16.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 16, 2024

Els ‘Jocs Olímpics’ de Tarragona

El darrer relleu diposita l'aigua de l'àmfora al peveter de l'Estadi de Montjuïc, a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Mediterranis de Barcelona 1955 (Fotografia: Arxiu Fotogràfic de Barcelona).
El darrer relleu diposita l’aigua de l’àmfora al peveter de l’Estadi de Montjuïc, a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Mediterranis de Barcelona 1955 (Fotografia: Arxiu Fotogràfic de Barcelona).

El 1955 Barcelona va ser la seu de la segona edició dels Jocs Mediterranis. Com esdevindria el 1992, els organitzadors –liderats per un jove dirigent esportiu ben relacionat amb el franquisme, anomenat Joan Antoni Samaranch– van decidir innovar. Malgrat les limitacions del moment, en plena autarquia a Espanya, es van inventar un programa cultural paral·lel de qualitat i una nova simbologia per a la cerimònia d’inauguració.

 

D’aquells Jocs perdura també el Pavelló Municipal d’Esports del carrer Lleida (el primer cobert a Espanya) i l’estadi i les piscines de salts de Montjuïc, que s’havien construït abans però que es van reformar. Encara va ser més important l’empremta intangible, ja que Barcelona va recuperar l’impuls que l’havia portat a presentar, sense èxit, la candidatura per organitzar els Jocs Olímpics dels anys 1920, 1924 i 1936. Molts creuen que aquest va ser el pròleg del 1992, entre ells el desaparegut Samaranch, que va rebre una empenta clau a la seva carrera que el duria fins a la presidència del Comitè Olímpic Internacional (COI).

 

Així ho afirma Juli Pernas, director de la Fundació Barcelona Olímpica, que ho va sentir de la veu del protagonista mentre preparaven junts la creació del Museu Olímpic i de l’Esport, ubicat al costat de l’estadi des del 2007. Els records de Samaranch el van portar a investigar i recollir la informació disponible i publicar, ara fa dos anys, un llibre que recull la història d’aquella edició i dels Jocs Mediterranis. Segons Pernas, bona part dels èxits assolits llavors es poden traslladar a Tarragona 2017.

(…)

 

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem al número 6 de la revista FET a TARRAGONA, a on obrim un debat sobre el llegat que poden deixar a la ciutat els Jocs Mediterranis del 2017. Un debat a  on hi participen intel·lectuals tarragonins i especialistes de la resta de Catalunya en l’impacte dels grans esdeveniments esportius.

 

La revista ja és a la venda a: Llibreria de la Rambla, Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo), Espai Turisme (carrer Major) i botiga El Lloro (carrer Governador González).

 

També us convidem a ser-ne subscriptors per només 30€ tot l’any i rebreu totes les revistes còmodament a casa. Podeu complimentar la subscripció clicant aquí i us hi enviarem de seguida el número 6 del FET a TARRAGONA. Si en voleu els números anteriors, els podeu aconseguir a un preu reduït.

 

Som 450 subscriptors i en volem sumar més per tirar endavant aquesta proposta periodística diferent i de qualitat que dóna prestigi a Tarragona. El bon periodisme local depen del compromís de la societat civil. Ajudeu-nos a consolidar el FET!

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here