Carregant ...

La Plaça dels Infants i el microurbanisme oblidat

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Obres en una àrea de la plaça dels Infants, on ja s'han instal·lat nous jocs infantils. Foto: RICARD LAHOZ

Obres en una àrea de la plaça dels Infants, on ja s’han instal·lat nous jocs infantils. Foto: RICARD LAHOZ

Obres a la plaça dels Infants. Fa dies que els operaris intervenen en una part de la plaça -on hi havia una pista de bàsquet-. Ben embolicats ja s’hi insinuen uns jocs infantils que s’estrenaran aviat. La resta de l’espai el dignificaran, al cap de molts anys d’arrossegar un estat de manteniment lamentable. Els excrements de coloms ja fa temps que deixen molt bruts el terra i els bancs de la plaça.

La degradació de l’entorn de les antigues fàbriques de licors Chartreuse i De Muller era tan notable que reclamava a crits una intervenció municipal. Les obres, amb una despesa de 60.000 euros finançats per l’Ajuntament i la Diputació a través del PAM (Pla d’Acció Municipal), suposaran una notable millora per a un dels espais emblemàtics de l’actual barri del Port o antiga zona de la Marina, on s’hi va concentrar en el passat una forta activitat industrial.

Aquesta operació forma part del concepte de ‘microurbanisme’, que tant va reivindicar l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros els primers anys del seu mandat. La ‘micropolítica’, la gestió del dia a dia, aquella que més interessa els ciutadans; la cura de l’espai públic per millorar la qualitat de vida dels tarragonins, es deia. Llavors, el 2008, es va crear la Brigada d’Intervenció Ràpida, que va donar bons resultats.

“Alcalde, recuperi les prioritats dels inicis del seu primer mandat”

Però la crisi, les retallades pressupostàries i la priorització d’altres eixos de la gestió política local han portat el microurbanisme a l’oblit. La intervenció actual a la plaça dels Infants hauria de ser el paradigma de moltes altres accions repartides per tota la ciutat, al centre i als barris de la perifèria.

Perquè les necessitats són moltes a l’hora de millorar l’estat de les voreres, el mobiliari urbà, les àrees de jocs infantils, la remodelació d’una plaça com a punt de trobada dels veïns o el manteniment de les escales mecàniques. Per cert, un tram de les del carrer Vapor i un tram de les del Palau de Congressos fa massa dies que estan fora de servei: incomprensible!

El pressupost municipal del 2017 contempla un augment de la partida per a l’àrea de conservació de la via pública, en mans ara del PP. Però el capítol d’inversions previstes, que inclouen diverses obres de manteniment, està supeditat a la venda de patrimoni. I aquesta és una estratègia massa fràgil. Tant, que si no s’aconsegueixen els objectius marcats, s’incrementarà un any més la frustració d’entitats veïnals i tarragonins en el seu conjunt.

Tarragona necessita moltes operacions urbanístiques petites com la de la plaça dels Infants. La ciutat reclama ‘micropolítica’ per sentir-se millor, endreçada. Que sigui més còmoda per als residents i més atractiva per als visitants. Alcalde, recuperi les prioritats dels inicis del seu primer mandat.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *