Advertisement Advertisement Advertisement
13.5 C
Província de Tarragona
Divendres, març 31, 2023

Història reusenca entre bambolines

Imatge del Bravium, cedida pel propi teatre
Imatge del Bravium, cedida pel propi teatre

La cultura la fa la gent, se sol dir. Una ciutat és també l’empenta del seu teixit social, que especialment en temps de crisi és quan més actiu es mostra. A Reus, i en el món de l’escena, empenta és sinònim de Teatre Bravium. Des de la seva fundació el 1951, els seus responsables les han vistes de tots colors, però mai s’han rendit i ni han abaixat la persiana. Ara, amb una nova junta liderada per Ferran Figuerola i amb molts projectes de futur, l’espai reusenc ha renovat el seu antic pati de butaques i ha presentat recentment la seva programació de tardor i hivern. S’aixeca el teló.

 

L’essència del Bravium ha estat i serà sempre el seu caràcter obert. Figuerola en presumeix: “L’únic que hem volgut tots aquests anys és obrir les portes del teatre a qui ha volgut pujar a l’escenari, a qui ha volgut fer teatre, o ballar o cantar”, explica el president de la sala. “Amb les noves butaques hem guanyat espai i aforament”, detalla. I tot plegat, sense inversió externa, sense suports. “Ens financem a partir del que generem per les entrades dels espectacles que fem”, explica.

El Teatre Bravium, amb més de 60 anys d’història, presenta nova temporada amb espectacles mediàtics

La clau, segons la seva experiència, és que “el Bravium és una família. Aquí no hi ha ningú que cobri, les butaques les hem canviades aquest estiu entre tots”, segueix. Ara, però, caldrà lluitar de valent per omplir-les. No patiu, que en Figuerola hi té més d’un as, a la màniga. Així, el divulgador científic Dani Jiménez (vist sovint a TV3) ha pujat recentment a l’escenari del teatre amb un espectacle familiar. Posteriorment, el també mediàtic Xavier Deltell s’encarregarà de fer riure l’audiència amb Música, maestro el dissabte, 15 d’octubre, a les 9 del vespre.

Ferran Figuerola, president de la junta directiva del Bravium. Foto: Marc Busquets
Ferran Figuerola, president de la junta directiva del Bravium. Foto: Marc Busquets

Des de la junta, això sí, tot passa per seguir donant l’alternativa als joves talents reusencs. De fet, el Bravium ha estat un magnífic planter teatral. El màxim exponent d’aquesta política és la companyia Les Artistes Locals, cada cop més consolidades en l’escena del país i que, a més, organitzaran per tercer any el festival Reus Teatre Musical cap a finals d’any. Figuerola treu pit amb raó: “Crec que som un espai indispensable a Reus per a tots aquells que volen fer cultura. Nosaltres els donem aquesta possibilitat”, afirma.

 

L’únic núvol gris en l’horitzó és la fi del contracte de lloguer del teatre, en quatre anys. Serà llavors quan el president del Bravium haurà de negociar amb l’Arquebisbat de Tarragona la seva situació a l’edifici del Pallol, en ple nucli antic de la capital del Baix Camp.“De seguida que vaig arribar a la presidència em vaig voler reunir amb ells per renovar el contracte de lloguer que tenim”, raona, però el cas és que la resposta ha estat que tot es plegat es tractarà un cop l’esmentat contracte hagi vençut. Una entitat històrica com el Bravium no s’hauria de deixar perdre, i menys encara per una (mala?) intervenció divina. Ja veurem què passa. Mentrestant, gaudim-ne, que la cultura la fa gent.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here