Advertisement Advertisement
23.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 30, 2023

Tecnologia punta per combatre nous contaminants a l’aigua

Josep Xavier Pujol és des de fa un any el gerent del Consorci d'Aigües de Tarragona. Foto: cedida
Josep Xavier Pujol és des de fa un any el gerent del Consorci d’Aigües de Tarragona. Foto: cedida

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) busca l’excel·lència. Al cap de 27 anys de la seva constitució, l’òrgan que fa possible portar aigua de l’Ebre a municipis i indústries del Camp de Tarragona no para d’engegar actuacions que permetin millorar el servei als usuaris. Un exemple d’inversions importants és la compra d’una eina, un espectrofotòmetre destinat al laboratori, que ha costat 250.000 euros i que permet detectar nous contaminants.

 

Anticiparse: aquesta és una de les fites principals que lidera Josep Xavier Pujol, gerent del CAT des de fa justament un any.  Per això es dota al laboratori del consorci amb la millor infraestructura possible, de tal manera que poden adaptar-se amb prou temps d’antelació a una legislació europea cada cop més exigent: “Qui capti aigua per destinar-la a consum humà tindrà tot un seguit de noves obligacions”, assegura Pujol. I és que fer front amb les millors garanties a  “contaminants emergents com cosmètics i medicaments” és un dels reptes del CAT.

 

Al laboratori del consorci hi ha una dotzena de persones, 4 de les quals pertanyen a la Unitat de Radioquímica Ambiental i Sanitària (URAIS) de la URV. Gràcies a aquesta col·laboració es crea un pol d’investigació impulsat per joves que estan fent recerca i preparant les seves tesis doctorals sobre aspectes molt concrets relacionats amb l’aigua i elements químics.

 

encara poc coneguts 

La inversió al laboratori forma part del Pla Estratègic del Consorci d’Aigües de Tarragona 2016-2020 que té com a línia fonamental donar a conèixer la seva tasca: “Transparència, excel·lència, sostenibilitat i equilibri són els conceptes bàsics”, explica el gerent.  En aquest context han encarregat un estudi de satisfacció entre els consorciats (ajuntaments i indústries) i la població.

 

El resultat determina que encara hi ha molta gent que no coneix el CAT (no arriba al 50% dels enquestats), però els que el coneixen asseguren que és una entitat “necessària i competent”. També la població es mostra globalment satisfeta amb la qualitat de l’aigua i amb la tasca del seu subministrament. Ajuntaments i indústries valoren sobretot el “compromís” del CAT amb el territori, el manteniment de les infraestrutures, la qualitat de l’aigua i la resolució ràpida de les incidències.

 

L’enquesta realitzada per l’empresa CERES és un dels punts de partida per afrontar noves etapes i nous reptes del CAT, més enllà de seguir fent la feina principal: subministrar la millor aigua al Camp de Tarragona.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here