18.3 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 20, 2024

Empresari al Serrallo als 92 anys

Manel Ortiz, amb 92 anys, continua al capdavant del negoci que va fundar el 1945
Manel Ortiz, amb 92 anys, continua al capdavant del negoci que va fundar el 1945

Avui fa 92 anys i ho celebra, com cada dia, anant a la feina. Celebra un doble aniversari: el seu personal i el de l’empresa que va muntar ara fa just set dècades. Manel Ortiz Miró, un tarragoní amb profundes arrels serrallenques, va fundar el 15 de setembre de 1945 una botiga que ha esdevingut la seva vida i la de la seva família: Efectos Navales Ortiz SA (ENOSA)

 

En plena posguerra, després de complir amb el servei militar i fer algunes feines a Astilleros Tarragona, el pare del Manel el va animar a obrir una ferreteria i a guanyar-se la vida pel seu compte. “No sabia res de negocis, era molt jove, només tenia 22 anys, però estava convençut que me’n sortiria”, rememora ara des del seu petit despatx al local situat a la Llotja de Peix del Serrallo.

 

La Ferreteria Ortiz, al carrer Callao 12, obria les portes en “un barri mig desert, amb molts edficis enderrocats pels bombardejos de la guerra”, explica el Manel. L’establiment venia material naval, articles per als pescadors, però també cassoles i tota mena d’estris per a la llar. Al cap dels anys, el negoci s’anirà especialitzant en material electrònic per a embarcacions i s’anirà ampliant amb una variada gamma d’articles sense perdre’n els originals.

 

El 1970, Efectos Navales Ortiz es trasllada a un local més ampli al carrer Sant Andreu i, des del 2005, ocupa uns baixos comercials de l’emblemàtic edifici de la Confraria de Pescadors. Les filles del Manel, Imma i Josepa, han mantingut l’esperit  de l’empresa i una tercera generació formada per joves d’entre 28 i 34 anys han començat a agafar les rengles d’un negoci que ara viu més del sector nàutic que no pas del sector pesquer.

 

“Estic orgullós de continuar aquí, satisfet que l’empresa funcioni bé al cap de 70 anys”, proclama el seu fundador. “El futur no és gairebé bo perquè la pesca està arruïnada i necessitem que es revitalitzi la nàutica, però seguim innovant i buscant noves maneres per mantenir el negoci”, afegeix. Al Manel li agrada recordar com ja als anys 60 va ser l’introductor a Tarragona de materials i eines de pesca que llavors eren desconegudes.

 

“La feina és la meva vida”. Ho diu sense embuts, però amb els ulls brillants per l’emoció. “Els sacrificis econòmics i personals han valgut la pena. Vinc a ajudar cada dia i me n’orgulleix veure els néts com continuen amb una aventura iniciada fa 70 anys”. Set dècades de singladura. Una vida de gairebé un segle vinculada al mar i al Serrallo.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here