Advertisement Advertisement Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Dijous, març 23, 2023

Generacions unides pel sentiment del Nàstic

Rosa Prudencio, vídua de Josep Casanova, a l'escenari de l'Antiga Audiència després de la projecció del documental 'Del vell al nou estadi' de l'any 1972 (foto: Josep Ardila)
Rosa Prudencio, vídua de Josep Casanova, a l’escenari de l’Antiga Audiència després de la projecció del documental ‘Del vell al nou estadi’ de l’any 1972 (foto: Josep Ardila)

El Nàstic és un patrimoni emocional de molta gent de Tarragona que cal tornar a posar en valor. Aquesta és una de les idees centrals expressades per Jordi Jaria, soci del club i col·laborador del FET a TARRAGONA, en l’acte de presentació del número 4 de la revista celebrat aquest dimarts al vespre. El Nàstic ha de reivindicar-se un altre cop com a “element cohesionador de la ciutat” i ha de ser “fidel al seu esperit de resistència que l’ha portat a sobreposar-se a situacions històricament molt complicades”. Segons Jaria, continuïtat, proximitat i fidelitat a Tarragona han de ser els eixos d’una nova etapa que hauria de tornar a situar l’entitat com a referent ciutadà, com ho va ser fa uns anys amb els ascensos a Segona i la temporada a Primera.

 

Amb aquestes reflexions es tancava l’acte organitzat pel FET, que va aplegar més d’un centenar de persones a l’Antiga Audiència. Jordi Jaria va parlar del sentiment que representa el Nàstic per a diverses generacions, tot recordant el paper del seu pare a l’hora de transmetre’l l’afició pels colors granes i el que vol fer ell ara amb la seva filla. Tres generacions unides per un sentiment. El mateix que representen el fotògraf de la revista, David Oliete, la seva mare i la seva àvia, que també van ser protagonistes de l’acte. L’àvia, Rosa Prudencio, va mostrar-se molt satisfeta després de la projecció en públic d’un vídeo que havia filmat el seu marit, Josep Casanova Cañete, fa més de 40 anys. Un document familiar sobre l’enderrocament del vell camp de l’avinguda Catalunya i la construcció del Nou Estadi a La Budellera que ha sortit per primera vegada del calaix on es guardava.

 

Aspecte de la sala d'actes de l'Antiga Audiència en la presentació del número 4 de la revista FET (foto: Josep Ardila)
Aspecte de la sala d’actes de l’Antiga Audiència en la presentació del número 4 de la revista FET (foto: Josep Ardila)

La projecció del vídeo, amb imatges insòlites de la Tarragona de principis dels anys 70, va ser el punt fort de l’acte que va ajudar a contextualitzar el contingut principal de la revista: els cent anys de futbol del Gimnàstic de Tarragona. Un segle de color grana que a la publicació representen moltes persones: els tres socis més antics del club (Manel Sanromà, Josep Querol i Sebastià Comes); els jugadors veterans (Romà Cunillera, Ismael Bañeras, Santi Coch i Àngel Garcia)  i els nois del planter; el resident al vestidor amb més anys d’antiguitat (Ernest Canete); l’aficionat que ho col·lecciona tot (Carlos Sanromà), i molts altres… A la foto de portada apareix el capità de l’equip, Xisco Campos, a la gespa del Nou Estadi i vestit amb indumentària dels anys 30 cedida per un col·leccionista de Barcelona: Pablo Ornaque.

 

ALTRES ARGUMENTS DE LA REVISTA

Els cent anys de futbol del Gimnàstic no és, però, l’únic aniversari que recordem al FET a TARRAGONA. També ens fixem en el segle de vida de la primera escola pública de la ciutat, la Saavedra, i del mig segle de trajectòria del col·legi Pax, nascut en plena dictadura. Ara fa 25 anys de l’arribada de l’aigua de l’Ebre que va acabar amb aquell problema greu de la salinització i ho recordem amb fotografies i testimonis de principis dels vuitanta. I en un altre àmbit informatiu, a la revista comencem a recordar que el Concurs de Castells arriba enguany a la 25a edició i per aquesta raó publiquem el primer d’un seguit de reportatges històrics del certamen.

 

El periodista Quim Pons i el fotògraf David Oliete van explicar, respectivament, el contingut de la revista i del documental filmat fa 42 anys (foto: Josep Ardila)
El periodista Quim Pons i el fotògraf David Oliete van explicar, respectivament, el contingut de la revista i del documental filmat fa 42 anys (foto: Josep Ardila)

El FET que avui ja podeu trobar a les llibreries dedica les seves pàgines a donar veu a un defensor dels drets humans que treballa des de la perifèria de la ciutat –Francesc Xammar– i a cinc joves que aspiren a fer-se un nom en el panorama literari del nostre país. També us ensenyem per dins l’edifici de l’antic pòsit de pescadors -La Puda- i us n’expliquem el projecte de reforma. L’alpinista Òscar Cadiach, dos joves emprenedors, la Setmana Santa i una cantata sobre Tarraco són altres arguments d’interès del número 4 de la revista.

 

A l’acte de presentació del nou número del FET a TARRAGONA hi va assistir una àmplia representació del Nàstic encapçalada pel seu president, Josep Maria Andreu; l’entrenador, el secretari tècnic, el capità i membres del consell d’administració. Entre el públic també s’hi van aplegar molts aficionats i socis granes, periodistes esportius i els regidors de l’Ajuntament, Begoña Floria, Òscar Busquets i Jou Acero.

 

La revista ja la podeu trobar a partir d’avui als punts de venda habituals: Llibreria Adserà, Llibreria de la Rambla, Llibreria La Capona, Cal Matias (Serrallo), Espai Turisme (carrer Major), El Lloro (Governador González) i La Coccotte (plaça del Rovellat).

 

La subscripció anual és de només 30€ l’any i us permet rebre la revista còmodament a casa i participar en activitats culturals organitzades pel FET a TARRAGONA. Si encara no formeu part de la familia del FET, us convidem a afegir-vos-en. Només cal clicar aquí. Estem convençuts que tindreu una altra mirada periodística de Tarragona.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here