Advertisement
7.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 8, 2023

Col·legi Sant Rafael: Mig segle d’oportunitats

La directora, el cap d'estudis i quatre alumnes del col·legi Sant Rafael. Foto: JOSEP ARDILA
La directora, el cap d’estudis i quatre alumnes del col·legi Sant Rafael. Foto: JOSEP ARDILA

Els passadissos de l’escola són un brogit de gent. L’entorn és privilegiat, al costat de la carretera de Valls. Fa mig segle, quan es va fundar l’equipament, el centre de la ciutat quedava lluny, però ara està integrat a la trama urbana i és un dels símbols de l’educació adaptada a Tarragona. Creat el 1965, el Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Rafael acaba de fer els primers cinquanta anys en un estat de salut immillorable i sempre en constant evolució. Als seus professors i educadors, enamorats de la seva feina, els bull el cap d’idees i projectes.

 

L’escola està gestionada per la Diputació de Tarragona, que també és responsable de dos centres més de les mateixes característiques, l’Alba de Reus i el Sant Jordi de Tortosa. El degà, però, és el centre tarragoní. Va néixer per atendre les necessitats especials d’alumnes del territori, i manté intacte aquest objectiu, adreçat a nois i noies de 3 a 21 anys, a qui ofereix estudis adaptats, seguint una filosofia pedagògica integradora, que treballa la cohesió social, l’autonomia de les persones i la seva inserció laboral.

 

Aquest darrer punt, l’entrada al món del treball, és un dels grans objectius del centre. Per aquest motiu, amb el pas del temps s’ha anat especialitzant en diferents oficis i, actualment, n’ofereix sis. Adaptats a les necessitats dels joves, però també de les empreses del territori. “En aquests moments treballem amb una trentena de companyies de tota la demarcació, públiques i privades”, explica Albert Guinart, cap d’estudis i professor des de fa 25 anys. Parla amb passió de la seva feina i de l’èxit que aconsegueixen amb molts dels alumnes.

 

“Atenem escolars que, per les seves necessitats educatives, són derivats aquí”, explica la directora en funcions, Maite Buyo. “A hores d’ara tenim 133 alumnes matriculats, que segueixen les diferents etapes educatives de qualsevol altre col·legi”, afegeix. El Sant Rafael ofereix educació adaptada infantil, primària i secundària, i estudis postobligatoris que inclouen programes de formació i inserció. “A banda de les aules, a la resta d’espais de l’escola els alumnes també han d’aprendre uns hàbits, com ara una bona alimentació al menjador”, explica Buyo. “Després de tota la formació, l’objectiu final és que puguin arribar a assolir unes habilitats i un aprenentatge perquè s’integrin amb una autonomia suficient al món laboral”, diu. “Nosaltres els ajudem a trobar una feina que s’adapti a les seves capacitats i aprenentatge i al seu funcionament personal. Tothom no serveix per fer qualsevol ofici”.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que podeu llegir íntegrament al número 16 del FET a TARRAGONA. La revista (amb el fascicle de les Muralles romanes de regal) la podeu trobar als quioscos del centre de la ciutat i també a: Llibreria de la Rambla, Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Espai Turisme (carrer Major).

 

Si encara no sou subscriptors del FET, us convidem a afegir-vos-hi per consolidar un projecte de periodisme de qualitat a la ciutat. Només cal clicar aquí i començar a gaudir dels avantatges de pertànyer al Club del FET.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here