Josep Maria Milà, arquitecte, tanca el cicle de Converses amb els candidats a l’alcaldia de Tarragona que ha organitzat el Col·legi d’Arquitectes al llarg de l’últim mes. El cap de llista del PSC i aspirant a la reelecció, Josep Fèlix Ballesteros, no ha acceptat la invitació de l’entitat i delega en el número 5 de la seva candidatura la compareixença davant d’aquest col·lectiu de professionals. Abans, pel mateix escenari han desfilat Pau Ricomà, Arga Sentís, Alejandro Fernández i Albert Abelló.
Si hi ha un aspecte sobre l’urbanisme a Tarragona que provoca unanimitats, amb pocs matisos, és el de la necessària reforma interna de l’àrea de l’ajuntament que gestiona aquest àmbit. Josep Maria Milà se suma a les veus que al llarg de les últimes setmanes han reclamat “un lideratge fort i una direcció clara” del departament municipal d’Urbanisme. Milà no parla de la “disbauxa” o la “falta de coordinació” que han denunciat alguns candidats a l’alcaldia, però assegura que el consistori necessita un Gerent d’Urbanisme per poder desenvolupar el POUM a partir dels criteris de “transparència, consens i participació”. Si els socialistes continuen al govern de la ciutat, Milà serà el Conseller de l’àrea amb funcions de Gerent? Escoltant la seva exposició i arguments, aquesta sembla una hipòtesi bastant probable.
El pla general, segons l’arquitecte, és “una eina vàlida, un full de ruta necessari” per lligar i cohesionar “la ciutat més complexa d’Espanya” per la dispersió de nuclis urbans nascuts a partir dels anys 50. El número 5 de la llista de Ballesteros apel·la a la necessitat de planificar ara futurs desenvolupaments a l’entorn del camp del Nàstic, al voltant del futur Ikea i a la zona del PP-1 delimitada per la N-240 i l’avinguda Catalunya, sense descartar els plans parcials de creixement a la Vall del Llorito i La Budellera.
Reconeix que s’han comès errors en la planificació d’algunes infraestructures de l’Estat (la no conversió de la T-11 en via urbana o el traçat de l’A-7 pel centre de la ciutat) i reclama que l’ajuntament sigui més vigilant amb aquests projectes dissenyats als “despatxos del ministeri”. Escortat a la sala pels actuals regidors Begoña Floria i Xavier Tarrés, quan s’aborda el tercer fil Milà manté la posició de l’actual govern municipal d’insistir en les contraprestacions reclamades a Madrid i demana que el consistori tingui opinió sobre la passarel·la que ha de travessar les vies del tren. El més important, explica, és que “a curt termini sigui possible la permeabilitat entre el centre de la ciutat i el mar”.
Carregat de papers i amb el programa del PSC a les mans, el número 5 de la candidatura enumera una llarga llista d’edificis però sense oferir propostes concretes per donar-los ús: cal fer primer un pla dels equipaments que necessita la ciutat, diu, i després debatre entre tots on es poden ubicar. Milà assegura desconèixer que Ballesteros ha proposat un auditori a la Savinosa i es limita a reclamar que, de moment, s’obri aquella zona al públic. Tampoc es mulla gaire quan parla del Banc d’Espanya, el Jaume I, la Quinta de Sant Rafael o l’edifici de la plaça Imperial Tarraco. Sí que aposta, en canvi, per “arranjar racons” a l’antic hostal del Sol, al carrer Pons d’Icart o al passeig de la Independència, al costat del riu.
Es nota la inexperìència política de l’arquitecte i això fa que a la part final del col·loqui, amb les intervencions dels assistents, també prenguin la paraula Floria (Cultura) i Tarrés (Treball i Activació Econòmica) per defensar la política de l’actual equip de govern. Amb el debat amb la candidatura del PSC es tanca el cicle de Converses sobre Urbanisme i Territori que ha organitzat el Col·legi d’Arquitectes a Tarragona davant les eleccions del 24 de maig.