22 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Excel·lències tecleres

Representació del Retaule de Santa Tecla 2016 en versió simfònica. Foto: DAVID OLIETE
Representació del Retaule de Santa Tecla 2016 en versió simfònica. Foto: DAVID OLIETE

La Santa Tecla 2016 serà recordada, especialment, per la celebració dels 25 anys del Retaule. Una magnífica commemoració treballada acuradament des de fa temps pels seus promotors, l’esbart Santa Tecla, i que ens ha deixat moments exquisits a l’interior de la Catedral i a la plaça de les Cols amb el propi Retaule en versió simfònica i la Mostra de Folklore Viu.

 

Els de l’esbart s’ho han currat i molt. Cal felicitar-los perquè la feina prèvia de dos anys preparant l’efemèride ha donat resultats excel·lents. Jaume Guasch i Pujolà, el creador del Retaule, n’estarà ben orgullós i satisfet. La representació que va idear fa un quart de segle, concebuda per a cobla i percussió, s’ha vist enguany embolcallada d’una orquestra simfònica -la Furius Music Orquestra– que encara li ha donat més força i una gran riquesa de matisos.

 

La figura de Guasch, que ens va deixar aviat farà cinc anys, va estar més present que mai a la Catedral i no només pel Retaule reinventat. També per l’estrena de l’obra que ha creat el seu fill Sergi, ‘Creadors de vida’, commemorativa del 25è aniversari i que representa un homenatge al treball del pare, i per ‘Les altres músiques de Santa Tecla’ que s’hi van escoltar arranjades per Francesc Cassú. Una suma d’emocions musicals i sentiments de tarragonisme que van culminar de manera brillant en un temple ple de gom a gom.

El Retaule i la Mostra de Folklore Viu, dos dels grans moments de la Festa Major

Tres dies abans, la Mostra de Folklore Viu havia obert la celebració de l’esbart Santa Tecla. Innovadora i singular en el format, la mostra ens va portar als carrers del nucli antic de Tarragona sons, danses i balls rituals vinculats a la mort procedents del País Valencià, Múrcia, Euskadi, Manresa i La Selva del Camp. El resultat, un altre cop, va ser excel·lent. Una demostració del talent, la valentia i l’inconformisme de l’entitat, que sempre busca portar coses noves als tarragonins. Senyals d’identitat de l’esbart que va promoure Jaume Guasch, tossut en tot fins a assolir la màxima qualitat, i que va inculcar als seus fills, Jaumet i Sergi, a la seva dona Rosa i a tot el col·lectiu.

 

Les 34 edicions de la Mostra de Folklore Viu i els 25 anys del Retaule són dos magnífics exemples de la qualitat que Tarragona ofereix al conjunt del país en l’àmbit de la cultura popular i tradicional. Dos esdeveniments que, sense dubte, haurien de tenir ressò més enllà de la ciutat. Els organitzadors i promotors de Santa Tecla (administració municipal i entitats) farien bé d’explicar fora les singularitats de la festa major tarragonina i els mitjans de comunicació d’àmbit nacional farien bé d’estar més atents al que es cou a l’interior del Seguici i d’una festa tradicional declarada d’interès nacional fa vint anys per part del Govern de Catalunya.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here