18.7 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

La independència en castellà

El president de l'AA.VV. de sant Salvador i sant Ramon, Manuel Castaño, dóna la benvinguda als assistents a l'acte de l'entitat 'Súmate'
El president de l’AA.VV. de sant Salvador i sant Ramon, Manuel Castaño, dóna la benvinguda als assistents a l’acte de l’entitat ‘Súmate’

“Quan vaig al meu poble, veig les diferències en sanitat, educació, autovies…Estimo la meva terra, però adoro Catalunya, on pago els meus impostos i han crescut els meus fills. M’adono que els impostos que paguem se’n van i no tornen. Som espanyols i catalans, i no ens volem separar de la resta d’espanyols, però sí de l’Estat que no té cap interès en solucionar el problema”. Ho diuen en castellà dues dones mestresses de casa que formen part del col·lectiu Súmate, a favor del dret a decidir i de votar per la independència de Catalunya.

 

La Mara i la Nicolasa parlen des de l’escenari de la sala d’actes del Centre Cívic de Sant Salvador. La Mara és d’un poble de Granada i la Nicolasa prové d’un poble de Sevilla. Reconeixen que no parlen el català perquè sempre han viscut a Catalunya en un entorn de castellanoparlants. No tenen estudis superiors, però volen donar a conèixer el seu testimoni personal i familiar -la immigració dels anys 60 i 70- per fer entendre al públic que elles han arribat a la conclusió que el millor seria que Catalunya tingués el seu estat propi per millorar la condició de vida dels ciutadans.

 

Expliquen les seves vivències, que representen les de moltes persones residents aquí i nascudes en altres comunitats autònomes d’Espanya. Vivències de quan a l’estiu tornen als seus pobles d’origen a veure els seus familiars i s’adonen que allà tenen més prestacions sanitàries, socials i educatives, autovies gratuïtes, trens d’alta velocitat i serveis eficients de Rodalies, beques universitàries…”Jo no renunciaré a la meva família ni als meus orígens, però vull que Catalunya sigui independent per disposar dels nostres diners dels impostos”, argumenta la Nicolasa.

 

‘Súmate’ i el dret a decidir

“Mai ningú m’ha rebutjat per parlar en castellà”, proclama la Mara. I afegeix: “Catalunya ens ha conquerit a tots els que hem vingut de fora, i els que ens movem en aquests entorns no ens volem autoexcloure d’un procés històric per fer un nou país”. Estan convençudes que una Catalunya amb estat propi seguirà dins d’Europa per l’interès que tindran els altres països i pel propi potencial econòmic de Catalunya i miran de respondre tots els dubtes que hi pugui haver sobre el futur de les pensions, l’euro, les inversions de les empreses, la nacionalitat, la frontera o la llengua.

 

A l’acte també intervé Manuel Puerto, economista i autor del llibre ‘Oligarquia financiera y poder politico en España’. De família extremenya, Puerto proclama que l’objectiu de Súmate és fer una nova Constitució, des de baix, a partir de “l’opinió del poble”. Construir un nou país, separat d’Espanya, “sense les elits financeres i polítiques que ens governen des de sempre”. Puerto es mostra indignat amb el discurs de la por i convençut de la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent.

 

La benvinguda del president de l’Associació de veïns de Sant Salvador i Sant Ramon, Manuel Castaño i la projecció d’un vídeo protagonitzat per catalans de parla castellana han obert el primer acte públic de Súmate a la ciutat de Tarragona. Vídeo amb missatges sense matisos: “Yo soy español, pero quiero votar, quiero decidir el futuro de Catalunya. Y votaré ‘sí’ a la independencia”.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here