per cloure l’esdeveniment que no deixarà indiferent a ningú.

 

UNa FESTa MAJOR INTENSa

El calendari dels del barri mariner enguany ha estat molt atapeït. Han presentat el conte infantil L’amic més amic d’en Bruc, escrit per Imma Pujol, i que ha comptat amb les il·lustracions d’Antonio Latre i la participació del Port de Tarragona. Una iniciativa que va néixer a partir d’una proposta de la conta-contes Pujol, i que ràpidament va rebre el suport dels integrants de l’entitat. Durant la presentació, al Tinglado número 1, van fer acte de presència la Víbria i la Vibrieta.

Els propers dies també seran moguts. Aquest diumenge 15 de setembre repetiran l’experiència dels tallers didàctics sobre la Festa Major, destinats als més menuts, que ja van dur a terme el passat Sant Magí a la plaça Verdaguer. Aquesta vegada, tanmateix, els desenvoluparan al Serrallo, davant de la pèrgola de la Confraria de Pescadors, aprofitant que hi ha programada una activitat del Club Super3.

Per altra banda, dimarts 17  tots els nens que ho vulguin podran acostar-se a la plaça de les Cols per donar el seu xumet a la Víbria. Ella, a canvi, els obsequiarà amb un xumet de dolços i un certificat en què consta que l’element es compromet a guardar-los l’objecte facilitat. “Sobta molt que un element que en principi representa les forces del mal caigui tan simpàtic als nens”, diu Sergi Baches. Entre d’altres, també han preparat una samarreta commemorativa que es pot adquirir a l’Estand de les Festes i, per cinquena vegada consecutiva, s’han encarregat de fer les bosses oficials de les Festes.

DE CASTELLÓ A VOIRON

La preparació de la Mostra els ha permès activar encara més l’entitat. Durant aquests mesos han anat a Reus, Igualada i Castelló. El viatge que segurament guardaran de forma més vívida en la seva memòria, però, és el que realitzaren uns cinquanta-cinc membres de l’entitat, els dies 18, 19 i 20 d’abril, a Voiron, França, on visitaren la fàbrica i el monestir de la Chatreuse. “Hi vam fer un parell d’enceses amb la Víbria”, confirma Baches, que alhora assegura que es van dir: “Ja que hi anem, hem de portar-hi la bèstia”. La van traslladar en furgoneta.

Enguany acabaran la temporada una mica més tard perquè els han ofert participar en una Mostra de Víbries que s’organitzarà el proper mes de novembre a Igualada. Com poden comprovar, l’activitat a la Víbria, si més no aquest 2013, és desenfrenada.

Membres de l'entitat diables Voramar-Víbria acompanyats de la bèstia en la seva visita a Voiron, França.
Membres de l’entitat diables Voramar i Víbria acompanyats per la seva bèstia en la visita que feren a Voiron el passat mes d’abril, França (CEDIDA: Diables Voramar-Víbria de Tarragona).

SANTA TECLA VISTA DES DE LA VÍBRIA

Sergi Baches porta cinc anys a l’entitat, temps més que suficient com per haver conegut una mica les entranyes de la peça i l’entitat. Assegura que per Santa Tecla, és a dir, durant les sortides dels dies 22 i 23 i el correfoc de la Mercè, amb la Víbria poden arribar a cremar unes sis-centes carretilles i més de cent tiradors, aproximadament.

Un dels moments més especials de la Festa, segons el seu parer, és la baixada de les escales del pla de la Seu, després que la catarsi col·lectiva hagi esclatat amb l’Entrada del Braç de Santa Tecla, el 23 de setembre a la nit. També relata dos moments íntims més especials, en els quals els seus portadors interactuen amb els respectius companys de cercavila al davant tenen al Bou i al darrere la gent del Ball de Serrallonga. Per exemple, durant el tram situat entre els carrers de Sant Pau i Pare Palau els membres de la Víbria i els del Bou s’intercanvien els rols com a portadors.

 

ORÍGENS I EVOLUCIÓ

L’any 1993, el principal objectiu dels diables Voramar, que havien nascut tot just tres anys abans, era tot un repte: aconseguir crear una peça que no havia estava documentada històricament en la tradició festiva de la ciutat. La Comissió Assessora del Seguici Popular va decidir que el projecte tirés endavant, justificant-ho asseverant que en d’altres poblacions era un element arrelat. L’autor de la peça, que pesa uns 87 quilograms, fou el montblanquí Josep Agustí, autor, entre d’altres, dels gegants del Serrallo. El 20 de setembre d’aquell mateix any es va presentar la Víbria de Tarragona, que fou apadrinada per la Pàjara de Terrassa, precisament una de les convidades a la Mostra d’enguany. L’acte es va fer a l’Ajuntament de Tarragona.

Quant a l’evolució, durant tots aquests anys, dels diables Voramar i Víbria de Tarragona, el vicepresident de l’entitat, Rafel Lluís, considera que ha estat d’allò més positiva. “Els primers temps devíem ser unes trenta persones. Ara som unes cent quaranta sis”, assegura. Lluís valora especialment els progressos “tant a nivell de colla, com de sortides, i de tindre un nom en el món del foc a Catalunya”

 

Imatge espectacular de la Víbria baixant les escales del Pla de la Seu, el dia 23 de setembre a la nit (FOTO: David Oliete),
Imatge espectacular de la Víbria baixant les escales del Pla de la Seu, el dia 23 de setembre a la nit (FOTO: David Oliete),
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Disculpeu però l’autor de la Víbria i els Gegants del Serrallo (i d’altres elements com l’Avi de la Rambla) és el ja difunt “Josep Agustí i Feliu”, de Montblanc, el nom que heu posat és totalment erroni. Gràcies

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here