17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 21, 2024

Arriba el quart col·loqui ‘Tarragona i la consulta’

Imatge de la primera sessió del cicle 'Diàlegs 2014', que va comptar amb la participació, entre d'altres, del rector de la URV, Francesc Xavier Grau (foto: David Oliete)
Imatge de la primera sessió del cicle ‘Diàlegs 2014’, que va comptar amb la participació, entre d’altres, del rector de la URV, Francesc Xavier Grau (foto: David Oliete)

La Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Fet a Tarragona organitzen aquest dimarts, 6 de maig, la quarta sessió del cicle de debat Diàlegs 2014. Tarragona i la consulta. La xerrada-col·loqui es celebrarà, com ja és habitual, a la sala d’actes de la Delegació de Cultura de la Generalitat (c/ Major, 14), a les 19.30 hores.

 

Aquesta iniciativa pretén fer d’aparador des d’on escoltar una àmplia mostra d’opinions de persones representatives de la societat civil tarragonina al voltant del procés polític que viu Catalunya amb l’horitzó de la consulta del 9 de novembre. Una votació que passa per moments d’incertesa després del rebuig de les Corts espanyoles a transferir al Parlament les competències per fer un referèndum.

 

Esgotada aquesta via a causa de l’oposició dels dos principals partits espanyols, el PP i el PSOE, el Parlament prepara l’aprovació en els propers cinc mesos de una llei catalana de consultes que habilitaria la celebració d’una votació no vinculant.

 

Tot i això, el Govern de Mariano Rajoy ja ha anunciat que recurrirà aquesta llei davant el Tribunal Constitucional, que podria suspendre-la tan aviat com s’aprovi. S’obriria llavors un escenari ple d’incògnites a on la celebració d’unes noves eleccions avançades a Catalunya, aquest cop amb caràcter plebiscitari, és l’opció que sembla tenir més força.

La URV i el FET celebren el 6 de maig un nou debat per parlar de Tarragona i la consulta

 

Enmig d’aquest estira i arronsa entre els governs espanyol i català, la URV i el FET mantenim la nostra aposta pel debat i la reflexió en clau de futur, aportant arguments i dades per l’anàlisi sobre cóm seria una Catalunya independent.

 

Com ha esdevingut a les darreres sessions, el tres ponents convidats provenen d’especialitats força diferents. Aquest cop ens acompanyaran Anna Gispert, presidenta de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC); Matias Vives, advocat i economista i Manuel Maria Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT).

 

Anna Gispert és llicenciada en Filologia Catalana i exerceix de professora a un Institut d’Ensenyament Secundari (IES) de Tarragona, ciutat on va nèixer i resideix. La seva intervenció inicial versarà sobre la el paper de la llengua catalana, sobretot en el món de l’ensenyament, en un futur nou Estat.

 

Matias Vives mostrarà un altra de les seves facetes destacades, la de polític, i parlarà de com un federalista pot defensar l’independentisme, de com el sobiranisme pot convertir-se en un revulsiu local contra la globalització i dels arguments, al marge de les balances fiscals,  per defensar el sí-sí a la consulta. Vives va ser diputat pel PSUC al Parlament les dues primers legislatures després de la recuperació de la democràcia i, entre altres càrrecs, fou regidor de l’Ajuntament de Montblanc, el seu poble de naixement, entre el 2011 i el 2013.

 

Mossèn Manuel Maria Fuentes exposarà arguments a partir de la seva formació acadèmica en Filosofia, Teologia i Història de l’Església, i com a professor d’Història Contemporània. La seva participació al cicle permetrà conéixer què pensen alguns sectors eclesiàstics significatius de Catalunya entorn al procés polític actual.

 

Llengua, federalisme i Església per a un col·loqui obert a tots els lectors i subscriptors del FET a TARRAGONA. Recordeu: aquest dimarts a les 19,30 h. a la sala d’actes del Departament de Cultura.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here