26.8 C
Província de Tarragona
Dilluns, agost 15, 2022

Trenta anys de Ball de Gitanes

Gitanes_Sta.Tecla-2013

L’Esbart Dansaire de Tarragona celebra aquest any dos aniversaris molt especials: els 30 anys de la recuperació del Ball de Gitanes i els 25 anys de la recuperació del Ball de Pastorets.

 

Cal remuntar-se al 1985 per reviure la primera sortida del Ball de Gitanes, que coincideix amb l’estrena del Ball de Cercolets i el Drac. L’any anterior havien debutat els Diables en un Seguici que comptava amb una estructura basada encara en els gegants, els nanos, el Magí de les Timbales i els balls de bastons. Salvador Fà, de l’Esbart Dansaire, revela que el 1985 suposa “una empenta important per al Seguici i del compromís de l’entitat amb les festes”. Aquell any, l’esbart canvia el concepte i decideix apostar per “recuperar i posar en valor elements antics del seguici tarragoní”.
El 1988 el Ball de Gitanes incorpora parlaments. Són els moments previs a l’aprovació del protocol del Seguici Popular i la formació de la Comissió Assessora que haurà de vetllar per la correcta evolució del col·lectiu. Això demostra, segons Salvador Fà, “la importància de recordar aquests aniversaris que corresponen a una època de construcció de la part tradicional de les festes, tal com les coneixem avui”.

 

L’origen del Ball de Gitanes cal vincular-lo a les festes de l’arbre de maig, un de molt alt que es plantava i es planta al centre de la plaça pública al voltant del qual es desenvolupa el ritual. Des del 1577 fins el 1877 el ball va sortir de manera pràcticament continuada.

 

Per celebrar els 30 anys de recuperació del ball, aquest diumenge tindrà lloc una mostra de Balls de Gitanes de Catalunya. Hi participaran grups de l’Arboç, Reus, Sitges, Valls, Vilanova i el de Tarragona. La mostra arrencarà a les 7 de la tarda a la Rambla Nova i farà un itinerari fins a la plaça de les Cols.

 

(Fotos cedides per l’Esbart Dansaire de Tarragona)

13_09stateclafet3

 13_09stateclafet1

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here