23.1 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 15, 2024

Sequere me, segueix-me

Les meretrius de carrer duien estampada la paraula Sequere me a la sola de les sandàlies. Fotografia: cedida per Thaleia
Les meretrius de carrer duien estampada la paraula Sequere me a la sola de les sandàlies. Fotografia: cedida per Thaleia

La feina de periodista és precària. El que no m’imaginava pas, és que un dia acabaria fent de puta. Ara bé, no us penseu que ho faig per diners. No estic tan apurada. Tampoc és per vici. O si. És per aquella necessitat interna i constant que m’empeny a explicar històries. Narrant-les, com a periodista, o interprentant-les, com a actriu aficionada que xala com una boja donant vida i veu a personatges que ja no són. O que mai han estat, perquè només són fills de la imaginació.

 

Aquest divendres i dissabte seré Cróbile, una cortesana romana rica i respectada. No m’hi poso per poc. Si he de fer de puta, que sigui de luxe. Em trobareu al Circ, amb tot d’altres meretrius menys afortunades que jo, que han de fer el carrer i vendre’s per quatre asos per subsistir en aquest món de bojos. A la sola de les sandàlies, hi porten estampat Sequere me, perquè seguiu els seus passos a la cerca del plaer i, qui sap, si també d’alguna malaltia venèria. No us en fieu gaire i menys encara de les velles bustuaries que ronden els cementiris, cercant ossos per fer encanteris i possibles clients compungits i desesperats, que accepten una mamada d’una boca desdentegada, mentre fan veure que ploren la seva difunta esposa.

 

Nimou_7740
Les tavernes també eren llocs indicats per al sexe clandestí. Fotografia: cedida per Thaleia

Estigueu tranquils, Cicero no us deixarà sols. Us guiarà pels suburbis de la ciutat, pels carrers en què la carn es ven a baix preu. Us portarà a tavernes, on les cambreres ofereixen serveis esporàdics i escadussers per un preu mòdic. I a bordells o lupanars on podreu triar el què més us abelleixi. No hi ha límits. També us portarà fins a mi i fins a Friné, respectades i envejades en el nostre ofici de cortesanes. Ella encara és jove i bella, està a la flor de la vida i en el punt àlgid de la nostra professió. Ah, el noble Publius Aelius! No la deixarà escapar així com així. Jo també en vaig tenir d’amants com ell. Rics i atractius. Satisfets amb les avantatges de compartir llit i companyia amb una cortesana, en lloc d’una esposa legítima. Però ara ja em començo a fer gran i m’arriba el moment de passar el relleu a la meva filla, Corina. També la coneixereu. I us agradarà. Bella com ella sola. De cabells suaus i arrissats i llavis molsuts. Encara és verge, però li falta poc per iniciar-se en aquest ofici, diuen que un dels més antics del món. Si aprèn a ser elegant, discreta i una bona amant, no li faltarà res en aquesta vida.

 

Nimou_7889
Les delicates, com Friné, tenien una riquesa i uns nivells de llibertat que les feien envejades. Fotografia: cedida per Thaleia

Em censureu? No dic que sigui fàcil, ni agradable. He dit mil vegades sí, quan el cos i el cor em demanava dir que no. Teniu raó. És horrorós. Més del que us podeu arribar a imaginar. Però us penseu que les dones ho tenim gaire fàcil en aquest món d’homes dels romans? És cert, les prostitutes renunciem a molts drets. No podem contreure matrimoni, ni rebre herències, ni fer testaments. Però també comptem amb unes quotes de llibertat que es neguen a les dones respectables, obligades a casar-se amb qui no desitgen i privades, massa sovint, de la vida que de veritat voldrien. I al cap a la fi, les delicates, com jo, som riques, admirades i respectades. Quantes matrones honrades i fidels ho poden dir això? N’hi ha, fins i tot, que ens envegen i que anhelen secretament endinsar-se en el nostre univers prohibit.

 

Si voleu descobrir el meu món, el nostre món, el de les més baixes passions a l’antiga Roma, aquest divendres i dissabte endinseu-vos al Circ i seguiu les petjades del desig. Sequere me! No us en penedireu. Mmmmmm. Siiii!!!

 

Història viva

Sequere me, del grup Thaleia, és un dels vuit espectacles de reconstrucció històrica que enguany s’han programat dins del cicle Història Viva. El patronat de Turisme de Tarragona organitza aquest certamen des de fa cinc anys, aprofitant l’embranzida de Tarraco Viva i la feina dels grups de reconstrucció locals.

 

Una de les imatges promocionals de Història Viva. Fotografia: Rafael López-Monné
Una de les imatges promocionals de Història Viva. Fotografia: Rafael López-Monné

El cicle, que cada any va agafant una mica més de volum, es va iniciar el passat cap de setmana, el del 15 i 16 de juliol, amb una recreació de la Tarraco dels primers cristians amb el grup Arqueoscena i l’Associació Cultural Sant Fructuós. Després vindran concerts de música romana, una recreació de les victòries militars, gladiadors, el món de l’exèrcit i altres propostes més properes en la història: les milícies urbanes del 1800 i un sopar medieval amb música de l’època.

 

Enguany el certamen, que com ja hem dit es va fent gran, comptarà també amb la presència de dos grups de recreació italians: Ludi Scaenici, que els dies 4 i 11 d’agost, oferirà concerts de música antiga i Ars dimicandi, que junt amb la gent de Nèmesis, tornaran els gladiadors a la vida.

 

Les propostes se succeiran al llarg dels caps de setmana, fins al 3 de setembre. Les sessions són en català, castellà i comentaris en francès i anglès, amb la voluntat de no atreure només al públic local, sinó també als turistes. Tot plegat per fer reviure el passat i oferir somnis en una nit d’estiu.

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here