15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Cent anys de la primera escola pública

Imatge del primer col·legi Saavedra, inaugurat el 24 de setembre de 1913 (foto cedida per l'escola Saavedra)
Imatge del primer col·legi Saavedra, inaugurat el 24 de setembre de 1913 (foto cedida per l’escola Saavedra)

La primera escola pública de Tarragona acaba de cumplir cent anys. El dia de la Mercè del 1913 s’inaugurava el col·legi Saavedra, en homenatge a l’enginyer, arquitecte i arqueòleg tarragoní, Eduard Saavedra, personatge rellevant pels seus projectes de construcció i per les excavacions a les runes de Numancia.

 

Al cap d’un segle, només una pancarta a la façana recorda discretament aquesta efemèride. “Falta temps i no tenim pressupost per organitzar actes de celebració”, reconeix la directora del centre, Leonor Franch. Tot i així, l’escola ha encetat el curs planificant algunes activitats perquè els alumnes coneguin la història del col·legi i la trajectòria de la persona que li dóna el nom. També volen organitzar de cara a la pròxima primavera una exposició fotogràfica i un acte commemoratiu.

Imatge actual de l'entrada principal a l'escola Saavedra, que recorda amb una pancarta el seu centenari
Imatge actual de l’entrada principal a l’escola Saavedra, que recorda amb una pancarta el seu centenari

 

El Saavedra representa molt bé l’esperit de l’ensenyament públic a Tarragona. La seva trajectòria l’avala. Ha acollit alumnes de fins a trenta països diferents, fet que li ha proporcionat una pluralitat de llengües i cultures difícils de repetir en un altre centre educatiu. Una diversitat que mai ha provocat problemes i que, per contra, s’ha enriquit amb la llengua i la cultura catalanes.

 

El període amb una forta onada d’immigració ja ha quedat enrere, però cada dia a quarts d’una es pot veure a l’entrada de l’escola mares i pares esperant els fills amb rostres i vestits que denoten la multiculturalitat del Saavedra. L’esperit integrador i plural del col·legi es demostra en activitats com “Els contes del món” que organitzen per Sant Jordi, o “Els menjars del món” que preparen amb totes les famílies en la festa de fi de curs.

 

Un total de 229 alumnes i 16 mestres configuren la realitat actual de l’escola. “Hem anat creixent en matrícula fins arribar al ple total”, comenta satisfeta la directora. Les instal·lacions, inaugurades fa dotze anys, presenten un estat envejable, i els darrers cursos s’ha anat normalitzant el percentatge de nens nascuts aquí i els nascuts fora.

 

Un bon moment, doncs, malgrat les dificultats econòmiques de les famílies i dels pressupostos en Educació. Un moment que vol aprofitar l’escola Saavedra per celebrar el seu centenari amb tots aquells que hi han tingut alguna participació al llarg de les darreres dècades. Per això els fa una crida i posen una adreça de correu electrònic al seu abast: e3009369@xtec.cat  Qualsevol idea, aportació, fotografia o document antic serà benvingut. Cent anys s’ho valen.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

7 COMMENTS

 1. Com molts tarragonins de la Part Alta meu pare també va anar a la “Universitat” de Saavedra. Felicitats pels 100 anys!

 2. Felicitats al Col·legi Saavedra. També ens en felicitem nosaltres, perquè els nostres fills en van ser alumnes i l’ensenyament era de qualitat.
  Vaig encapçalar una manifestació de pares un començament de curs, quan l’Ajuntament no havia acabat les obres i no es podien començar les classes.
  Ànims i endavant molts anys més.

  Olga Xirinacs -sense escola-.

 3. El meu avi hi va estudiar durant els anys de la Segona República, i sempre n’explicava meravelles. N’estava molt satisfet. Per molts anys!!

 4. Els germans de la meva mare que tindrien avui el més petit ,97 anys, el meu marit, cosi i el meu fill, han anat tots a Savedra, però he de dir que, el que van fer amb aquest col-legi és una “aberració” era una verdadera joia, però ho van destruir tot. Tal com és ara, no m’agrada gens. No hi ha color amb l’altre, però és evident que la ciutadania no pinta rès i fan el que volen.

 5. Victor, ets fill del Pau i la Pepita oi ? ja sé que el teu pare anava a Savedra i els seus germans tambè, abanç el col-legi era preciós però ara no té cap gràcia, al menys per a mi. L’ajuntament ha fet sempre el que ha vogut sense comptar amb el parè del tarragonins, aixi els hi va.

 6. Us vull parlar d’un tema pel que fa les voreres de la Rambla Vella ben aprop del col-legi Savedra; la vorera de devant de l’institut i l’Esglèsia de San Francesc, sempre és neta per que no deixen de netejar-la, en canvi, la vorera del devant on hi ha la parroquia, sempre és bruta. Algú pot dir-me si ho sap perquè?, per que jo no en tinc cap ideia i m’agradaria saber-ho. Gràcies.

 7. Els meus records;

  El primer plumier
  El primer manec de fusta amb plumilla.
  El primer tinter amb la pastilla de tinta.
  Les orugues que ens picaven al “recreo”
  Els gots de llet en pols i cacao.
  Els primers amics fets al cole
  El gos de la Guardia Civil que sempre ens burdava en pasar per la porta
  La font que sempre tenia aigua quan tornaves de la platja

  Gracies, ets part de la meva historia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here