Advertisement Advertisement Advertisement
17.7 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 25, 2022

Dos anys de cultura ciclista

Mostra dels títols publicats per la microeditorial 'Cultura Ciclista' impulsada des de Tarragona per Bernat López
Mostra dels títols publicats per la microeditorial ‘Cultura Ciclista’ impulsada des de Tarragona per Bernat López

El juliol és el mes ciclista per excel·lència per una única raó: el Tour de França. Potser per això no és del tot casualitat que ara fa dos anys, per aquestes dates, naixés Cultura Ciclista, una microeditorial impulsada des de Tarragona, especialitzada en ciclisme de carretera amb seu a Senan, a la Conca de Barberà. El seu ideòleg, impulsor i treballador explotat és el professor de comunicació de  la URV, Bernat López.

 

Una bogeria? No. És una ‘fricada’, s’afanya a contestar l’amo d’aquesta particular empresa literària que ja porta 12 títols publicats i dos més a punt de veure la llum. Però el Bernat López precisa que és una raresa en el context espanyol, no pas en el món anglosaxó on cada setmana surt una obra de ciclisme a la venda.

 

Recorda que fins que no va posar fil a l’agulla, no existia ni un llibre dedicat a la Vuelta, ni cap en castellà sobre Pantani o Luís Ocaña. Inexplicablement, el corredor de Priego tenia 6 biografies a França i cap al país on havia nascut.

 

Bernat López repassa el panteó de mites ciclistes amb noms com el de Coppi, Bartali, Anquetil o el propi Merckx. Considera que tots són personatges 100% literaris que demanen a crits un llibre que no tenen en espanyol. I és que el ciclisme, vist amb ulls literaris, dóna molt de sí perquè està ple de triomfadors però també d’entranyables perdedors marcats per l’infortuni. L’editor assegura que és un esport nòmada, una ‘road movie’, un circ ambulant on passen moltes coses entre bambolines que mereixen ser explicades.

 

Sergi López-Egea i Bernat López, a la presentació de 'Cuentos del Tour' a la botiga Wala de Tarragona
Sergi López-Egea i Bernat López, a la presentació de ‘Cuentos del Tour’ a la botiga Wala de Tarragona

‘Cuentos del Tour’

Precisament de tot allò que hi ha més enllà de la imatge dels braços aixecats a la línia de meta en parla Cuentos del Tour, l’última proposta de Cultura Ciclista. El periodista Sergi López-Egea ha recopilat vivències i anècdotes de les 23 edicions de la ronda francesa que ha cobert amb el Periódico de Catalunya.

 

El primer dels 5 Tours de Miguel Induráin, l’any 1991, és el punt de partida. Induráin, a qui López-Egea defineix com el campió més humà’, apareix en un llibre on també hi surten professionals com Cipollini, capaç d’abandonar una etapa per una cita amorosa, o d’altres com el miop Alex Zülle, marcat per la desventura. Una “abominable” estrella texana amb casa a Girona, un periodista disposat a dormir en un bordell per tal de descansar o un Michael Schumacher enamorat de les bicis són altres protagonistes dels contes.

 

El llibre, presentat fa uns dies a Tarragona, ja ha necessitat d’una segona edició i acaba amb un continuarà. Potser això de la literatura ciclista no és només una bogeria.

Teresa Ortega
Teresa Ortega
Periodista de Tarragona Ràdio
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here