23 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

El Retaule amb ulls de santa

Les quatre dones que han fet de Tecla en la representació dels primers 25 anys del Retaule. Foto: DAVID OLIETE
Les quatre dones que han fet de Tecla en la representació dels primers 25 anys del Retaule. Foto: DAVID OLIETE

No les havien reunides mai per parlar del Retaule. Ens trobem al peu de la Catedral, ben a prop de l’escenari on han viscut tantes emocions intenses, d’aquelles que són difícils de transformar en paraules. Núria Pous (1991-1994), Montse Roca (1995-2003), Yone Madrid (2004-2013) i Eva Mauricio (2014-2015) són les quatre dones que han encarnat Santa Tecla en els 25 anys d’història de la representació.

 

Totes elles coincideixen a destacar l’agilitat, l’equilibri, la memòria i la temprança com a qualitats necessàries per assumir el repte. La Yone opina que el paper de Tecla té un plus de dificultat perquè “si et perds en un ball no pots fixar-te en els altres”. Entre elles, però, s’han fet costat tot aquest temps. L’Eva, per exemple, diu que necessita tenir la Montse al costat abans de cada Retaule: “El primer any em va ajudar moltíssim a controlar les emocions”.

 

Del banc de fusta a l’escenari i de l’escenari al banc de fusta. Abans de començar a participar-hi, la Yone i l’Eva havien tingut ocasió de veure el Retaule repetides vegades, però la Núria, que encenia la metxa, no podia disposar, com és obvi, de cap referència anterior. Des que es troba entre el públic, d’altra banda, la Montse sent un patiment enorme perquè està pendent de tots els moviments, que coneix a la perfecció.

 

Totes constaten que és important ficar-se en el paper. El cas de la Yone, tanmateix, és per emmarcar. S’hi va ficar amb tant de mirament que va aconseguir que l’alcalde Ballesteros la convidés un any al dinar de les Tecles, al restaurant Mas Rosselló. Quina escena: les Tecles que neixen amb la Tecla que es fa, totes juntes. “Era la més jove de la taula!”, rememora, rient. Al llarg d’una hora i escaig la Yone, la Núria, l’Eva i la Montse comparteixen anècdotes i vivències que atresoren del seu pas pel Retaule i, al capdavall, el record grat d’haver-se posat el vestit blanc.

(…)

Aquest text forma part del reportatge ‘El Retaule de les emocions’ que rememora la primera representació, el 20 de setembre de 1991, amb el testimoni i les fotografies cedides per l’Esbart Santa Tecla. El reportatge és un dels continguts del número 19 del FET a TARRAGONA. La revista està a la venda a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, LLIBRERIA LA CAPONA i CAL MATIAS (SERRALLO). 

 

Ara és un bon moment per fer-vos subscriptors de la revista (i el col·leccionable de Patrimoni Mundial). Són només 30€ l’any. Clica aquí, omple les dades i et portem la revista a casa. El periodisme de qualitat necessita del suport dels lectors.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here