Advertisement
3.2 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 2, 2023

Talent tarragoní buscant fora el reconeixement

Xavier Pastrana, al concurs internacional de directors d'orquestra 'Nino Rota'. Les tres fotografies de l'article són de COTUGNO SERENA.
Xavier Pastrana, al concurs internacional de directors d’orquestra ‘Nino Rota’. Les tres fotografies de l’article són de COTUGNO SERENA.

El talent tarragoní s’escampa pel món a la recerca del reconeixement professional. Gent de casa que prova sort fora buscant un present i un futur millors, perquè aquí no el troben. Avui en tenim una nova mostra. El director d’orquestra Xavier Pastrana, a punt de celebrar els 39 anys, ha estat entre els tres finalistes del Concurs Internacional de direcció d’orquestra ‘Nino Rota’ que s’ha convocat per primera vegada a Itàlia.

 

Al certamen s’hi van presentar 143 participants d’arreu del món i el tarragoní s’ha disputat aquest cap de setmana el premi al millor amb el japonès Itho Sho (finalment, el guanyador) i l’italià Zuccatti Simone. Arribar a la final ha estat un procés molt difícil, perquè de tots els candidats se’n va fer una primera selecció a partir de videos que havien d’enviar a l’organització. I ja a Itàlia, els directors han anat superant diverses eliminatòries al llarg d’una setmana molt intensa. Dels 70 directors presents, se’n van escollir 12, i a partir d’aquí 6 semifinalistes i els tres finalistes.

El director d’orquestra, Xavier Pastrana, arriba a la final dels tres millors del concurs internacional ‘Nino Rota’

Xavier Pastrana, que es presentava per primera vegada a un concurs de directors d’orquestra, valora positivament l’experiència, tot i la “feinada” que ha suposat preparar durant mesos dues hores de música amb obres de Britten, Brahms, Puccini, Beethoven, Liszt, Tchaikovsky, Rota i Dvórak. “Poder sortir fora i que et valori algú que no et coneix de res, que no sap quin és el teu passat i que només t’analitzi pel teu treball com a director resulta molt estimulant”, explica Pastrana. I és que “aquí costa molt trobar oportunitats per a demostrar el talent”.

14671067_1800138463534724_7244850716196502676_n

Costa tant que el tarragoní no té pudor a l’hora de reconèixer que s’ha presentat al concurs ‘Nino Rota’ perquè aquí no pot treballar, no té feina. Pastrana és el director de l’Orquestra de l’auditori Josep Carreras (pràcticament inactiva) i participa en el grup de música antiga l’Ensemble O Vos Omnes. Ha dirigit el Cor Mos Cantars de Tarragona i el Jove Cor de Tarragona i ha estat director titular del cor Lieder Càmera, entre d’altres apunts destacats de la seva trajectòria.

 

“Encara no he tingut l’ocasió de demostrar la meva vàlua i no veig aquí oportunitats laborals a curt termini”, s’exclama el director tarragoní, que també avança que trigarà força temps a presentar-se a un altre concurs perquè “cal molta preparació i és molt exigent”. Pastrana insisteix en una idea: “Hi ha molt talent al nostre país, però falten diners i suports”. Ell n’és una de les víctimes. Un altre tarragoní que acaba de tornar a casa després de veure i viure en una setmana inoblidabe que a nivell internacional sí valoren el seu talent.

14721693_1799778053570765_5771424058972641192_n

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here