19.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

Aigua més eficient i de més qualitat

Infraestructura del CAT que fa possible portar aigua del riu Ebre al Camp de Tarragona (foto: Consorci Aigües Tarragona)
Infraestructura del CAT que fa possible portar aigua del riu Ebre al Camp de Tarragona (foto: Consorci Aigües Tarragona)

Cada vegada estalviem més i gastem menys aigua. El consum va a la baixa, potser pels preus encarits els darrers anys o per la progressiva conscienciació del ciutadà en relació a un bé escàs: probablement, els dos factors sumen. El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) aprecia que no hi ha pràcticament recuperació en el consum d’aigua al territori en relació al 2013, l’exercici amb les xifres més baixes de l’última dècada, amb uns 65 hectòmetres cúbics de consum anual.

 

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora cada 22 de març, el CAT recorda la importància de tenir en bon estat tota la seva pròpia infraestructura, que permet portar aigua de l’Ebre a les indústries i la població del Camp de Tarragona. “El ciutadà no admet que un dia no pugui sortir aigua de l’aixeta”, explica el gerent del Consorci, Salvador Plana. “El nostre objectiu és renovar progressivament totes les instal·lacions per tenir-les doblades i evitar incidències que repercuteixin en els usuaris”, afegeix.

 

Hi ha en marxa un programa de cinc anys de durada (2013-2017) per anar canviant progressivament els passos per galeries de canonada que presenten fenòmens corrosius. El ‘punt crític’ de la infraestrcutura és el coll de Balaguer per on passa la canonada principal a través d’un túnel d’un quilòmetre de longitud. Allà, el CAT està fent les obres d’un ‘by pass’ o conducció alternativa que va enterrada i que es podrà utilitzar en cas necessari o quan s’hagi de reparar la instal·lació original de fa 25 anys. Costa tres milions d’euros i estarà enllestida el proper estiu.

 

La finalitat d’aquest pla plurianual d’inversions -puja als 13 milions d’euros- és deixar la infraestructura del CAT en perfectes condicions per als pròxims 25 anys. Superat el primer quart de segle de vida del consorci, la voluntat dels seus responsables és apostar per projectes innovadors de futur. Un d’aquests projectes ja és una realitat des de fa quatre mesos i consisteix en un sistema informàtic intel·ligent (smart) que busca optimitzar el consum energètic, garantint-ne un estalvi del 15%. El programa -pioner a l’Europa continental- és coherent amb el principi de l’eficiència.

 

Un altre projecte del CAT a punt de començar a caminar permetrà detectar i eliminar els anomenats ‘productes emergents’ (molts són restes de medicaments i drogues) que es troben a les aigües de l’Ebre: es tracta de substituir la fórmula de la química del clor per la química de l’ozó. La instal·lació costarà uns 7 milions d’euros i estarà en funcionament d’aquí un any i mig. Segons Plana, “aquests projectes responen a l’aposta del Consorci d’Aigües de Tarragona per avançar-se al futur amb la millor tecnologia possible i oferir la millor qualitat d’aigua als clients”. I tot plegat, en un context del Dia Mundial de l’Aigua que es vincula sobretot amb el desenvolupament sostenible del planeta.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here