10.6 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

El retaule de la gent

Rosa Llorach, Jaume Guasch, Lluís Gómez i Sergi Guasch, integrants de l'Esbart Santa Tecla.
Rosa Llorach, Jaume Guasch, Lluís Gómez i Sergi Guasch, integrants de l’Esbart Santa Tecla. (Foto: Gerard Recasens)

Pels integrants de l’Esbart Santa Tecla, el 20 de setembre és papallones a l’estómac. És el dia, les primeres grans hores de Festa. “Durant tot l’any esperem la Festa Major, però és cert que el 20 de setembre és especial”, explica en Lluís Gómez. És el vicepresident de l’entitat i juntament amb la presidenta, Rosa Llorach, ens expliquen els detalls que envolten aquesta representació tan singular i alhora tan tarragonina. Molts se’l senten seu i en constatem una prova inequívoca: mentre seiem a la Rambla prenent un cafè, passen uns quants exballadors de l’Esbart. Salutacions efusives, intercanvis de somriures i aquella complicitat en la mirada, indicadora que el 20 de setembre ja està molt a la vora.

 

“Fa 25 anys, fora de Tarragona gairebé no se sabia que Santa Tecla n’era la patrona, i molts tarragonins ni tan sols en coneixien la història”, explica Rosa Llorach. Gràcies al Retaule i a la tasca de l’Esbart, s’ha avançat molt en anar més enllà de la Festa. Per què se celebra a Tarragona i quina és la vida de la santa? Ara, un quart de segle més tard, molts tarragonins en coneixen la història. És una de les seves fites i de la feina engegada per Jaume Guasch. És inevitable recordar-ne la figura, en un paper fonamental per a entendre el Retaule. Durant tres anys, es va documentar per acabar forjant les coreografies que formen la representació amb més solera de la Festa tarragonina.

 

La representació del Retaule, ara fa una dècada. (Foto: Montse Riera)
La representació del Retaule, ara fa una dècada. (Foto: Montse Riera)

“Els primers anys, el Retaule va crear expectació: pel nom, la forma, la llum, la música… va ser trencador, un canvi brutal”, explica Llorach, que recorda nítidament com a la primera representació, l’any 1991, van omplir la Catedral “i, des de llavors, la gent se l’ha fet seu… sempre omplim!”. Diumenge hi haurà, com cada any, noves cues al Pla de la Seu… i una sorpresa: per simbolitzar l’inici de les celebracions del 25è aniversari, es dispararan 25 salves. Els rituals, però, han estat els mateixos de cada any: la feinada arrenca al juny amb assajos a un espai molt petit i els nervis van en augment durant la setmana. De fet, es noten als ulls del Jaume i el Sergi Guasch, que també ens acompanyen.

 

Diumenge començarà un any en què l’Esbart vol abocar-se a la ciutadania i lluir el seu Retaule per tal de fer-lo arribar encara a més gent. “El Retaule el fa l’Esbart però és per Tarragona. És patrimoni de la ciutat i els 25 anys els celebrarem tots plegats“, explica Rosa Llorach. D’aquesta manera, volen fer arribar els valors que transmet la representació i ho faran des del carrer fins a la universitat, de manera que el seu sentit es propagui en el màxim d’àmbits.

 

Els preparatius del Retaule formen part del ritual. Imatge de 2005. (Foto: Montse Riera)
Els preparatius del Retaule formen part del ritual. Imatge de 2005. (Foto: Montse Riera)

Arrenquen, doncs, els dies més apassionants de l’any. “I també els més estressants!”, afegeix el Jaume. “No és només el Retaule, és tota la seqüència ritual. Som la primera pantalla del pinyol de la Festa Major, que acaba amb l’entrada del Braç, els pilars i el correfoc”, explica Lluís Gómez. “És un moment màgic, que et transforma… molts dels balladors acaben el Retaule plorant per la destensió del moment. Però llavors, comença Santa Tecla!”. I això li dóna el sentit a tot. El Retaule dins la festa i dins de Tarragona, i una celebració —la dels 25 anys— que ajudarà a recordar, encara més, que el Retaule és dels tarragonins.

OBSEQUI PER ALS SUBSCRIPTORS

Amb motiu dels 25 anys del Retaule, l’Esbart Santa Tecla regala una samarreta commemorativa a un dels subscriptors de la revista. Envieu aquest divendres o dissabte un  correu electrònic a l’adreça subscriptors@fetatarragona.cat  i entreu en el sorteig  d’aquest record d’una data tan singular de les festes de Tarragona.

Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here