19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

No saben què fer amb tu, Savinosa

Aspecte general d'un dels edficis de la Savinosa, la tardor de 2014. Foto: DAVID OLIETE
Aspecte general d’un dels edficis de la Savinosa, la tardor de 2014. Foto: DAVID OLIETE

Al cap de 44 anys, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona es feliciten perquè, diuen, han fet “un pas molt important” per actuar a la finca de la Savinosa. El pas ha consistit en la presentació de la proposta guanyadora del concurs d’idees convocat per la Diputació, propietària de l’espai. L’equip d’arquitectes Fuses, Viader, Mansilla i Perea és el que ha obtingut la major puntuació en el concurs.

 

Segons aquesta proposta, la Savinosa mantindrà els edificis de l’antic preventori que se sotmetran a una rehabilitació integral, atenent la qualificació del complex que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. A ulls del ciutadà, la decisió sembla controvertida, perquè l’aparent estat ruinós dels edificis aconsellaria el seu enderrocament. Així ho van comprovar fa només un parell d’anys la periodista Anna Plaza i el fotògraf David Oliete en l’elaboració d’un reportatge que vam publicar a la revista FET a TARRAGONA.

Convocat i triat el guanyador del concurs d’idees, la Diputació i l’Ajuntament encara no han decidit els usos futurs de l’espai

També pot ser molt discutible la proposta d’augmentar l’edificabilitat de l’espai en un 30 per cent, amb la construcció d’un nou immoble de planta baixa, adjacent als actuals. Però encara és més criticable que el projecte inicial dels arquitectes (amb el vist i plau dels responsables polítics) no assenyali la destinació, els usos que tindrà la Savinosa. 

L'interior dels edificis presenten un estat ruinós. Foto: DAVID OLIETE
L’interior dels edificis presenten un estat ruinós. Foto: DAVID OLIETE

Al cap de 44 anys, i un cop convocat i elegit el guanyador del concurs d’idees, la Diputació i l’Ajuntament de Tarragona encara no saben a què destinar la finca? Com és possible que els arquitectes proposin rehabilitar els edificis (ara disposen de 14 mesos per avaluar-ne tots els detalls i redactar el projecte definitiu) si els propietaris de l’espai no decideixen quines funcions  tindran? 

Tarragona no ha plantejat una proposta coherent per a la Savinosa en el marc d’un model de ciutat

És realment exasperant observar ara, amb certa perspectiva històrica, el recorregut erràtic i lent de les institucions implicades a la Savinosa. Ni la Diputació ni l’Ajuntament s’han près seriosament durant dècades la finalitat d’uns terrenys únics i singulars, que serien la ‘joia de la corona’ en qualsevol altre ciutat amb mar. A Tarragona, en canvi, formen part del paisatge degradat, del catàleg d’immobles i espais abandonats.

Universitat d’estiu, hotel de gran luxe, parador nacional, equipament social… L’Ajuntament no ha fet mai un plantejament  coherent per a la Savinosa que formés part d’una idea global de ciutat, d’un model determinat. Senzillament, perquè no en té, de model. I tot plegat (i això encara resulta més exasperant) davant l’apatia i el desinterès dels ciutadans. Fins quan?

Els arquitectes seleccionats aposten per rehabilitar els vells edificis. Foto: DAVID OLIETE
Els arquitectes seleccionats aposten per rehabilitar els vells edificis. Foto: DAVID OLIETE
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

5 COMMENTS

 1. No sabem (o no volem) fer-nos les preguntes adequades. En aquest cas, allò que caldria respondre primer és: “quin litoral vol tenir Tarragona al segle XXI?” “quin tipus de relació vol establir la ciutat i la seva ciutadania amb el seu espai costaner?” Si es respon això, llavors, el futur de la Savinosa serà evident i coherent amb el model proposat.
  El cas de l’aparcament Jaume I és similar. La pregunta és: “quina Part Alta volem per Tarragona?”, “cap a on ha d’evolucionar?”, un barri viu, amb famílies i nens pel carrer, o un espai de lleure i festiu per a turistes i locals (model Carcassona)?”

  • El problema és respondre les preguntes que es plantegen. Quina idea de ciutat global hi ha? Quin tipus de litoral vol tenir Tarragona al segle XXI? Quina relació ha d’haver-hi amb el seu espai costaner? I com no hi ha resposta, qualsevol situació que podria constiutir-se en una gran oportunitat esdevé un problema gairebé irresoluble. La Savinosa n’és un exemple, però l’antiga seu del Banc d’Espanya també va camí de convertir-se en un monument a aquesta manca d’idees i de iniciativa de la ciutat.

 2. Començo dient que no comparteixo els criteris de l’equip guanyador quant a la proposta de mantenir totalment els edificis de La Savinosa. Potser amb un simple vestigi que recordés la disposició edificatòria del conjunt hauria estat suficient.
  Però el que voldria aclarir es que no s’ha plantejat mai, per part dels responsables (sigui Diputació, Ajuntament o Col.legi d’Arquitectes), un concurs d’idees. El concurs, tal i com diu el seu titol de convocatòria, ha estat per a la Ordenació de la finca i per establir que s’ha de fer amb la edificació existent. Per tant, no podiem esperar que el resultat del concurs definís l’us de La Savinosa quant no s’ha convocat amb aquesta finalitat.

 3. M’agradaria que es donessin a conèixer els estudis presentats. Se que ni hi ha un que a mes a mes de proposar la creació del camí de ronda, (proposa que es puges anar a peu per aquest camí des de el “Passeig de les Palmeres” a la Savinosa), va molt mes en lla, proposant com a tema central la creació d’un centre dedicat a les trobades constants d’investigadors mundials, actualment en el mon ni hi han dos de renom, una a Grècia i l’altre als EEUU. Creavan un auditori dividit en dos zones, una al aire lliure i una de coberta, es pretenia que tots aquests espais fossin totalment públics i ho rematava amb la creació d’un petit hotel totalment ecològic i sostenible, on el “luxe” vindria donat per la qualitat ambiental. Per cert l’accés rodat quedava reduït al mínim necessari i per el manteniment.
  Em consta que mes que agradar diria que va impressionar, segons m’han explicat la pregunta va ser: “i això qui ho pagarà” (típica pregunta tarragonina per no fer res), pues els dic que es estat mes fàcil trobar el finançament per aquest projecte únic que per altres. i aquest, ENS ES POSAT AL MON.

 4. El derrotisme i la crítica sistemàtica formen part de l’adn d’aquest país. Fins i tot quan perseguim el mateix objectiu. Res ni ningú no se’n salva. Així ens ha anat històricament, i així ens va encara. La darrera mostra d’això la trobem en les reaccions d’entitats i mitjans al pas que Diputació, Ajuntament i Col·legi d’Arquitectes han fet sobre la Savinosa. Un pas preliminar, però sens dubte important, perquè després en vindran més (el camí més llarg comença amb un primer pas, diu el proverbi). Abans criticaven que no es fes cap passa, i ara ho fan perquè no els agrada el camí. Deixem treballar els experts?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here